28 / 04 / 2024

Bergama'da satışa çıkarılan tarım arazileri TBMM'de!

Bergama'da satışa çıkarılan tarım arazileri TBMM'de!

İzmir'in Bergama ilçesinde satışa çıkarılan tarım arazileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla  ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Bedri Serter, İzmir'in Bergama ilçesinde satışa çıkarılan tarım arazilerine ilişkin soru önergesi verdi. Serter, sorusunun Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Serter, ''Aşağıdaki sorularımın, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Serter, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''12 Kasım 2012'de Büyükşehir Yasası değiştirilerek 30 ilde 16 bin 220 köyü mahalleye dönüştürdü. Türkiye'deki 34 bin 434 olan köy sayısı neredeyse yarı yarıya azalarak 18 bin 214 köye düştü. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile mahalleye dönüşen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldı ve tekrar mahallelerin “kırsal alan” sayılmasına dair düzenleme yapıldı. Bu düzenleme sonrası, , 6360 sayılı Bütünşehir Yasasıyla birlikte mülkiyetleri belediyelere devredilen tarım arazilerinin köylere, köylülere ait tarım arazilerinin ve taşınmazların satışına başlanmıştır. İzmir'in Bergama ilçesinde 8 mahallede 831.938 metrekare tarım arazisinin satışına muhalefetin itirazlarına rağmen karar verilmiştir.''

Bergama da satışa çıkarılan tarım arazileri TBMM de!

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in soruları:
1- Bu düzenleme sonrası köylere, köylülere ait İzmir özelinde ne kadarlık bir tarım arazinin belediyeler eliyle satışı gerçekleşmiştir? 
2- Bakanlığınızın tarımsal faaliyet anlamında Bergama ilçesinde yaşanacak kayıplara dair yaptığı bir çalışma söz konusu mudur?
3 - Önce mahalleye sonra da kırsal alana dönen köylerin bu yasa değişiklikler bağlamında Bergama köylerinin uğrayacakları zararlar neler olacaktır? Köylülerin uğrayacakları zararlara dair Bakanlığınızın alacağı acil önlemler söz konusu olacak mıdır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön