26 / 11 / 2024

Beylikdüzü Belediyesi SGK arazisini sağlık hizmetine açıyor!

Beylikdüzü Belediyesi SGK arazisini sağlık hizmetine açıyor!

Beylikdüzü Belediyesi Türkiye’de pek de alışık olunmayan bir projeye imza atarak, ilçe sınırlarında 24 bin 798 metrekare alana sahip SGK arazisini aldı ve vatandaşın sağlık hizmetine açıyor.





Beylikdüzü Belediyesi Türkiye’de pek de alışık olunmayan bir projeye imza atarak, ilçe sınırlarında 24 bin 798 metrekare alana sahip SGK arazisini aldı ve vatandaşın sağlık hizmetine açıyor.

Belediyeniz bir ilke imza atarak kendi bütçesinden arazi satın aldı… Araziyi anlatabilir misiniz?

Evet. Arazi, siteler bölgesinde yer alan ve ortalama 24 bin 798 metrekarelik bir alana sahip. Rakamsal bazda yaklaşık, 3-4 sitelik bir arazi. Ama bizim nazarımızda donatı alanıdır. Yıllardır düşündüğüm ve uyguladığım bir iş. İçinde onlarca meşe ağacının olduğu halkın hizmetine sunacağız. Pratikte, 24 bin metrekarelik bir alanda yüzde 40 gibi bir hesap donatıya bırakılırsa kaba hesapla,, 14 bin metrekareden imara açılsa, burada emsal de 2.4-3 gibi rakamlardadır.  Buna göre de 35-36 bin metrekarelik bir haccmi kaplar. Bu da 36 bin metrekarelik bir inşiaat, 100 metrekarelik dairelerden 360 konut eder. Çok ciddi bir alan.


Neler yapacaksınız bu arazide?

Araziyi  kamusal alana açtık. Sosyal donatı olarak kullanılacak. Kamusal faaliyetlerin yapılacağını bir alana dönüştüreceğiz. Bu güne kadar belediyeler borç kapatmak için arsa satarken, ya da takas yolunu seçerken biz almayı seçtik. Bu bölge 2-3 kez ihale edildi. Eğer müşterisi çıksaydı, alamayacaktık dolayısıyla… İstanbul konut açısından doymuş bir şehir… Bizden sonrasını düşünerek bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Donatı alanı da bu yüzden yapılacak. 24 bin küsür metrekarelik bir alan bir çok ihtiyacı karşılayacak. İnsanların sporunu da sosyal tesis formatında uygun fiyatlarla kar amacı güdmeksizin tamamen belediyeye ait olan BEYAŞ firmamızla yemeğini de yiyebileceği, dinlencesini de yapabileceği ihtiyaçlarını da gidereceği bir yaşam alanı yapacağız. Uzman danışmanlarımızla ortaya çıkartacağımız çok kıymetli bir uygulama olacak. Bölgemizde insanların nefes alacağı yer yaratmak istiyoruz. Burası çok büyük oranda açık alan olarak işlev görecek. Ayrıca, aile sağlık merkezi, ana okulu gibi kamusal aktiviteler de yer alacak. Kreşimiz belediyeye ait olacak.


Arazi şehir içinde mi?

Evet arazimiz Gürpınar bölgesinin tam ortasında bir çok siteyle çevrili alanda. Ama emsal açısından yoğunluğun olduğu bir bölge değil. Aslında kentsel dönüşümün de düşünüldüğü alanlar.


İlçeye neler katacaksınız?

Şehir çok kalabalıklaşıyor. Böyle bir kente kamu kaynakalrını ve alanlarını şehrin nefes alacağı, insanların hayat bulacağı parklara, meydanlara, çocuk ve gençlere ait alanlara, emeklelere ait alanlara hatta sahil akslarına dönüştürme mecburiyetimiz var. Bu bakımdan projelendirilmiş imalatı devam eden 1 milyon metrekarelik  yeşil alanımız var. En az bu kadar da projelenecek alanımız var. Denize sıfır 150 bin metrekarelik plajı ilçemize kazandırıyoruz. Anfi tiyatromuz da oalcak. Bu yıl sonu teslim olacak.  Çocuk temalı, müzik temalı parklar yapacağız. Sahilde ciddi bir yatırımla, kentin müzisyenlerinin canlı performaslarını sergileyeceği müzik alanı , yürüyüş ve mangal alanları ayrı ayrı olacağı bir park yapıyoruz. Deniz de temizlendi.


Bütçenizin yüzde kaçı bu tip projelere ayrıldı?

Açıkçası bütçemizin yüzde 35-40’ı bu tip projelere ayrılmış durumda. Yani bunu yapmazsak bu şehirlere sığmayız. Beylikdüzü’nün 300 bin nüfusu var ve her yıl 20 bin yeni nüfus ekleniyor.  Kaç okul gerek, kaç bahçe park ve sosyal alan gerek. Biz bunu konuşuyoruz. Yetkimizde olan her noktada varız. Ücretsiz servisimiz var mesela… Sosyal belediyecilik noktasında varız.


Her mahalleye kreş

EKREM İmamoğlu, ilçeye katmak istenilenlerin projelerndirildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Hedeflerimizden bir de her mahalleye, anaokulu açmak… Talimatı verildi. Kapasitesi büyük, ücret cüzzi şeklinde programlandı. Çünkü vatandaşımız çalışıyor. Özellikle kadınlarımızı istihdama katmak istiyoruz. Çocuğu olan kadınlarımızın çalışamamk gibi bir durumu olsun istemiyoruz. Güvenle ve huzurla akılları kalmadan evlatlarını emanet edecekleri bir yer olacak.”

