03 / 05 / 2024

Beyoğlu Botter Apartmanı restorasyon bekliyor!

Beyoğlu Botter Apartmanı restorasyon bekliyor!

İstanbul’daki en eski Art Nouveau (yeni sanat) yapı olan İstiklal Caddesi üzerindeki Botter Apartmanı, bir süredir atıl vaziyette bulunuyor. D’Aronco tarafından inşa edilen binanın ne olacağı bilinmezliğini koruyor.



1900-1901’de İtalyan kökenli mimar Raimondo D’Aronco tarafından inşa edilen binanın mülkiyeti Kamhi ailesinde bulunurken, tarihi yapının ne olacağı ise bilinmezliğini koruyor. 


1. grup eser

İstiklal Caddesi üzerindeki Narmanlı Han’ın karşısında bulunan tarihi yapının ilk katına yerleştirilen plakalar ise dikkatlerden kaçmıyor. Çelik kolonların üzerindeki tahta plakalar binadan düşmesi olası taş parçalarına karşı önlem olarak duruyor. Öte yandan 115 yıllık Botter Apartmanı’nın giriş kısmına sprey boyalarla yapılan motifler de tahribatın boyutunu gözler önüne seriyor. Beyoğlu Belediyesi’nden yetkililer ise tarihi yapıyla ilgili projelerin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığı bilgisini veriyor: “Botter Apartmanı özel mülkiyette. Tarihi bina şu an kullanılmıyor. I. Grup eski eser bir bina olarak kayıtlarda yer alıyor. Yapının Anıtlar Kurulu’ndan projeleri onaylandı. Ancak mülk sahiplerinin şu an için yapım, onarım konusunda bir müracaat olmadı.”

 

Hassasiyet  gerekli

Beyoğlu’nun simge yapılarından sayılan binanın ve buna benzer diğer yapıların aslına uygun olarak bir an önce restore edilmesi gerektiğini dile getiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacıali ise “Botter Apartmanı’ndaki durum hakkında net bilgi sahibi değiliz. Bu tür yapıların sorumluları gerekli hassasiyeti göstermelidir. Bu tür yapılar İstanbul’un simge yapılarıdır” diyor.  


D’Aronco’nun özgün tasarımları

Mimar Sinan Genim ise tarihi yapının özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yapım malzemesi olarak; tuğla dolgu duvarlı, dökme demir konstrüksiyon, kaplama malzemesi olarak da; mermer ve taş, çekme katta ise sıva kullanılmış ve böylece malzemede çeşitlilik sağlanmış. D’Aronco bu yapı için oldukça özgün tasarımlar yapmış, bütün detayları en ince ayrıntısına kadar düşünmüş. Botter Apartmanı ART Nouveau yapılara en güzel örneklerden biridir.”


Milliyet 


Geri Dön