28 / 12 / 2024

Benzin ve motorin zamlarından sonra LPG'li araçlara talep arttı: Daha az maliyetli!

Benzin ve motorin zamlarından sonra LPG'li araçlara talep arttı: Daha az maliyetli!

Benzin ve motorin fiyatlarına peş peşe yapılan zamların ardından, daha uygun maliyetli olduğu gerekçesiyle LPG'li araçlara talep artmaya başladı.



İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamından en çok etkilenen sektörlerin ilk sırasında otomotiv sektörü yer alıyor. Yükselen araç giderlerinin de zirvesinde akaryakıt ve vergi giderleri bulunurken, araç alacakların tercihleri buna bağlı şekilde değişiyor. 

Benzin ve motorin fiyatlarına peş peşe yapılan zamlar LPG’li araçlara olan ilginin artmasını sağlarken; vergi, kasko ve sigorta giderlerindeki yükseliş de lüks otomobillere olan talebi azalmasına neden oldu. 

Benzin ve motorin zamlarından sonra LPG li araçlara talep arttı: Daha az maliyetli!

AKARYAKIT FİYATLARI ARAÇ TERCİHLERİNİ ETKİLİYOR

Gazete Duvar'dan Serra Taylan'ın haberine göre; Elazığ 2. El Oto Galericiler Sitesi esnafı da durumu teyit ederek otomobil alım kriterlerinde değişiklikler olduğunun altını çizdi. 

Oto galerici Muharrem Sarıkaya, LPG’nin benzin ve mazota göre çok daha ekonomik olduğuna dikkat çekti ve bu sebeple lüks aracı olanların bile LPG taktırmaya başladığını, araç almak isteyenlerin de ilk tercihlerinin LPG’li araçlar olduğunu belirtti. 

İkinci el araç piyasasında büyük bir durgunluk olduğunun altını çizen Sarıkaya, bunda en büyük etkenin ekonomi olduğunu söyledi. 

Açıklamasında "Sıfır ya da 2. el olsun. araç almak isteyen vatandaşlarımız alabilecekleri en lüks araçları almaya çalışıyorlardı. Ancak artan akaryakıt fiyatları ve sigorta ve vergi gibi giderler araç almak isteyenlerin tercihlerini de etkilemiş durumda. Yatırım amaçlı araç alanlar için durum çok değişmedi" ifadelerine yer veren Sarıkaya, fakat ihtiyacı olması sebebiyle araç almak isteyen vatandaşların, yakıt giderini hesaba katarak tercih yaptığının altını çizdi. 

Benzin ve motorin zamlarından sonra LPG li araçlara talep arttı: Daha az maliyetli!

Sarıkaya, bu kapsamda LPG’li araca talepte bu sene patlama yaşandığının söylenebileceğini vurguladı ve "Bu durum lüks dediğimiz sınıftaki araçların satışını da yavaşlattı. Çünkü sigorta, vergi giderleri çok fazla. Bu araçların yedek parçaları da pahalı olduğu için insanlar artık eskisi gibi lüks araç tercih etmiyor" açıklamasında bulundu. 

Bir diğer esnaf Uğur Altun da LPG’li araca ilginin arttığına dikkat çekti. Konuya ilişkin "LPG dediğimiz sistem aslında araçların ömrünü kısaltıyor. LPG ucuz olduğu için tercih ediliyor. Çünkü yakıt masrafı araç sahiplerini oldukça zorluyor. Şu anda mazot fiyatları 40 TL'yi geçti. Eskiden dizel araçlar tercih sebebi olurdu" ifadelerini kullanan Altun, şimdi benzin ile motorin fiyatının aynı olduğuna, her ikisinin de bütçeleri zorladığına dikkat çekti. 

Altun, "Bu sebeple LPG'ye oldukça yoğun bir talep oluşmaya başladı. Bir aracı LPG'ye çevirmek yaklaşık 20-25 bin lira civarında. İnsanlar bu maliyeti göze alabiliyor" diye konuştu ve çünkü LPG'li aracın yakması ile benzinli ya da motorinli aracın yakmasının arasında yarı yarıya fark olduğunu, zamanla bu masrafın amorti edilebildiğini söyledi. 

Benzin ve motorin zamlarından sonra LPG li araçlara talep arttı: Daha az maliyetli!

İKİNCİ ELDE LPG'Lİ ARAÇLAR REVAÇTA

Elazığ Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cebrail Karlıdağ da konuya ilişkin "LPG'li araç kullanmak artık neredeyse mecburiyet oldu. Araç yakıtı son zamlarla 40 liranın üzerine çıkınca insanlar artık LPG'ye yöneliyor. İkinci el araçlarda yakıt giderini azaltmak amacı ile LPG tercih ediliyor. Bu nedenle sanayimizdeki bir çok iş yerine benzinli ya da dizel aracını LPG'liye çevirmek için gelen çok vatandaşımız var. Ancak sıfır araçlarda tercih önceliği de farklılık gösteriyor" açıklamasında bulundu ve ikinci elde LPG'li araçlara talep artarken, sıfır araçlarda elektrikli olanların daha çok tercih edilmeye başlandığını dile getirdi. 

Dünyanın en zengin beş iş insanı 2020 yılından beri servetlerini ikiye katladı!

Borsa yatırımcıları dikkat! Hangi hisse için kaç yıl beklenmeli?

Konut talebi 2'nci çeyrekten itibaren artacak! Ev alacaklar dikkat!


Geri Dön