Sektörel

Beton fiyatlarına yapılan zam inşaat sektörüne darbe!

İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirtti.

İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi. 2016 yılı İzmirli inşaat firmaları ve ev almayı planlayan İzmirliler için kötü başladı. Beton üreticileri, beton fiyatlarına Ocak ayı itibariyle zam yaptı. 1 metre küp beton fiyatı 123 liradan 157 liraya çıkarıldı. Konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, haklı gerekçesi olmayan zammın geri çekilmesi çağrısında bulundu. İzmirlilerin betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyada satın aldığına dikkat çeken Nasır, son zamlarla birlikte aradaki farkın yüzde 40'lara çıktığına dikkat çekti. Nasır, "Türkiye'de işsizlik yüzde 13, İzmir'de yüzde 17, Konya'da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir'e vurulmuş büyük bir darbedir. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Sabah Egeli




Haber Milliyet Ege Gazetesi'nde şu şekild yer aldı...


İzmirli çimento firmalarının 2016 yılıyla birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, R izmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla kentte inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini söyledi. Beton üreticileri, beton fiyatlarına 2016 yılı Ocak ayı itibariyle zam yaptıklarını duyururken, gerekçe olarak artan giderleri ve piyasa şartlarını gösterdi. Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 liradan 157 liraya çıktı, inşaatçılar, aynı betonun fiyatının Konya ve diğer illerde KDV ve pompa bedeli dahil 97 lira olduğunu belirtti. Son zamlarla birlikte 1 metreküp betonun izmir'de diğer illerden yaklaşık 60 lira daha pahalıya satın alınır hale geldiği dile getirildi. 


'İzmir'e darbe' 

MÜFED Başkanı Nasır, "izmir ekonomisi zaten durgun bir vaziyette. Bu zamla izmir inşaat piyasası daha büyük bir darboğaza girecektir. Zam geri çekilmeli" dedi.



Milliyet Ege




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çimento fiyatlarına yapılan zamma müteahhitler tepki gösterdi. Müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor.


2016 yılının ilk günleriyle birlikte İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan zamma müteahhitler cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor.


Müteahhitler Federasyonu'na (MÜFED) bağlı on üç dernek tarafından zamma karşı yapılan açıklamanın ardından İzmir'in önde gelen inşaat firmaları da zamma tepkilerini dile getiriyor. Yapılan zamla İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 TL'den 157 TL'ye çıkmıştı. Aynı hazır betonun fiyatı Konya'da ise KDV dahil 97 TL.

İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor.


"HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK"

Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız, tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "İzmir'de çimento sektörün tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikseri de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değil. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de, başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık. Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu? Gerçekten zamların hiç bir açıklaması yok."


"MALİYETE CİDDİ YANSIMASI OLACAK"

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, "Çimento, inşaat sektöründe ana girdilerden biri. Keyfi yapılan zamlar, mutlaka kontrol altına alınmalı. İzmir, çimento fiyatlarıyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Çimento ve demir, inşaat maliyetlerinin yüzde 60'ını oluşturuyor. Yeni zamların maliyete ciddi yansıması olacak. Bu da son tüketiciye yansıyacak. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart" dedi.


"TÜM FİYATLAR DÜŞERKEN DOĞRU DEĞİL"

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı da "Dünyada emtia fiyatları düşerken İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan astronomik zam, anlaşılabilir gibi değil. Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirliler'i de etkileyecek. Çimento üreticilerinin daha mantıklı fiyatlarla piyasada daha doğru bir rol üstlenmeleri gerekiyor. İzmir'de doğru olmayan bir durum var. Çimento fiyatları diğer illerin çok üstünde. Oysa çimentonun hammaddesi belli. Fiyatların tüm Türkiye'de aynı olması gerekiyor. Rekabet Kurumu'nun aradaki farkın kaynaklarını iyi incelemesi gerekiyor. Yüksek fiyatlar İzmirli müteahhitlerin iş yapma olanağını düşürüyor, sektörü olumsuz etkiliyor" diye konuştu.


