01 / 05 / 2024

Berlin’de konut ve arsa sıkıntısı!

Berlin’de konut ve arsa sıkıntısı!

Almanya’nın başkenti Berlin'de artan nüfusa paralel olarak hanelerin küçülmesi, küçük ailelerin çoğalması, konutların büro ve işyeri olarak kiralanması sebebiyle boş konut sayısı her geçen gün de azalıyor.



 

Almanya’nın başkenti Berlin Avrupa’nın en ilgi gören metropolleri arasında yer alıyor.  Dünyanın dört bir köşesinden genç girişimciler, sanatçılar ve ‘yeni zenginler’ Berlin’e yaşamak ve çalışmak için yerleşirken, 3,5 milyonluk nüfus her yıl 50 bin oranında da artıyor. 

Amerika'nın Sesi'nden Cem Dalaman'ın haberine göre, artan nüfusa paralel, hanelerin küçülmesi, küçük ailelerin çoğalması, konutların büro ve işyeri olarak kiralanması sebebiyle boş konut sayısı her geçen gün de azalıyor. Yabancı yatırımcıların da gözünü Berlin‘e çevirmesi, emlak fiyatları ve ev kiralarının rekor seviyeye ulaşmasına sebep oluyor. Kiracıların cebini yakan fiyatlar, emlak sahiplerinin ise yüzünü güldürüyor.

Kiraların aile bütçesine yükü ortalama yüzde 27, dar gelirlilerde ise bu oran yüzde 39. Örneğin Berlinli Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg gibi semtlerdeki konutlar mal sahibine yılda yüzde 10'dan daha fazla kazanç sağladı. Aynı şekilde arsa fiyatları da baş döndürücü bir hızla son bir senede ortalama yüzde 15 arttı. Ev inşa edilebilecek arsalar artık 'altın' değerinde görülürken, inşa edilen yeni binalar ise ‘lüks konut’ olarak fahiş fiyatlara ‘yeni ve zengin Berlinlilere’ kiralanıyor. Her ne kadar hükümet kira artışlarını çıkardığı yasalarla frenlenmeye çalışsa da, fahiş oranda artan kiralara karşı kiracılar neredeyse sürekli tepki gösteriyor ve kira yan giderleri gaz, elektrik ve kalorifer yakıtına gelen zamları da protesto ediyor.

Kent merkezinde ucuz arsa kalmadığını ve düşük gelirli kiracılar için uygun yeni inşaatların zor olduğunu dile getiren kent yöneticileri ise, ‘Tempelhofer Feld’ diye anılan ve Tempelhof Havaalanı’nın kapatılmasından sonra kamuya açık bir park olarak kullanılan alanın inşaata açılmasını gündeme getirdi. Nazi döneminde Berlin’in tam merkezinde havaalanı olarak inşa edilen Tempelhof, 2014 yılında yapılan bir halkoylaması sonrasında bir kent parkı olarak da kullanılmaya başlanmıştı. Yeniden oylama yapılmasını isteyen yetkililer alanın bir bölümüne 10 bin sosyal konut yapmayı planlıyor. Berlinliler, konut açığının biraz olsun kapatılması için yakın bir zamanda kentin ‘yeşil akciğerinden’ vazgeçmek zorunda kalacağa benziyor.


Geri Dön