28 / 04 / 2024

Bergama'daki kamulaştırmaya ev sahiplerinden tepki!

Bergama'daki kamulaştırmaya ev sahiplerinden tepki!

Antik Selinos Kanalı’nda yapılacak restorasyon sebebiyle o bölgede yaşayan vatandaşlar oldukça tedirgin. CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve CHP’li Bergama Belediye Meclis Üyesi Ali Bor, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.



CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, 2019 Yerel Seçimlerinden sonrası son iki buçuk yıla ilişkin açıklamalar yaptı. İz Gazete'den Muhsin Gökkaya'nın haberine göre; CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, şu açıklamalarda bulundu:

"2019’dan önce Bergama’da CHP’nin 10 yıllık bir yönetimi bulunuyordu. Ancak son seçimi kimsenin ön görmediği küçük bir farkla Cumhur İttifakı’nın adayı kazandı. Tabi bunda, ortalama halk yığınlarındaki algı ve beklentinin iktidar partisi yönetimindeki bir belediyenin Bergama’ya yatırımsal anlamda katkı sunacağı olması da etkili oldu. Ancak bu beklenti şimdiye dek karşılanmadı." 

Bergama daki kamulaştırmaya ev sahiplerinden tepki!

‘PROJE TEPEDEN İNME’

Bergama’da stat ve lunapark yerine inşa edilmesi planlanan Millet Bahçesi projesinin yanlışlarına değinen Mehmet Ecevit Canbaz, “Projede asla bir mutabakat yok. Tamamen AKP genel merkezine şirin gözükme çabası ve bu nedenle yapılan bir dayatma var. Hatta bu projenin belediyenin inisiyatifinden de çıktığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Bu tarz yeniden düzenlemelere ilişkin projelerde mutlaka bir ortak aklın olması gerektiğine dikkat çeken Canbaz, "Bu günübirlik bir iş değildir. Meselenin de bu çerçeveden bakılmasını istiyoruz" dedi.

SELİNOS MAĞDURİYETİ

Gelen soru üzerine Mehmet Ecevit Canbaz, Antik Selinos Kanalı’nda yapılacak restorasyonla ilgili de konuştu. Restorasyon alanında oturan insanların tedirgin olduğuna vurgu yapan Canbaz, “Vatandaş su basma tehlikesi olmayacak yerlerin de kamulaştırılmasını istemiyor. Çünkü o insanlar evlerinden olmak, başka bir yere taşınmak istemiyor” dedi. 

Evi kamulaştırılan vatandaşlara TOKİ’nin konut yapacak olmasıyla ilgili de konuşan Canbaz, “Evi kamulaştırılan kişilere herhangi bir kolaylık sağlanmıyor. İstimlak bedeli peşinat olarak alınıyor ve bu evler her zamanki gibi taksitle bu insanlara satılıyor. Burada evlerin değer kaybına uğraması ve bu insanların yıllarca borçlu olması gibi durumlar söz konusu” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Bergama Belediye Meclis Üyesi Ali Bor, Ulucami Mahallesi’nde alınan acele kamulaştırma kararında şeffaflık gözeltilmediğini dile getirdi ve “Bu projeyle ilgili belediye bir toplantı yapıyor ancak Ulucami Mahallesi’nden kimse bu toplantıya çağırılmamış. Hatta değil çağırılmak, insanların birçoğu evleri hakkında alınan acele kamulaştırma kararından haberdar değil. Belediye hiçbir bilgilendirme çalışması yapmamış” açıklamasıında bulundu.

Bergama daki kamulaştırmaya ev sahiplerinden tepki!

Sürecin medyada da yanlış aktarıldığını vurgulayan Bor, “Mahalle sakinleri medyaya yansıdığı gibi asla müstakil evlerini bırakıp TOKİ’nin apartman dairelerine taşınmaya hevesli değil. İnsanların ciddi bir yerlerinden edilme korkusu var. Ayrıca bir daire için 600 bin TL’lik maliyetler ve 18 yıllık borçlanmalar çıkarılmış.  Bu insanlar tek maaşla çalışan hatta tek taşınmazın içinde iki aile yaşayan insanlar. Dolayısıyla bu şartların altından kalkma ihtimalleri yok” şeklinde konuştu. 

Ali Bor, “Vatandaşlar evlerini, yaşadıkları mahalleyi terk etmeyi, şehre uzak 2+1 altı katlı apartman dairelerinde yaşamayı kabul etmediklerini dile getiriyorlar. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak onların bu çağrılarına gereken siyasi ve toplumsal desteği sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz” diyerek çağrı yaptı.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLIYOR

Proje planlanırken Bergama’nın sosyal ve fiziki koşullarının gözetilmediğini iddia eden Bor, “Planda bir yapay göl öngörülüyor. Ancak Ege Bölgesi’nin iklimi yapay göl yapmaya uygun değil çünkü bölge zaten su sıkıntısı yaşayan bir bölge. Yine plana patates baskısı yapar gibi ağaçlar koyulmuş ancak bu ağaçların cinsi, ne kadar su tükettiği belli değil. Planda işletme maliyetiyle de ilgili bir öngörü yok” dedi. Millet Bahçesi projesiyle alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptıkları itirazların topluca reddedildiğini de belirten Bor, “İmar Kanunu’na doğrudan aykırı olan noktalarla ilgili hukuki süreç başlatacağız” diye konuştu.

Gaziantep Şehitkamil'de ev sahiplerinden kamulaştırma tepkisi!


Geri Dön