23 / 12 / 2024

Betona göre 10 kere daha esnek olan çeliğe Türkiye'de ilgi yok!

Betona göre 10 kere daha esnek olan çeliğe Türkiye'de ilgi yok!

Türkiye nin ilk çelik apartmanı Maraş ta 2004 yılında yapıldı. 11 katlı binada bugün çok sayıda aile yaşıyor. Betona oranla 10 kat daha esnek olan çelik yapılara Türkiye'de ilgi yok. Ancak üreticiler "Yılda 100 bin çelik konut yapabiliriz" diyor



Japonyada binaların neredeyse tamamı çelik, Avrupada ülkeye göre kullanım oranı en az yüzde 50, İranda ise konutların yüzde 80i çelikten yükseliyor. Çünkü çeliğin deprem riski betonarmenin onda biri; yıkılmıyor, sadece sallanıyor. Bir başka deyişle, ölüm riskini en aza indiriyor, depremin korkunç yüzüne karşı çelik gibi ayakta kalıyor. Dünya bunu keşfetmişken, depremle her seferinde yeniden yıkılan Türkiyede durum ne Yanıt pek iç açıcı değil: Türkiyedeki yapıların sadece yüzde 6sı çelikten. Üstelik bunun içinde konut sayısı yok denecek kadar az, çoğu fabrika, AVM ve otel. Türkiyede ilgi görmüyor diye kapasitenin yarısından fazlasını yurtdışına üretim yaparak kullanan yapısal çelik üreticileri bu durumdan oldukça dertli, deprem sonrası sektörü daha iyi tanıtmak için bu kez seslerini daha güçlü çıkartıp, hükümete sesleniyorlar: Depreme karşı çelik kozumuzu kullanalım!

Yüzde 10 daha pahalı
Üreticiler çeliğin başta depreme karşı olmak üzere çok sayıda avantajını anlatıyor. Peki buna rağmen çeliği neden konutta kullanmıyoruz Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi Genel Müdürü Rıdvan Murat, Türkiyenin mühendislik tekniğini Almanya ve Fransadan aldığını, inşaat yapısını da betonarmeyle şekillendirdiğini söylüyor. Ve ekliyor: Türkiyede alışkanlıklar çok zor değişir, bir de çeliğin pahalı olduğu düşünülüyor. Ancak maliyette en fazla yüzde 10luk bir fark olduğunu ifade eden Murat, bunun da kısa sürede daha fazla metrekare alan üretilerek satışta telafi edileceği görüşünde. Sektörün şu anda yılda 100 bin çelik konut üretebileceğini belirten Murat, betonarme konuttan en az yüzde 10 pay almak istediklerini söylüyor.
Çeliğin ahşaptan 21, betonarmeden 10 kat daha esnek olduğunu ifade eden Steelife Genel Müdürü Mimar Mustafa Bülent Aydın da, üretimin fabrikada tamamlanması nedeniyle denetimsizlik probleminin ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Ancak Türkiyede hafif çelik yapılara olan talebin oldukça düşük olduğunun altını çizen Aydın, Tüm malzemeleri hafif olduğundan binanın yükü de oldukça az. Japonyada çelik yapılarda yaşayan insanlar deprem anında evlerinden çıkmıyor. Çünkü evler o zaman çok daha güvenli hale geliyor diyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde, Türkiye için çeliğin vazgeçilmez olduğunu belirten Aydın, çelik yapıyla sürecin kısalacağına işaret ediyor.

Venezüellaya 1460 çelik konut
Türkiyeden talep olmaması nedeniyle sektör, üretimin yüzde 70ini yurtdışına yönlendiriyor. Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Rusya başı çekiyor. Son olarak Akşan Yapı da, Venezüellaya çelik konut ürettiklerini açıkladı. Firma, Hugo Chavezin daveti üzerine Summa İnşaat ile birlikte başkent Caracasta 1.460 çelik konut inşa ediyor. Konutlar dört katlı olacak.

Beton yıkılır, çelik eğrilir!
Betonarme kırılgandır, çelik eğrilir, bükülür ama yıkılmaz.
Enkaz yaratması için ancak çok güçlü patlayıcılar gerekir.
Maliyeti betondan yüzde 10 fazla.
Betonarmeden çok daha uzun ömürlü, bakımı sadece boya.
Konutta çeliğin üstü alçı, sıva ve hafif panel duvarlarla kaplanıyor.
İnşaat süresi betonarmeden arı yarıya daha az.
Dünyada özellikle yüksek bina ve apartmanlarda kullanılıyor, Türkiyede en fazla müstakilde.
Yüzde 95i fabrikada tamamlanıyor.
5 katlı, 10 daireli bir bina ortalama üç ayda bitiyor.

NURİYE DOĞU/Radikal


Geri Dön