**Kentsel dönüşüm kaçınılmaz son


İSTANBUL’da bir çok bölgede olduğu gibi Beylikdüzü’nde de kentsel dönüşümün zorunlu olduğu binaların varlığından bahseden İmamoğlu, “Çünkü bina yapımında kalite gözetilmemiş” dedi ve şu bilgileri verdi: “Mesela 2008 yılında yapılan bir proje şu an sıkıntılı bir vaziyette yerleşmiş. O yüzden dönüşüme geçilmeli. Emsaller de sorun yaşanabilir. Mesela 12 katlı bir binaya yatay dönüşüm düşünülüyor. Beton kalitesinin düşük olduğu her yerde güçlendirme çalışması yapmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm Yakuplu’da bireysel olarak yapılıyor. Yakuplu’nun nerdeyse tamamı dönüşüme girmeli. Gürpınarda’da olacak. 3 bölgede yoğunlaştık doğrusu. Yoğunlaşarak değil, mevcut dönüşümü geliştirecek bir sürece öncülük edeceğiz. Vatandaş da müteahhit de belediye de fedakarlık yaparak bu durumu bertaraf  etmek niyetindeyiz. İlçemizde 60 bini aşan konut var. Bize göre 5-6 bin konutu gözlem altına almak gerekiyor. Bu açıdan çok şanslı bir bölgeyiz.”


İşte arazi işte süreç işte tutar

ESKİDEN SGK’ya ait olan arazinin alım sürecini Başkan Ekrem İmamoğlu şöyle aktardı: “Burası hakim olduğumuz gözlemlediğimiz bir alandı. Bu arazi emlakçıların elinde gezerdi. Göreve geldiğimiz bir kaç ay sonrası hemen araştırmalarına başladık. Sahille bağlantısı olan ama korumasız bir alandı. Ve derhal çalışmalara başlayıp kamusal yüklemeler yapabileceğimiz ve kamulaştırma aşamasında neler yapılabileceğine baktık. 9 ay gibi bir sürede, başbakanlık onayı ile KDV dahil, 6 milyon 700 bin liraya yakın bir meblağı, ödeyerek tapumuzu aldık. Biz burada, güçlü ve varlıklı belediyeyi savunuyoruz. Vatandaşına çok iyi hizmet sunacaksa, mağdurun yanında, burs veren, yardımcı olan bir belediye olmak istiyoruz. Bu arazi de yönetim anlayışımızın sonucudur.Biz gayrimenkul satan bir belediye değiliz. Bu güne kadar, birçok arazi ile ilgili anlaşmalar yaptık. Ama hiçbirinde satış kararı almadık. Hasılat veya gayrimenkul paylaşımlı modeler izledik. 1 yılda bu mukavellerle bir projeden 300 milyon liranın üzerinde gelir bekliyoruz. Aynı projede 50 bin metrekarelik alanda belediyeye tahsisl edilecek.. Yeşil alanı olan, yarı olimpik havuzları, spor alanları olan yine içinde idari bina ve ana okulu binası da bedelsiz olarak bedeliyeye verilecek. 1-1.5 yıl içerisinde. 3-4 projeyle piyasa değeri en az 15 milyon liranın üzerinde olacak olan gayrimenkul edinimi söz konusu olacak.


Beylikdüzü halkı ve belediyesi en huzurlu ve en zenginler arasına adını yazacak

İMAMOĞLU beş yıllık görev süresinde arzusunu şu ifadelerle anlattı: ”En büyük projemiz huzur. Önceliğimiz huzur. İyi yönetilen belediye şanslıdır. Çünkü yeni yapılanan ve arazi kaynağı olan bir belediyeyiz. 25 yıllık ticari hayatım da böyle geçti. Beylikdüzü halkı ve belediyesi en zenginler arasına adını yazacak. Bu olmayacak bir durum değil. Vatandaş size parasını emanet ediyor. Bu konuda şeffaf olmak zorundayız. Evet amacımız  zengin olmak ve bunu vatandaşımızla paylaşmak. Emeklisine yaşlısına bakım evi, istirahat edeceği bir alan yapacağız. 10 mahalle 10 kreş ile yürüyoruz.”


Yol haritası üzerindeki bürokratlarımıza teşekkür ederiz

BEYLİKDÜZÜ Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, proje geçişini şöyle anlattı: “Kurumdan kuruma geçişte yer alan usulleri tek tek gerçekleştirdik. Böyle bir projeye katkı sundukları için tüm bu prosedürlerimizi gerçekleştiren, yol haritası üzerinde yer alan tüm bürokratlarımıza, imzası olan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Tüm detaylar işledi, tüm uygulamar harfiyen yapıldı.”


Madde bağımlılarına yönelik rehabilitasyon merkezi

“BİZDEN sonraki nesillere yönelik bir proje yapacağız” diyen Başkan Ekrem İmamoğlu, arazide fonksiyon ne gerektiriyorsa aynen uygulayacaklarını söyledi ve ekledi: “Projemiz panoramik olarak denize bakan bir yerde. Sağlığa dönük ne ararsanız olacak. Öncelikli ve ilk olarak madde bağımlılarına yönelik bir rehabilitasyon merkezi yer alacak. Bu konuda ilçemizde tespit ettiğimiz kişilerle kahvaltı ve öğle yemeği yedik. Her noktada ince eleyip sık dokuyoruz. Çünkü bazen hızlı kararlar kalıcı zaralar da verbiliyor. Bu iş 50 yıl tartışılmamalı. Bu ve bunun gibi bir çok proje yapacağız. Uzmanı olan kişilerle çalışarak, tek tek anketler yaparak. Cumhuriyet Meydanı projemiz var. O alan için de tek tek yaptık. Etki alanlarına göre dağıtarak elbette. Vatandaşımıza sormadan hareket etmiyoruz.”


Vatan 


Geri Dön