24 / 12 / 2024

Betek Boya, Sera Gazı Emisyonlarını hesaplattı!

Betek Boya, Sera Gazı Emisyonlarını hesaplattı!

Betek Boya, faaliyet gösterdiği alanlarda sera gazı envanteri oluşturarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda büyük bir adım attı Firma, Sera Gazı Emisyonlarını ISO 14064-1 Standardına Göre Hesaplatarak, TSE’ye Doğrulattı...



Betek Boya, faaliyet gösterdiği alanlarda sera gazı envanteri oluşturarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda büyük bir adım attı.


Küresel iklim değişikliğinin insanlığa yarattığı sorunların bilincinde olan Betek Boya, bu anlayışla 2013 yılında ISO 14064-1 standardına göre hesapladığı “Sera Gazı Emisyon Raporu”nu akredite kurum olarak TSE’ye doğrulattı.


2013 yılında ISO 14064-1:2007 standardı kapsamında kuruluş sınırlarını belirleyen ve kuruluş kapsamına Türkiye’deki bütün faaliyet alanlarını alan Betek Boya; Genel Müdürlüğünün, Gebze’deki iki fabrikasının, Kayseri’deki fabrikasının ve 12 Bölge Müdürlüğü’nün karbon ayak izini hesap kapsamına aldı. Bu doğrultuda yaptığı çalışmalarla Betek Boya’nın 2013 yılında tamamladığı “Sera Gazı Emisyon Raporu” 2014 yılında TSE tarafından “MAKUL GÜVEN SEVİYESİNDE” doğrulandı. Bundan sonraki yıllarda sera gazı emisyonlarını “Enerji Yönetim Sistemi” hedefleri ile uyumlu olarak azaltma kararı alan Betek Boya, iklim değişikliği ile mücadelede düşük karbon ekonomisine geçiş sağlayarak önemli bir adım atmış oldu.


Sunduğu hizmet ağını sürekli büyüttüğü için enerji ihtiyacı da her geçen gün artan Betek Boya, gerçekleştirdiği bu örnek çalışmayla enerji tüketiminin ve dolayısıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedefliyor.  Enerjiden tasarruf sağlayarak yakıtta dışa bağımlılık nedeniyle cari açığın azalmasına da katkı sağlayacak olan Betek Boya, bu çalışmasıyla sektördeki diğer firmalara da örnek teşkil edecek.


Konuyla ilgili açıklama yapan Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de enerjinin %37’si binalarda, %32’si sanayide, %20’si ulaşımda ve %11’i tarımda kullanılıyor. Bu çerçevede, toplam enerji tüketiminde binalardan sonra ikinci en büyük paya sahip sanayi sektöründe sera gazı emisyonlarını azaltmak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, enerjinin yoğun olarak tüketildiği çimento, demir - çelik, cam vb. sektörleri öncelikli olmak üzere sera gazı emisyon raporu uygulamasını başlattı. Biz her ne kadar üretim faaliyetlerimizde enerjiyi yoğun olarak kullanmasak da gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak adına “ Sera Gazı Emisyon Raporu” muzu hazırladık ve doğrulattık. Bundan sonra da her yıl düzenli olarak Enerji Yönetim Sistemi hedeflerimiz doğrultusunda enerjiyi olabildiğince verimli kullanıp sera gazı emisyonunu mümkün olan en düşük seviyelere düşürmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.


Sera gazlarının zararlı etkilerini azaltmak için yapılacak en etkili çözümün, binalarda ısı yalıtımı yapmaktan geçtiğini de sözlerine ekleyen Dindoruk, “Betek olarak enerji tasarrufunda en önemli kalemlerden biri olan ısı yalıtımını ülkemizin gelişimi ile bütünleşen bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarla da Betek Boya çatısı altında bulunan tüm yalıtım ürünlerimizle 2003 – 2013 yılları arasında ülkemizin 2,9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salımı tasarruf etmesini sağladık.  Bu rakamlara baktığımızda da ısı yalıtımın sera gazı salımında ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. “ dedi.


Dünyamızı gelecek nesillere aktarma sorumluluğu ile doğal kaynakların sürdürülebilirliği,  sera gazı salımının azaltılması ve enerji tüketiminin düşürülmesi için sadece şirket içinde değil tüm Türkiye çapında enerji verimliliği alanında çalışmayı misyon olarak benimseyen Betek Boya, küresel iklim değişikliği konusunda yenilikçi çalışmalarına devam edecek.


Geri Dön