23 / 12 / 2024

Beşiktaş Yahya Efendi Külliyesi'ndeki 2141 mezar taşı kayda alınacak!

Beşiktaş Yahya Efendi Külliyesi'ndeki 2141 mezar taşı kayda alınacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi şeyh Yahya Efendi'nin, Beşiktaş'taki külliyesinin haziresinde bulunan ve mimari açıdan çok önemli görülen 2141 mezar taşının envanterini çıkarmak için çalışma başlattı



Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi’nin, Beşiktaş’taki külliyesinin haziresinde bulunan 2 bin 141 mezar taşının envanterini çıkaracak.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, yaptığı  açıklamada, Yahya Efendi Tekkesi’nin, 16. yüzyılın ileri gelen alim ve mutasavvıflarından, Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi (1495-1570) tarafından 1538’de kurulduğunu hatırlattı.

Tekkenin zaman içerisinde genişlediğini, mescit, tevhidhane, çeşme, hazire ve çeşitli evlerden oluşan bir külliye niteliğine büründüğünü kaydeden Özekinci, Yahya Efendi’nin de 1570’de vefat edince buraya defnedildiğini kaydetti. Özekinci, buranın vatandaşlarında yoğun ilgi gösterdiği ziyaret yerlerinde biri haline geldiğini belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2009 yılındaki ziyareti sırasında külliyedeki ahşap yapılarda ve hazirede bozulmaları ve eskimeyi görünce Vakıflar Genel Müdürlüğüne "restorasyon" talimatı verdiğini anlattı.

Özekinci, 3 yıl süren restorasyonun ilk etabını haziran ayında tamamlayarak, cami ve türbeyi ziyarete açmayı hedeflediklerini belirterek, külliye haziresindeki mezar taşlarının da envanterini çıkarmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Külliyede 2 bin 141 mezar taşı tespit edildiğini belirten Özekinci, bunların rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlandığını dile getirdi.

Mezar taşlarından 112’nin rölöve ve restorasyon projelerinin onaylandığını, 300’ünün projelerinin ise koruma kurulunda bulunduğunu kaydeden Özekinci, diğerlerinin de projelerinin bir an önce hazırlanıp, etap etap kurula sunulacağını belirtti.

"Bu uzun soluklu bir iş"

Bu konuda çok ciddi çalışmaları bulunduğunu ifade eden Özekinci, şu bilgileri verdi:

"Burada çalışmak çok zor. Mezar taşlarının tamamını restorasyon planına almak burada büyük karmaşaya yol açar. Mezarların arasından çıkan ağaçlar, bitkiler var. Bunların temizlenmesi gerekecek. Bu ağaçlar ve bitkiler mezar taşlarını da zorluyor ve kırılmalarına yol açıyor. Tescilli yapıların olduğu yerdeki bu bitkileri ayıklamak da kolay değil. Bunlarla ilgili orman fakülteleri, İstanbul Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu ile ile bir çalışma yapıp, hangi ağaçların kesileceğine ve buranın nasıl temizleneceğine karar vereceğiz. Temizlemeleri yaptıktan sonra hem mezarlıklar içindeki peyzaj ve aydınlatma işlerini sağlayacağız hem de haziredeki mezar taşlarının restorasyonuna geçeceğiz. Bu uzun soluklu bir iş."

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü Özekinci, mimari açıdan da mezar taşlarının çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Günümüzde hazireye defin işlemlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla yapıldığını anlatan Özekinci, "Hazireye defin işlemleri günümüzde de hala devam etmekte. Ancak herkes defnedilemiyor, o mezarda yatan kişinin akrabası olduğunu ve onun soyundan geldiğini ispat eden kişiler, kurum aracılığıyla müracaat ediyorlar. Biz de Bakanlar Kuruluna sunuyoruz. Bakanlar Kurulunun izni üzerine defin işlemi gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

AA


Geri Dön