26 / 11 / 2024

Betonda 'agrega' sorunu! Ani çökmelere zemin hazırlıyor!

Betonda 'agrega' sorunu! Ani çökmelere zemin hazırlıyor!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından oluşturulan bilim heyeti, "asrın felaketi" şeklinde nitelendirilen 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki 200 binada inceleme yaparak, bu yapılardaki bazı sorunları tespit etti.




Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından oluşturulan bilim heyeti, "asrın felaketi" şeklinde nitelendirilen 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki 200 binada inceleme yaptı ve bu yapılardaki bazı sorunları tespit etti.

NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Görevlisi Yapı ve Deprem Mühendisi Ahmet Bal, Anadolu Ajansı muhabirine, depremin 6. gününde Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Funda Eryılmaz tarafından bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu dile getirdi.

Betonda agrega sorunu! Ani çökmelere zemin hazırlıyor!

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, kurul içerisinde NKÜ'den 9, Kocaeli Üniversitesinden 1 olmak üzere, mimarlık, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve inşaat mühendisliği bölümlerinden 10 kişiden oluşan bilim heyetinin Adıyaman'da çöken toplam 200 binada incelemeler yaptığını anlatan Bal, bu binaların büyük çoğunluğunun 1998 yılı öncesinde yapıldığının belirlendiğini belirtti.

Yaptığı açıklamada Adıyaman'da çöken binalardan karot örnekleri aldıklarını ve gerekli diğer incelemeleri yaptıklarını dile getiren NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Görevlisi Yapı ve Deprem Mühendisi Ahmet Bal, Adıyaman merkez Besni ilçesi, Tut ve Gölbaşı ilçelerinde bilimsel incelemeler yaptıklarını ve bölgede yıkılmış ve enkaz halinde olan yaklaşık 1.500 bina olduğunu söyledi.

Açıklamasında "Biz heyet olarak bunların 200 tanesini inceleme fırsatı bulduk. Bu binaların neden ve nasıl yıkıldığını analiz ettik. Bu analizi yaparken binalardan karot örnekleri alındı, çelik örnekleri, yapının taşıyıcı sistemleri belirlendi ve bu taşıyıcı sistemler ve yapının ayrıntılı projeleri temin edildi." diye konuştu.


Geri Dön