01 / 06 / 2024

Beyoğlu'ndaki tiyatro salonu 1 Kasım'da açılıyor!

Beyoğlu'ndaki tiyatro salonu 1 Kasım'da açılıyor!

Altıdan Sonra Tiyatro'nun kurduğu salonu, pek çok başka tiyatrocu da destekliyor



Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu, Tünel'de yeni bir tiyatro mekânı açıyor. Topluluk, 10'uncu yıllarında sahip oldukları, başka grupların da kullanabileceği salonlarını 'burası bizim misafir salonumuz' diye tanımlıyor. Tünel'deki Kumbaracı yokuşundayız. Gideceğimiz yer 50 numara. Diğer bir değişle Kumbaracı 50. Dar kapıdan içeri girip dik merdivenleri tırmanıyoruz. İçerisi inşaat halinde. Mekan yaklaşık 200 metre kare. İnce uzun bir boş alan. Tabii içeride tek gözümüze çarpan bunlar değil.

Özen Yula, Tomris İncer, Levent Üzümcü, Berkun Oya, Bennu Yıldırımlar, Serdar Orçin, Hasibe Eren gibi tanıdık birçok yüze de rastlıyoruz. Bu kadar tiyatrocunun bir araya geliş nedeni yeni bir tiyatro mekanı. Bu mekanın sahibiyse; 10. yılına giren ve `444', `Öldün Duydun mu?', `Kapıların Dışında' gibi oyunlarından tanıdığımız Altıdan Sonra Tiyatro. Grubun şimdiye kadar hayalini kurduğu, 10. yılda sahip olduğu mekan henüz inşaat halinde ama 1 Kasım'da açılacak. Tamamlandığında da öyle klasik bir tiyatro sahnesi olmayacak. Bir tiyatronun olmazsa olmazları kulis, dekor deposu, fuaye gibi bölümler ayrıldıktan sonra bir oyun alanı açılacak. Bu alanda kullanılacak hareketli platformlar sayesinde farklı oturma düzenleri yaratılacak ve her oyunda yeniden şekillendirilecek.

Mekanın tanıtımı için yapılan ve tiyatrocularla birlikte basının da katıldığı toplantıda İstanbul Teknik Üniversitesi yıllarından, yani `çocukluktan' beri birlikte olduklarını söyleyen Yiğit Sertdemir mekan için, "Burası bizim misafir salonumuz. Bu salonda bazen biz oyun sahneleyeceğiz bazen de gerçekten misafirlerimiz olacak. Seyircinin ve oyuncunun nefesinin duyulduğu mekanlar daha özel oluyor. Mesele İstanbul gibi bir yerde böyle bir mekan yaratmak. Oyunlar da sahnelenecek film gösterimleri de olacak bazı eğitim çalışmaları da yapılacak. Burada, bizce hayatta rol kesmeden seyirciyle buluşmak istiyoruz. Burası her alanda bir buluşma noktası olacak." dedi.
 
`Altıdan Sonra'lılara destek olmak için gelen tiyatrocu dostları da umutlu. Konuklar arasında bulunan Özen Yula salonun hiç el değmeden bile kullanılabileceğini düşünüyor ve "Tiyatro camiasından gerçekten tiyatroya gönül vermiş insanların çalışmalarını burada hayal edebildiğim için çok özel bir yer olacağını düşünüyorum." diyor. Altıdan Sonralıların `güzel işler yapan' bir topluluk olduğunu vurgulayan Sibel Aslan Yeşilay özel tiyatroların yeni mekanlara kavuşmasının çok sevindirici olduğunu söylerken Hasibe Eren, düşüncelerini şöyle özetliyor; "Altıdan Sonra üyelerinin üniversite tiyatrosu geleneğinden geliyor oluşları, oyunlarını kendilerinin yazıyor olmaları ve politik görüşleri, söylemleri bakımından benim çok beğendiğim bir topluluk. Onların Beyoğlu gibi sanatsal hareketlilik içinde bir yerde mekan açacak olmaları çok umut verici."

Ama bu işin elbette bir maddi yönü de var. Hayallerindeki gibi bir mekan yaratmak isteyen Altıdan Sonra'nın biraz desteğe ihtiyacı var. Bunun için de bir destek projesi yapmaya karar vermişler. Hem izleyicilerin hem tiyatrocuların hem de kuruluşların katılabileceği projenin adı `Duvarda Çivin Olsun'. Projeye katılmak isteyenlerin yapması gerekense Altıdan Sonralıların sezon boyunca Kumbaracı50'de sahneleyeceği tüm oyunlar için geçerli olan 50 TL'lik oyun davetiyelerinden almak. Bu davetiyelerden alanlar daha sonra düzenlenecek bir etkinlikle mekanın duvarına asılacak ve üzerinde destekçilerin isimleri olan panoya birer çivi çakacak.
Gönül KOCA/Radikal


Geri Dön