“CEZALARI DA SEKTÖRE YANSITIYORLAR"

Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin ise şunları söyledi: "İzmir'de çimento firmaları tekelleşti ve tamamen kendi yüksek kar marjlarını daha da çoğaltmak amacıyla zaten yüksek olan fiyatlara yüzde 30'a yakın zam yaptılar. Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Bu zamlar, hem sektörü, hem işsizliği, hem de müşteriyi olumsuz etkiler. Bu firmaların ortalığın boş olmadığını bilmeleri gerekiyor. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olunmalı ve zamlar geri çekilmeli. Rekabet Kurumu'nun keseceği ceza da çimento firmaları açısından caydırıcı değil. Firmalar kendilerine kesilen cezayı yine sektöre ve tüketiciye yansıtıyor. O yüzden bu cezalar canlarına minnet. Zaten müteahhitlerin içinde bulunduğu sıkıntılar had safhada. Bu keyfiyete karşı birlik olup, ortak bir tavır geliştirmek gerekiyor."


Yeni Şafak





Haber Ankara Başkent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


2016 yılının ilk günleriyle birlikte İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan zamma müteahhitler cephesinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Müteahhitler Federasyonıı'na (MUFED) bağlı on üç dernek tarafından zamma karşı yapılan açıklamanın ardından İzmir'in önde gelen inşaat firmaları da zamma tepkilerini dile getiriyor. Yapılan zamla İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123TL'den 157TL'ye çıkmıştı. Aynı hazır betonun fiyatı Konya'da ise KDV dahil 97 TL. İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak. konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor. Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Biııali Özbaykız. tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "İzmir'de çimento sektörün tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikseri de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değil. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de. başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık. Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu? Gerçekten zamların hiç bir açıklaması yok." 


"MALİYETE CİDDİ YANSIMASI OLACAK 

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer. "Çimento, inşaat sektöründe ana girdilerden biri. Keyfi yapılan zamlar, mutlaka kontrol altına alınmalı. İzmir, çimento fiyatlarıyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Çimento ve demir, inşaat maliyetlerinin yüzde 60'ını oluşturuyor. Yeni zamların maliyete ciddi yansıması olacak. Bu da son tüketiciye yansıyacak. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart" dedi. 


"CEZALARI DA SEKTÖRE YANSITIYORLAR" 

Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin ise şunları söyledi: "İzmir'de çimento firmaları tekelleşti ve tamamen kendi yüksek kar marjlarını daha da çoğaltmak amacıyla zaten yüksek olan fiyatlara yüzde 30'a yakın zam yaptılar. Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda." 



Ankara Başkent



Haber Posta Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir'de hazır beton metreküp fiyatının 123 liradan 157 liraya çıkarılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor. Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız, "İzmir'de çimento sektörü tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi hatta birleşip yeni bir çimento fabrikası kurmayı bile düşünüyoruz. Bu zamların hiç bir açıklaması yok" dedi. Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, "İzmir, çimento fiyatlanyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Son tüketiciye yansıyacak bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart" diye konuştu. Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise tepkisini şöyle dile getirdi; "Yüksek fiyatlar İzmirli müteahhitlerin iş yapma olanağını düşürüyor, sektörü olumsuz etkiliyor." Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin, "Bu zamlar, hem sektörü hem işsizliği hem de müşteriyi olumsuz etkiler" ifadesini kullandı.


Posta Ege




Haber Ege Telgraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in diğer illere oranla betonu zaten pahalıya kullandığını belirterek, son zamlarla birlikte İzmir'de inşaat sektörü ve ekonominin ağır darbe yiyeceğini iddia etti. Konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulundu. İzmirlilerin betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın aldığına dikkat çeken Nasır, son zamlarla birlikte aradaki farkın yüzde 40'lara çıktığına dikkat çekti. Nasır, "Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metre küp beton fiyatı da KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 liradan 157 liraya çıktı. Aynı betonun fiyatı ise Konya ve diğer illerde ise KDV ve pompa bedeli dahil 97 lira. Son zamlarla birlikte 1 metreküp betonun fiyatı İzmir'de diğer illerden yaklaşık 60 lira daha pahalıya satın alınır hale geldi. Türkiye'de işsizlik yüzde 13, İzmir'de yüzde 17, Konya'da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir'e vurulmuş büyük bir darbedir. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


PİYASAYI DARALTIR 

İzmirli müteahhitlerin ürettikleri evleri ellerinden çıkaramaz duruma geldiğini ifade eden Necip Nasır, "Birçok arkadaşımızın ürettiği ev elinde kalmış durumda. Bu da ekonominin zaten ne durumda olduğunun en iyi kanıtı. Ev almak istiyen İzmirliler keyfi zamlardan dolayı ev alamaz duruma düşürüldü. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacaktır. 

Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşerilerimize yansıyacak" ifadesini kullandı. 

Yapılan zamma gerekçe olarak giderlerin artışının ve piyasaların gösterildiğini söyleyen Nasır, gerekçelerin gerçekleri yansıtmadığını ve zammın keyfi bir uygulama olduğunu savundu. 


REKABET KURUMU 

Necip Nasır, "Konya'da betonun hammaddesi çok uzaklardan getirilmesine rağmen KDV ve pompa dahil 97 TL'ye satılıyorken; İzmir'de şehrin içeriden hammadde çıkarıp, bunu 60 TL daha fazla fiyata 157 TL'den satmanın hiç bir açıklaması bulunmamaktadır. Hem çimentonun tozunu yutacağız, hem doğamız katledilecek, hem de çimentoyu pahalıya satın alacağız. Bu kabul edilebilir değil" dedi. 

Yapılan zam karşısında İzmirliler'in haklarını arayacaklarını aktaran Nasır, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Nakliye masrafları yükseldi desek, benzin fiyatları düşmüş durumda. Hammaddemiz yok desek, hammadde kentimizin içinde. Buradan 13 dernek başkanı olarak kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendiriyor ve dayatılan bu zamları kabul etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Konuyu, ilgili makamlara ve Rekabet Kurumu'na taşıyacağız." 



Ege Telgraf


Haber Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2016 yılının ilk günleriyle birlikte İzmir'de beton fiyatlarına yapılan zamma müteahhitler cephesinden tepkiler yağmur gibi yağmaya devam ediyor Müteahhitler Federasyonu'na (MÜFED) bağlı on üç dernek tarafından zamma karşı yapılan açıklamanın ardından İzmir'in önde gelen inşaat firmaları da zamma tepkilerini dile getiriyor. 


Yapılan zamla İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 TL'den 157 TL'ye çıkmıştı. Aynı hazır betonun fiyatı Konya'da ise KDV dahil 97 TL. İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istiyor. 


Hiçbir açıklaması yok... 

Özemeksan inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız: İzmir'de çimento sektörün tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikseri de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değil. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de, başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık? Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu? Gerçekten zamların hiçbir açıklaması yok. 


Maliyeti ciddi artıracak 

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Çimento, inşaat sektöründe ana girdilerden biri. Keyfi yapılan zamlar, mutlaka kontrol altına akıtmalı. İzmir, çimento fiyatlarıyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Çimento ve demir, inşaat maliyetlerinin yüzde 60'ını oluşturuyor. Yeni zamların maliyete ciddi yansıması olacak. Bu da son tüketiciye yansıyacak. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart. 


Tüm fiyatlar düşerken doğru değil... 

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı: Dünyada emtia fiyatları düşerken İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan astronomik zam, anlaşılabilir gibi değil. Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirlileri de etkileyecek. Çimento üreticilerinin daha mantıklı fiyatlarla piyasada daha doğru bir rol üstlenmeleri gerekiyor. İzmir'de doğru olmayan bir durum var. Çimento fiyatları diğer illerin çok üstünde. Oysa çimentonun hammaddesi belli. Fiyatların tüm Türkiye'de aynı olması gerekiyor. Rekabet Kurumu'nun aradaki farkın kaynaklarını iyi incelemesi gerekiyor. Yüksek fiyatlar İzmirli müteahhitlerin iş yapma olanağını düşürüyor, sektörü olumsuz etkiliyor. 


