29 / 04 / 2024

Beyan dönemi başladı! Ücret geliri elde edenler beyanname verecek mi?

Beyan dönemi başladı! Ücret geliri elde edenler beyanname verecek mi?

2023 senesinde elde edilmiş olan gelirler için beyan dönemi başladı. Buna göre, Gerçek kişiler Gelir Vergisi Kanunu’nun 2’nci maddesinde yazılı kaynaklardan bir takvim senesi içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için senelik beyanname verilmektedir.



Gelire giren kazanç ve iratlar; 1-Ticari Kazançlar, 2-Zirai Kazançlar, 3-Ücretler, 4-Serbest Meslek Kazançları, 5-Gayrimenkul Sermaye İratları, 6-Menkul Sermaye İratları, 7-Diğer Kazanç ve İratlar olup, bunlardan ücret geliri elde eden kişilerin beyan durumu ele alınacağı kaydedildi.

ÜCRETLERİN VERGİLENDİRİLMESİ HAKKINDA

Ücret gelirleri genel olarak tevkif sureti ile vergilendirilmekte olup vergi, gelirin safi miktarı üzerinden alınmaktadır. Ücret üzerinden, yapılan gelir vergisi tevkifatları işverenler tarafından muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile beyan edilerek ödendiği belirtildi. Buna göre, tevkif sureti ile vergilendirilmemiş ücret gelirleri ise asgari ücretin vergi matrahını aşması durumunda Gelir Vergisi Kanununun 95’inci maddesine göre senelik beyanname ile beyan edilmektedir.

dunya.com'dan Mahmut Bülent YILDIRIM'ın değerlendirmesine göre; Bunun yanında, tek işverenden yada birden fazla işverenden tevkif yolu ile vergilendirilmiş ücret gelirleri de belirlenen tutarları aşması durumunda senelik beyanname ile beyanı gerekmektedir. Beyanname verilmesi halinde sene içinde tevkif sureti ile ödenen vergiler hesaplanan vergiden mahsup edilir. 2023 senesinde tek işverenden alınmış ve kesinti yolu ile vergilendirilmiş ücret gelirlerinin 1.900.000 Türk Lira’sını aşması durumunda, birden fazla işverenden kesinti yolu ile vergilendirilmiş ücret geliri elde eden ücretlilerin ise birinci işverenden aldıkları ücret dâhil olmak üzere aldıkları ücretlerin toplamı 1.900.000 TL’yi aşması durumunda ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyan edilmesi lazımdır.

Buna göre, birden fazla işverenden kesintiye tabi ücret geliri elde edenlerin birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 150.000 TL’yi aşarsa ücret gelirlerinin tamamı beyan edilecek, ancak ücretli birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağını kendisi belirleyecektir. Ayrıca ücretlerle ilgili olarak Gelir Vergisi Kanunu’nda bir takım istisna ve indirimlerin olduğunu da hatırlatmış olalım.

SPORCU BEYANLARI VE GELİRLERİ NELERDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesine göre; sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler sağlanan menfaatler ile spor hakemlerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler ücret sayılmaktadır. Tevkifata tabi ücret geliri toplamı, 2023 takvim yılında 1.900.000 TL’yi aşan sporcular ücret gelirlerini beyan etmeleri gerekmektedir.

Beyan dönemi başladı! Ücret geliri elde edenler beyanname verecek mi?

YABANCI İŞVERENDEN ALINAN ÜCRETLER

Yabancı ülkelerde bulunan işverenlerden alınan ve tevkifata tabi olmayan ücretler yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Fakat, kanunî ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan işverenlerin yanında çalışan ücretlilere, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler gelir vergisinden istisna edilmiştir.

BEYANNAME NASIL VERİLMEKTEDİR? 

2023 takvim senesinde elde edilen beyana tabi ücret gelirlerinin beyannamesi

-Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamından, l Dijital Vergi Dairesi aracılığıyla internet ortamından verilir.

-Hazır Beyan mobil uygulaması ile verilir.

- Vergi dairesinden alınan kullanıcı kodu, parola ve şifre ile mükellef ya da elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla Dijital Vergi Dairesi ile verilmektedir. 

- İkametgâhın bulunduğu yer vergi dairesine kâğıt ortamında verilmektedir. 

-İkametgâh adreslerine bağlı kalınmaksızın herhangi bir vergi dairesinden verilebilir.

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiriyor! İşte 7 soruda kira geliri vergisi!

Kira beyannamesi nasıl verilir? Evi kirada olanlara vergide indirim müjdesi: Kira gelir vergisi ödeme 2024!

Evini boş tutanlar dikkat! Boş ev için kira vergisi ödenecek mi? Şimdi açıklandı!

Kira geliri vergisinde bu şekilde indirim yapılıyor: 2023'te 21 bin TL'den fazla kira geliri elde edenler dikkat!


Geri Dön