Kentsel Dönüşüm

Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde sular durulmuyor!

Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesinde sular durulmuyor. Kentsel dönüşümden şikayetçi vatandaşlar seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı.

Tokatköy Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi tartışmaları sıcaklığını koruyor. DostBeykoz'da yer alan habere göre; İstanbul Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde 2017 senesinde mahalle sakinlerine yapılacağı duyurulan kentsel dönüşüm projesinde bir türlü anlaşmaya varılamadı.

Tokatköy sakinleri kentsel dönüşüm projesinde anlaşma sağladıkları firmanın değişmesinden sonra yerine gelen firma ile anlaşmaya varamadı. Tokatköy Mahallesi sakinleri seslerini duyurmak için yürüyüş yapma kararı aldı. Kaymakamlığın yürüyüşe müsade etmemesinin ardından bölge halkı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tokatköy Mahallesi sakinleri adına konuşan Ahmet Kambur, "Bir dönem önceki Belediye Başkanımız rahmetli Yücel Çelikbilek döneminde 2017 yılında gündemimize Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesi olarak getirilmiş projenin ham hali parsel sahiplerinin bir takım itirazları olmuş olsa da yapılan toplantılarda karşılıklı atılan adımlarla mahalle sakinlerince genel olarak kabul görmüştür. Sürecin işleyişinde projeye dair her noktadan temsilciler seçilmiş işleyişin şeffaf bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır." diye konuştu.

Kambur, "Devam eden zamanda dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Belediye Başkan Adayı Murat Aydın, İlçe Başkanı Hanefi Dilmaç gibi isimlerin katıldığı istişare toplantıları sonrasında ön sözleşmelerin imzalandığını o dönemde ülke genelinde imar barışı sürecinin devam ettiğini hatırlattırım" dedi

"Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıdır..."

Kentsel dönüşümün için Cumhurbaşkanı' nın sözlerini hatırlatan Kambur, "Beykozlu Beykoz'da kalacak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıdır" ifadeleri bizlerde en fazla iz bırakanlardır. Süreç maalesef Belediye seçimlerinin arefesinde kalmıştır. Birçok belirsizlikle yapılan birçok girişim Emlak Konut üzerinden aynı şartlarla farklı bir ivme kazanmıştır. İlgili süre zarfında muhataplarımızda tavır ve söylem değişiklikleri gözden kaçmamıştır." diye açıkladı.

Kambur, mülk sahiplerinin Beykoz Belediyesi'nden toplantı talebinde bulunması ardından, 'zaten işgalcisiniz, ben heyet tanımam' ifadelerine maruz kaldıklarını dile getirdi.

Projenin bölge sakinlerinin sosyal durumlarından çok uzak bir tablo oluşturduğunu vurgulayan Kambur, "Yeni dönemde Emlak Konut'un geleceği bilgisiyle kaynağı belli olmayan ve tamamen aleyhimize gelişebilecek çalışmalar muhataplar bulunamadığı için söylemlerle takip edilmiş ve maalesef kentsel dönüşüm ofisinin açılmasıyla bu söylemler gerçeğe dönüşmüştür. Projenin tarafımıza getirdiği maddi yükümlülük bölge sakinlerinin sosyal durumlarından çok uzak bir tablo oluşturmaktadır. Kiptaş projesiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur." diye ifade etti.

Hak sahiplerinin mağdur edildiğinin altını çizen Ahmet Kambur, şunları kaydetti:

"Projenin imza tarihinin kısa tutulması manidardır. Adeta proje yapılmaktan çok yapılmamak için ortaya çıkarılmıştır. Tarafımızdan böyle bir niyet okunmuştur. Kentsel dönüşüm projesinin gerekliliğine inanan bizler projeye imza atan değil atmayan konumuna getirildik."

Tokatköy Mahallesi sakinlerinin yetkililerden ve Beykoz Belediyesi'nden talepleri şöyle:

"
-İlgili yasalar gereği tapuların taraflara verilmesi.

-Tapu ve kentsel dönüşüm için muhatap olarak grupların değil tüm hak sahiplerinin alınması.

-Kentsel dönüşüm için oluşturulan inşaat projesinin tüm detaylarının askıya çıkması ve hak sahiplerine tebliğ edilmesi.

-Kentsel dönüşüm projesinin net başlangıç ve bitiş tarihinin Beykoz Belediyesi tarafından tüm muhataplara tebliğ edilmesi.

-Metrekare ve daire sayıları belirliyken arsa paylarının hesaba katılması ve hak sahiplerinin mağdur edilmemesi.

-Proje alanlarının hak sahibi ile müteahhit firma arasında yapılması.

-Bölge halkının yaşam tarzına kültürel yapısı ve geleneklere uymayan 1+1 dairelerin projeden çıkarılması.
-Projeye toplu konut yaşamını kolaylaştıracak olan otopark, çocuk oyun ve spor alanları, okul, cami, yeşil alanların dahil edilmesi.

-2+1 ve 3+1 dairelerin metrekarelerinin genişletilmesi.

-Muvafakatnamede 280 bin lira olarak belirtilen bedelin minimum yüzde 40 oranında indirilmesi.

-Kiracı ya da hak sahibi ayrımı yapılmadan taşınma ücreti olarak 3 bin lira verilmesi.

-Tüm hak sahiplerine konaklama için rezerv konut alanı verilmesi.

-Rezerv konut alanı gösterilemiyorsa kira yardımı olarak en az 3 bin lira yapılması.

Kambur son alarak: "Hepiniz mağdur olmadan haklarınızı alacaksınız, sözlerinizi unuttunuz mu?" dedi. "

Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde son durum ne?

Beykozlulardan kentsel dönüşüm tepkisi!

Beykoz Tokatköy'de kentsel dönüşüm sorunu!