Kenan Kalı "Cezaları da sektöre yansıtıyorlar" Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin: İzmir'de çimento firmaları tekelleşti ve tamamen kendi yüksek kar marjlarını daha da çoğaltmak amacıyla zaten yüksek olan fiyatlara yüzde 30'a yakın zam yaptılar. Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Bu zamlar, hem sektörü, hem işsizliği, hem de müşteriyi olumsuz etkiler. Bu firmaların ortalığın boş olmadığını bilmeleri gerekiyor. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olunmalı ve zamlar geri çekilmeli. Rekabet Kurumu'nun keseceği ceza da çimento firmaları açısından caydırıcı değil. Firmalar kendilerine kesilen cezayı yine sektöre ve tüketiciye yansıtıyor. O yüzden bu cezalar canlarına minnet. Zaten müteahhitlerin içinde bulunduğu sıkıntılar had safhada. Bu keyfiyete karşı birlik olup, ortak bir tavır geliştirmek gerekiyor. 


Yenigün/ Özgür COŞKUN 



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Müteahhitler Federasyonu'na bağlı 13 derneğin, İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan zamma gösterdiği tepkiye, kentin önde gelen inşaat firmaları da destek verdi. Sektör temsilcileri, beton zammının acilen geri alınmasını, konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını istedi. Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız, "Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento bitti de, başka bir ülkeden mi çimento getirmeye başladık. Bizim haberimiz yokken devalüasyon mu oldu? İzmir'de çimento sektörü tekellerin elinde bulunuyor ve bu tekelleşme mutlaka kırılmalı. Şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralım diye de düşünmeye başladık. Yapılan zamlar akıl alır gibi değil" dedi. Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer ise, "Keyfi zamlar, mutlaka kontol altına alınmalı. İzmir, çimento fiyatlarıyla sadece Anadolu kentlerini değil başkent Ankara ve İstanbul'u bile geride bırakıyor. Bu zamların Rekabet Kurumu'na taşınması şart" diye konuştu. 


"Ortalığı baş sandılar" 


Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı, "Dünyada emtia fiyatları düşerken İzmir'de çimento fiyatlarına yapılan astronomik zam, anlaşılabilir gibi değil. Alüminyum, demir ve petrol fiyatlarının, son yılların en düşük seviyesine gerilediği dönemde, yüksek zamlar doğru bir yaklaşım değil. Zamlar, sektör kadar ev almak isteyen İzmirlileri de etkileyecek. İzmir'de doğru olmayan bir durum var. Çimento fiyatları diğer illerin çok üstünde. Oysa çimentonun hammaddesi belli. Fiyatların tüm Türkiye'de aynı olması gerekiyor. Rekabet Kurumu'nun aradaki farkın kaynaklarını iyi incelemesi gerekiyor" dedi. Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin de, "Zamlar, akla hayale sığmayacak oranda. İzmir'de çimento zaten Anadolu'dan yüzde 20 daha pahalıyken, üstüne bir de bu kadar zam yapmak insanların cebinden haksız kazanç sağlamaktır. Bu zamlar hem sektörü, hem işsizliği, hem de müşteriyi olumsuz etkiler. Bu firmaların ortalığın boş olmadığını bilmeleri gerekiyor. Haksız kazanç elde edenlere karşı birlik olunmalı ve zamlar geri çekilmeli. Rekabet Kurumu'nun keseceği ceza da çimento firmaları açısından caydırıcı değil. Firmalar kendilerine kesilen cezayı yine sektöre ve tüketiciye yansıtıyor" diye konuştu.


