15 / 11 / 2024

Beyşehir Gölü'nde sosyal alanlar oluşturulacak!

Beyşehir Gölü'nde sosyal alanlar oluşturulacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Beyşehir Gölü'nde önemli bir başarı yakalandığını belirterek, alınan tedbirler neticesinde gölün su seviyesinin, tatmin edici noktaya ulaşarak beklenen eski günlerine ulaştığını ifade etti...




Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Beyşehir Gölü'nde önemli bir başarı yakalandığını belirterek, alınan tedbirler neticesinde gölün su seviyesinin, tatmin edici noktaya ulaşarak beklenen eski günlerine ulaştığını ifade etti.


 ORMAN ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde su seviyesini korumaya ve su çekimlerini azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü, gölde Suğla Depolama sisteminin devreye alınmasıyla çekilen su miktarlarında önemli ölçüde azalmalar sağlandığının gözlendiğini bildirdi. Orman ve Su işleri Bakanlığınca etkin ve fedakar bir şekilde sürdürülen çalışmalar neticesinde birçok sulak alanda olduğu gibi Beyşehir Gölü'nde de önemli bir başarı yakalandığını kaydeden Bakan Eroğlu, şunları belirtti: "Alman tedbirler neticesinde ülkemizin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde su seviyesi tatmin edici noktaya ulaşarak beklenen eski günlerine ulaştı. Gembos Derivasyonu ile Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e boşalan sular Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nda toplanarak buradan 3,5 kilometresi tünel olan 15,8 kilometre uzunluğundaki derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştırıldı. 


Bu derivasyon kanalıyla Beyşehir Gölüne yılda ortalama 130 milyon metre küp su aktarılması planlandı. 2009 yılında hedefler aşılarak 160 milyon metre küp, 2010 yılında 160 milyon metre küp, 2011 yılında 175 milyon metre küp ve 2012 yılında da 194 milyon metre küp su aktarımı gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla Beyşehir Gölü eski ihtişamına kavuştu." 


SOSYAL ALANLAR OLUŞTURULACAK 



Beyşehir Gölü'nü kıyı tahkimatı ile bir cazibe mekanı ve vatandaşların tabiatla iç içe hoşça vakit geçirebilecekleri ortam haline getirmek için çalışmalar da yaptıklarını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, "Sağ sahilde bisiklet yolu ve yanında kauçuk yürüyüş yolu, sol sahilde ise kauçuk yürüyüş yolu yapılacak. Proje tamamlandığında Beyşehir Gölü etrafında sağlı, sollu toplam yaklaşık 8 kilometrelik güzergah, gölün dalga etkilerinden korunmuş olacak. Ayrıca yaklaşık 3,5 kilometrelik yürüyüş yolu Beyşehir ilçemize kazandırılacak" ifadesini kullandı. 


BALIK TÜRLERİ GÖLE SALINACAK 


Açıklamada, ayrıca "Beyşehir Gölü Sulak Alanı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi II: Beyşehir Gölü Balıklarının Kültüre Alınması" projesi hakkında da bilgi verildi. Bu kapsamda göldeki endemik balık türü kababurun (kızılkanat) anaçlarının yakalanıp,  İzmir  Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Biriminde üretildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Kuluçkalanması başarıyla neticelenen yavrular ağustos ayında göle salınacak. Böylece yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu tür zenginleştirilmiş olacak ve gölün eski haline dönmesine katkı sağlanacak. Bu projenin devamında, nesli tükenmekte olan siraz balığı, yağ balığı, akbalık gibi anaçların da aynı şekilde Beyşehir Gölü'ne kazandırılması hedefleniyor. Beyşehir Gölü Havzasındaki her türlü kirlenme ve bozulmaların önlenmesi, su kalitesinin korunarak iyileştirilmesi ve en iyi şekilde kullanımın sağlanması maksadıyla Beyşehir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi, 2011 yılında başlatılmış olup 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Havzadaki mevcut su kalitesini korumak ve iyileştirmek maksadıyla yapılması gereken arazi kullanım şekli ve çevre koruma tedbirlerini ihtiva eden Havza Koruma Planı hazırlanması çalışmaları da devam ediyor. Proje neticesinde, havza koruma planı ile havzanın özelliklerine uygun özel hükümler belirlenecek." 


Dokuz Sütun 



Geri Dön