27 / 04 / 2024

Berat Albayrak'tan sorunlu kredi açıklaması!

Berat Albayrak'tan sorunlu kredi açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklamada bu yılın sonuna kadar sektörde takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 8 milyar dolar büyüklüğünde kredi tespit edildiğini söyledi.



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurul Toplantıları kapsamında ABD'nin New York kentine Türk Amerikan İş Konseyinin (TAİK) 10'uncu Türkiye Yatırım Konferansında bazı açıklamalar yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun bankalara yönelik en son titizlikle yaptığı mali bünye değerlendirme çalışması neticesinde, bu yılın sonuna kadar sektörde takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 8 milyar dolar büyüklüğünde kredi tespit edildiğini söyleyen Albayrak, bu kredilere yıl sonuna kadar çözüm bulunacağını söyledi.

Albayrak, "Bunu geride bırakmak istiyoruz." ifadesini kullanarak, çoğu inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılan bu krediler için gerekli sınıflama değişikliklerinin yapılmasıyla, sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yaklaşık 50 baz puan kadar düşerek yüzde 17,7 seviyesine gerileyeceğini, takibe dönüşüm oranının ise yüzde 4,6'dan yüzde 6,3 seviyesine yükseleceğini dile getirdi.

Son gelen rakamların, sorunlu kredilerin halen yönetilebilir seviyelerde olduğunu ve bankacılık sektörünün sermaye yapısının güçlü olduğunu gösterdiğinin altını çizen Albayrak, sorunlu kredilerde gerekli sınıflandırmalar yapıldıktan sonra bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyonunun yasal sınır olan yüzde 8'in çok üstünde kalacağını söyledi.

Türkiye'nin önemli adımlar atarak küresel ekonomiye adapte olduğunu dile getiren Bakan Albayrak, "Bölgedeki en büyük ekonomik ve endüstriyel güç olma yolunda hızla ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

 

Konut kredi maliyetlerinde oldukça önemli bir düşüş yaşandı!


Geri Dön