06 / 05 / 2024

Beyoğlu Belediyesi hizmet binasının restorasyonu tamamlandı!

Beyoğlu Belediyesi hizmet binasının restorasyonu tamamlandı!

Osmanlı'nın ilk belediye başkanlığı binası olan tarihi yapının restorasyonu sırasında bulunan Abdulhamit Han'ın tuğrası, hünkar kapısı üzerindeki yerine yerleştirildi



Beyoğlu Belediyesi'nin hizmet verdiği ve Abdülhamit Han tarafından yaptırılan, Osmanlı'nın ilk belediye başkanlığı binası olan yapının restorasyonu tamamlandı. 


Şişhane'de Beyoğlu Belediyesi'nin hizmet verdiği tarihi binada 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışması, sona erdi. Yaklaşık 13 milyon liraya mal olan restorasyon sırasında bulunan Abdülhamit Han'ın tuğrası, gün yüzüne çıkarıldı. Tuğra, binadaki hünkar kapısı üzerine yerleştirildi.


Tarihi binayı basın mensuplarına gezdiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye belediyeciliğinin atasının söz konusu tarihi mekan olduğunu belirterek, binayı tekrar hizmete açarak Abdülhamit Han'ın tuğrasını düştüğü yerden kaldırdıklarını anlattı. 


Demircan, restorasyon sırasında Beyoğlu'ndaki en önemli hazinelerden birini bulduklarının altını çizerek, ''Bu belediyenin temellerinde iki yenilikçi padişahın irade harcı var. Birisi Tanzimat Fermanı'nı ilan eden Sultan Abdülmecid Han'dır, diğeri de belediyenin kurulmasından sonra bugün yenileyerek açtığımız binayı inşa eden Sultan 2. Abdülhamit Han'dır" diye konuştu. 


Temel güçlendirmesi için kazılara başladıklarında bir kuyuya atılmış, üstü bir sürü malzeme ve toprakla kapatılmış bir tuğra ile karşılaştıklarına dikkati çeken Demircan, "Yaptığımız incelemelerden sonra tuğranın Sultan Abdülhamit Han adına çekilmiş olduğunu tespit ettik. Tuğrayı düştüğü yerden kaldırdık, atıldığı yerden çıkardık. Ebediyete kadar Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında yaşasın diye belediyenin hünkar kapısı üzerindeki yerine yerleştirdik" ifadelerini kullandı. 


- "Dönüşüme örnek oluşturduk"


Beyoğlu sınırlarındaki bütün tarihi binaların korunarak yaşatılması için dönüşümün şart olduğunu dile getiren Demircan, tarihi binayı yenilerken bunun standartlarını belirlediklerini vurguladı. Demircan, binalarını yenileyecek her mülk sahibi için bir numune oluşturduklarını söyledi. 


Tarlabaşı, Okmeydanı, Sütlüce ve Kasımpaşa'da on binlerce insanı ilgilendiren dönüşüm projelerinin ilerlediğini aktaran Demircan, bu semtlerin dönüşümünün hangi standartlarda yapılacağı, vatandaşların nasıl binalarda ve çevrede yaşayacağına da yine bu binayla bir örnek oluşturmak istediklerini kaydetti. 


Demircan, hizmet verdikleri tarihi binayı aslı korunarak modern çağın ihtiyaçlarına göre restore ettiklerine vurgu yaparak, "Çatı katıyla ilgili her türlü soru gelebilir ama hepsinin ruhsatı vardır. Binada zamanla oluşan tahribat, aslına uygun şekilde onarıldı, binanın, fiziksel, mimari ve işlevsel özelliklerine zarar veren, mimari miras niteliği taşımayan eklentileri kaldırıldı" şeklinde konuştu. 


- Açılışı 16 Mayıs'ta yapılacak 


Tarihi belediye binası, 2012 yılına kadar 600 metrekare kapalı alanla hizmet verirken, boş alanların mimari ve mühendislik çalışmalarıyla işlevlendirilmesinden sonra 7 bin metrekare kapalı alanı olan çok fonksiyonlu bir hizmet kompleksi kimliği kazandı. 


Yenilenen belediye binasında, meclis ve konuk ağırlama salonu, fuaye alanı, başkan ve başkan yardımcıları ile toplantı odaları, meclis grup odaları, müdürlükler, hizmet birimleri, dış ilişkiler ofisi, sanat galerisi, resepsiyon birimi, kafeterya ve restoran bulunuyor. 


Binada sempozyumlar, sergiler, uluslararası ağırlamalar ve resepsiyonlar dış desteğe ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilebilecek. 


Hizmet binasının 16 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması bekleniyor. 


AA


Geri Dön