Yeni Asır




Haber Güney Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Beton fiyatlarına yapılan zam, yılda yaklaşık 5 bin konutun satıldığı İzmir'in Torbalı ilçesinde tepkiye neden oldu. Torbalı Ticaret Odası (TTO), 400 müteahhidin yer aldığı ilçede konuyu Rekabet Kurumuna taşımaya hazırlanıyor. Beton fiyatlarına yapılan yüzde 35'lik zamma tepki dinmek bilmiyor. 1 metreküp beton fiyatının 34 lira birden artması, inşaat sektöründe büyük bir çıkış yapan Torbalı ilçesini karıştırdı. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, sektörün 20 temsilcisi ile bir toplantı gerçekleştirdi. Ticaret odası öncülüğünde sektörün 400 temsilcisi ile de bir toplantı yapıp eylem planını açıklayacaklarını ifade eden Olgun, bu zamla inşaat sektörünün belinin büküleceğini ve zam konusunda ortak hareket eden beton üreticilerini Rekabet Kurumuna şikayet edeceklerini açıkladı. Olgun, İzmir ekonomisi ne kadar sıkışmış ve durgun bir vaziyette ise Torbalı'da tam tersine o kadar gelişime ve büyümeye açık olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün bu büyümenin başlıca sebeplerinden biri olduğunu anlatan Olgun, "Bu gelen zamla birlikte Torbalı'da inşaat piyasası büyük bir dar boğaza girecektir. Bu da gelişmekte olan Torbalı ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Bu haksız zammın bir an önce geri çekilmesini istiyoruz" dedi. 



Güney




Haber Yeni Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


2016 yılına girilmesiyle birlikte yapılan zamla, İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatının 123 liradan 157 liraya çıkmasının ardından, Torbalılı müteahhitler hazır betona gelen 30'luk zammı protesto ederek 15 gün boyunca hazır beton almama kararı aldı. Bu karar, kentteki diğer büyük müteahhitlerden de destek gördü. Gelen yeni zamla, İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 liradan 157 liraya çıktığını fakat aynı hazır betonun fiyatı Konya'da KDV dahil 97 lira olduğunu belirten İzmirli müteahhitler, beton zammının acilen geri alınarak, konunun Rekabet Kurumuna taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istedi. 


"Haksız rekabet var" 

Torbalılı müteahhitlerin başlatmış olduğu hazır beton almama eyleminin tiim İzmir'e yayılmasının söz konusu olabileceğini belirten Müteahhitler Federasyon Başkanı Necip Nasır, "Arkadaşların kararını destekliyoruz. Bu eylem planı İzmir geneline de yayılabilir. Bu tepkimiz hazır betoncuları mutlaka etkileyecektir. İlgili makamların bu konuyla ilgili araştırmaya gireceğini düşünüyoruz. Alınan karar haklı ve yerindedir. Biz de konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi ilgili kurumlara ve makamlara götüreceğiz ve gerekenin yapılmasını isteyeceğiz. Burada haksız bir rekabet var, bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yapılan yüzde 30 zammın haklı bir gerekçesi yok. Bir metreküpte 60 lira fark olması haksız rekabete neden oluyor. Konuyla ilgili ticaret odasıyla da görüşeceğiz. Bir metreküpte 60 lira fark, kabul edilebilir değildir" diye konuştu. 


"İnşaat sektörü durgunluğa girecektir" 

Hazır betona yapılan yüzde 30 zammın sektörü daha da durgunlaştıracağını söyleyen Beyka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Kaya ise, "Bu zammın maliyeti inşaata göre değişmektedir. Çok lüks bir inşaat söz konusuysa bu biraz daha düşecektir ama daha basit bir inşaatta bu hazır beton payı çok yüksek olacaktır. Aslında bu duruma şöyle bakılması gerekiyor. İnşaat sektörü zaten durgundur. İzmir'de arsa paylarının çok yüksek olması, maliyetleri de arttırmaktadır. Bir de bunun üzerine hazır betona yüzde 30 gibi bir zam yapılması sektörü daha da durgunlaştıracaktır. Maliyetlerin yükselmesiyle İzmir ekonomisinde lokomotif sektörlerden olan inşaat sektörü ciddi bir durgunluğa girecektir" dedi. 


"Ülkemizde çimento mu bitti?" 

İzmir'de çimento sektörünün, tekellerin elinde bulunduğunu ve bu tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğine dile getiren Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Binali Özbaykız, "Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikserini de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kurahm diye de düşünüyoruz. Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değildir. Ne oldu da bu kadar zam geldi?Ülkemizde çimento mu bitti? Başka ülkelerden çimento mu getiriyoruz? Gerçekten zamların hiç bir açıklaması yok. 


