22 / 12 / 2024

Bendevi Palandöken: 2014 yılında AVM sayısı 368'e çıkacak!

Bendevi Palandöken: 2014 yılında AVM sayısı 368'e çıkacak!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gelecek yıl Türkiye'deki AVM sayısının 368'e çıkacağını belirterek, "Sıcak para yabancıları cezbettiği için şu ana kadar 15 milyar dolarlık AVM yatırımı yaptılar...



Sıcak para yabancıları cezbettiği için şu ana kadar 15 milyar dolarlık AVM yatırımı yaptıklarını söyleyen TESK Başkanı Palandöken acilen Perakende Yasasının çıkarılmasını isterken vakıf dükkanlarında kiraların yüzde 300'e varan artışları esnafın karşılayamadığından yakındı.



TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gelecek yıl Türkiye'deki AVM sayısının 368'e çıkacağını belirterek, "Sıcak para yabancıları cezbettiği için şu ana kadar 15 milyar dolarlık AVM yatırımı yaptılar. Acilen Perakende Yasasının çıkarılması gerekmektedir" dedi. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, AVM yatırımcılarının hedef olarak Anadolu'nun, AVM'si olmayan şehirlerini belirlediklerini ifade etti.Geçen sene 60 milyar ciro yapan AVM'lerin 2014 yılında ciro hedeflerinin 75 milyar lira olduğunu kaydeden Palandöken, şöyle devam etti:"2012 yılının kasım ayından 2013 yılının aynı ayına kadar en büyük ciro artışı hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket ciroları bir önceki yılın kasım ayına göre yüzde 19 arttı. AVM'lere giden 1,6 milyar ziyaretçinin yüzde 63'ü alışveriş yapıyor. Ziyaret sırasında yapılan ortalama alışveriş tutan ise 105 lira. AVM'lere giren vatandaş alışveriş yapmadan çıkamıyor. Şu an 333 olan AVM'lerin sayısı 2014 yılında 368'e çıkacak." Yeni kurulacak 35 AVM'nin 1 milyon 500 bin metre kareyi bulan kiralanabilir alanı eklendiğinde toplam kiralanabilir alanın 10 milyon 750 bin metre kareye ulaşacağına dikkati çeken Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: "AVM'lerdeki kiralanabilir alanın metrekare başına düşen ciroları ise geçen yıl kasım ayında İstanbul'da 650 lira, Anadolu'da 492 lira olarak gerçekleşti. 

Türkiye genelinde ortalama 549 liraya ulaştı. Sıcak para yabancıları cezbettiği için şu ana kadar 15 milyar dolarlık AVM yatırımı yaptılar. Karları da yurt dışına çıkararak Avrupa'da ettikleri zararı ülkemiz üzerinden karşıladılar. AB'de uydukları kuralların burada olmamasını fırsat bildiler. Acilen Perakende Yasasmm çıkarılması gerekmektedir. " Öte yandan her yıl vakıf gayrimenkullerinde ÜFE'ye göre yapılan kira artışlarının bu yıl, "rayiç bedellere göre yapıyoruz" denilerek esnafın kirasını ödeyemeyeceği miktarlara çıkarıldığını belirten Palandöken, vakıf dükkanlarında kiracı olan esnaf ve sanatkarın kiralarının yüzde 300'e varan artışları karşılayamayarak tasfiye olmaya başladığını belirtti. Bu artışın akla ve izana uygun olmadığını savunan Palandöken, şunları kaydetti:"Kiraların bu kadar artırılması zor durumdaki esnafımızı daha da zora sokar. Bu kira zammı esnafı tasfiye etmek içindir. Ülkemizdeki enflasyon oranında kiraların artırılması esnafın ayakta kalması bakımından çok önemlidir. Yüzde 300 oranında artan kiraları ödeyemeyen esnaf, dükkanları boşaltınca, vakıf iş yerleri ne olarak değerlendirilecektir? Bunlar açıklanmalıdır. Her yıl vakıf gayrimenkullerinde ÜFE'ye göre yapılan kira artışları bu sene, 'rayiç bedellere göre yapıyoruz' denilerek esnafın kirasını ödeyemeyeceği miktarlara çıkarıldı. 


Biz artışın eskisi gibi ÜFE'deki artış oranına göre yapılmasını istiyoruz. Çünkü vakıfların kuruluş amaçlarından biri de bünyesinde barındırdığı esnaf ve sanatkarı korumaktır. Esnafın bu vakıf yerlerinden dışarı atılması aynı zamanda 800 yıllık Ahilik geleneğinin yok edilmesidir. Amacı esnaf ve sanatkarı bünyesinde barındırmak olan vakıf hanları ve binaları amacına uygun olarak işletilerek esnaf ve sanatkar korunmalıdır. Aksi halde esnafla birlikte o yerin kültürü de yok olacaktır." 


Hürses Gazetesi 


Geri Dön