Beyoğlu, şişli, Eyüp, Fatih ve Sarıyer adliyeleri birleşiyor!
Sultanahmet 'te 56 yıldır hizmet veren İstanbul Adliyesi çağlayan 'a taşınıyor. Kapatılan Beyoğlu, şişli, Eyüp, Fatih ve Sarıyer adliyeleri de çağlayan 'daki İstanbul Adliyesi 'nde birleştirildi. Vatandaşların davaları bu taşınmadan etkilenmeyecek
Sultanahmet 'teki tarihi binada 56 yıldır hizmet veren İstanbul Adliyesi çağlayan 'a taşınıyor. 25 Temmuz itibariyle sona erecek taşınma işleminin ardından Sultanahmet Adliyesi 'nde sadece 100 yıllık arşiv ile Türkiye gündemine damga vuran birçok davayla ilgili hatıralar kalacak.
İstanbul Adliyesi 'nin çağlayan 'daki İstanbul Adalet Sarayı 'na taşınması işlemi geçtiğimiz cuma günü itibariyle başladı. İlk olarak Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılıklar ve savcılık yazı işleri müdürlükleri ile 11 icra mahkemesi çağlayan 'a gitti. Cumartesi günü ise Fikri Sınai Haklar Mahkemeleri, 7 ayrı Sulh Ceza Mahkemesi ile Sirkeci 'deki tarihi binada yer alan İş Mahkemeleri yeni binaya taşındı. Asliye Ceza Mahkemeleri ise dün yeni saray 'daki yerini aldı. Kademeli olarak devam edecek taşınma işlemi kapsamında bugün de Sirkeci 'deki sulh mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri ve iş mahkemeleri ile Levent 'teki tüketici mahkemeleri yeni yerlerine kavuşacak.
En son icra müdürlükleri
Levent 'teki ticaret mahkemeleri ile Gülhane 'deki 1. çocuk Ağır Ceza Mahkemesi 19 Temmuz Salı günü, Deniz İhtisas Mahkemesi ile Adalet Komisyon Başkanlığı da 20 Temmuz da taşınacak. 22 Temmuz 'da Gülhane 'deki 3 ayrı çocuk mahkemesiyle 2. çocuk Ağır Mahkemesi ve Sultanahmet 'teki iflas müdürlüklerinin taşınma işlemi yapılacak. 23 Temmuz 'da Sultanahmet 'teki 8. Ağır Ceza Mahkemesi, son olarak da 24 Temmuz Pazar günü Sultanahmet 'teki icra müdürlükleri taşınacak. Öte yandan HSYK 'nın aldığı kararla İstanbul 'daki Beyoğlu, şişli, Eyüp, Fatih ve Sarıyer Adliyeleri kapatılarak, İstanbul Adliyesi 'yle birleştirildi. Buralarda görevli hakim ve savcılar artık İstanbul Hakimi ya da İstanbul Savcısı unvanıyla görevlerine devam edecek. Adliyeye giden vatandaşlar, oturdukları ilçeden sorumlu olan hakim ya da savcılara başvuracak. Mesela, Sarıyer 'de oturan bir vatandaş, şikayet için adliyeye gittiğinde Sarıyer 'den sorumlu olan savcı ya da hakime başvuracak.
Yüz yıllık arşiv 4 ayda taşınacak
Dosyaların kolileme işlemi adliye görevlileri tarafından yapıldı. Taşıma için ise özel bir firma ile anlaşıldı. Dosyaların kamyona yüklenmesi işlemine savcılar da nezaret etti. Bu işlemler güvenlik ve tedbir amacıyla kameraya da alındı.
Adliyede görevli bazı memurlar adliyede hatıra fotografı çektirdi. Taşınmanın toplam maliyetinin ise 100 bin lira olduğu öğrenildi. Adliyenin arşivi ise eleme işlemi yapıldıktan sonra taşınacak. 90 yıl öncesine ait dava dosyalarının da aralarında bulunduğu 10 milyona yakın belgenin bulunduğu arşivde bir tarama çalışması yapılarak işe yaramayan evraklar imha edilecek. Arşivin taşınmasının 4 ayı bulabileceği tahmin ediliyor.
Milliyet