Yeni Ekonomi




Haber İlk Ses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşaat sektörü, 2016 yılıyla birlikte gelen zamlara tepki gösterdi. İzmir'de Torbalılı müteahhitler hazır betona gelen yüzde 30'luk zammı protesto etmek için, 15 gün boyunca hazır beton almama kararı aldı. 


2016 yılına girilmesiyle birlikte yapılan zamla, İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatının 123 liradan 157 liraya çıkmasının ardından. Torbalılı müteahhitler hazır betona gelen 30'luk zammı protesto ederek 15 gün boyunca hazır beton almama kararı aldı. Bu karar, kentteki diğer biiyiik müteahhitlerden de destek gördü. Gelen yeni zamla, İzmir'de 1 metreküp hazır betonun pompa ve KDV dahil fiyatı 123 liradan 157 liraya çıktığını fakat aynı hazır betonun fiyatı Konya'da KDV dahil 97 lira olduğunu belirten İzmirli müteahhitler. beton zammının acilen geri alınarak. konunun Rekabet Kurumu'na taşınmasını ve sektörün bu konuda ortak hareket etmesini istedi. 


"KARARI DESTEKLİYORUZ"

Müteahhitler Federasyon Başkam Necip Nasır, Torbalılı müteahhitlerin başlatmış olduğu hazır beton almama eyleminin tüm İzmir'e yayılmasının söz konusu olabileceğini belirterek, "Arkadaşların kararını destekliyoruz. Bu eylem plaııı İzmir geneline de yayılabilir. Bu tepkimiz hazır betoncuları mutlaka etkileyecektir. İlgili makamların bu konuyla ilgili araştırmaya gireceğini düşünüyoruz. Alman karar haklı ve yerindedir. Biz de konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi ilgili kurumlara ve makamlara götüreceğiz ve gerekenin yapılmasını isteyeceğiz. Burada haksız bir rekabet var, bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yapılan yüzde 30 zammın haklı bir gerekçesi yok. Bir metreküpte 60 lira fark olması haksız rekabete neden oluyor. Konuyla ilgili ticaret odasıyla da görüşeceğiz. Bir metreküpte 60 lira fark, kabul edilebilir değildir" dedi. 


"SEKTÖR DURGUNLAŞACAK" 

Beyka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Kaya ise, hazır betona yapılan yüzde 30 zammın sektörü daha da durgunları ıracağma vurgu yaparak, "Bu zammın maliyeti inşaata göre değişmektedir. Çok lüks bir inşaat söz konusuysa bu biraz daha düşecektir ama daha basit bir inşaatta bu hazır beton payı çok yüksek olacaktır. Aslında bu duruma şöyle bakılması gerekiyor. İnşaat sektörü zaten durgundur. İzmir'de arsa paylarının çok yüksek olması, maliyetleri de arttırmaktadır. Bir de bunun üzerine hazır betona yüzde 30 gibi bir zam yapılması sektörü daha da durgunlaştıracaktır. Maliyetlerin yükselmesiyle İzmir ekonomisinde lokomotif sektörlerden olan inşaat sektörü ciddi bir durgunluğa girecektir" dedi. 


"ÇİMENTO FABRİKASI KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ" 

Özemeksan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Biııali Özbaykız, İzmir'de çimento sektörünün, tekellerin elinde bulunduğunu ve bu tekelleşmenin mutlaka kırılması gerektiğinin altını çizerek. "Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde fahiş zamlara maruz kalmıştık. İzmir'de ciddi bir tekelleşme var. Çimento üreten firmalar, beton mikserini de üretiyor. Sektörü tamamen ellerine geçirmiş durumdalar. Bu durum da sektörü ve fiyatları etkiliyor. Son zamların ardından artık şehir dışından beton getirmeyi bile düşünür olduk. Hatta müteahhitler olarak aramızda toplanıp yeni bir çimento fabrikası kuralını diye de düşünüyoruz. 

Yapılan zamlar gerçekten akıl alır gibi değildir. Ne oldu da bu kadar zam geldi? Ülkemizde çimento ııııı bitti? Başka ülkelerden çimento mu getiriyoruz? Gerçekten zamların hiçbir açıklaması yok" ifadelerini kullandı. 



Özkan PEKÇALIŞKAN/İlk Ses