11 / 06 / 2024

Beykoz Anadolu Kavağı'nın 1870'li yıllardaki halidir!

Beykoz Anadolu Kavağı'nın 1870'li yıllardaki halidir!

İstanbul'un önemli mesire yerlerinden Anadolu Kavağı, 1870'li yıllarda böyleydi... 1866'da İstanbul'a yerleşen ve burada defnedilen fotoğrafçı G. Berggren'in karpostal olarak sattığı karelerinden birinde Anadolu Kavağı bu haliyle belgelendi...



Anadolu Kavağı'nın 1870'li yıllardaki haline bakıyorsunuz...


Beykoz Anadolu Kavağı, İstanbul'da beş fotoğraf stüdyosundan birini kuran G. Berggren tarafından böyle fotoğraflandı...


G. Berggren kimdir?


G. Berggren, 20 Mart 1835 tarihinde Stokholm’de fakir bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, ilköğrenimden sonra marangoz çıraklığı yapmıştır. 1855 yılında İsveç’ten ayrılarak Almanya’ya gitmiş ve Berlin’de bir fotoğraf atölyesinde çalışarak bu mesleği öğrenmiştir. 


Beykoz Anadolu Kavağı nın 1870 li yıllardaki halidir!


Bazı Avrupa şehirlerinden sonra Odessa’da çalışmaya başlamış ve nihayet 1866 yılında Marsilya’ya giden bir gemiden inerek İstanbul’a yerleşmiştir. Beyoğlu’nda fotoğrafçılığa başlamış ve devrin beş fotoğraf stüdyosundan birisine sahip olmuştur. Hayatının sonuna kadar İstanbul’da çalışan Berggren, 26 Ağustos 1920 yılında öldü ve Feriköy Protestan Mezarlığı’na gömülmüştür. 


Berggren, fotoğrafçılıktaki yenilikleri takip eden stüdyo çalışmalarının yanı sıra, turistler için değişik İstanbul görünümleri çekip kartpostal olarak satıyordu. Almanlar'la anlaşarak Anadolu-Bağdat Demiryolu’nun fotoğraf işlerini de üstlendi. Bu vesile ile muhtelif Anadolu şehirlerini gezdi, görüntüledi. Berggren’in portre sanatçılığının yanı sıra panoromaları da önemlidir (İstanbul, Konya örneklerinde olduğu gibi). 1888 yılında Von der Goltz Paşa ile Anadolu gezisine çıkmış ve bu sırada Eskişehir, Afyon, Akşehir ve Konya’yı ziyaret etmiştir.


Geri Dön