06 / 05 / 2024

Beyşehir'de atıksu arıtma tesis çalışmaları devam ediyor!

Beyşehir'de atıksu arıtma tesis çalışmaları devam ediyor!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tertemiz bir Konya için atıksuların olumsuz çevresel etkilerinin bertaraf etmek ve yerleşim yerlerinin sağlıklı ve sürdürülebilirliği için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.



Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tertemiz bir Konya için atıksuların olumsuz çevresel etkilerinin bertaraf etmek ve yerleşim yerlerinin sağlıklı ve sürdürülebilirliği için mevcut atıksu arıtma tesislerinin durumlarının kontrol edildiğini, yapılması gereken revizyon ve bakım çalışmalarının yürütülmekte olduğunu, atıksu arıtma tesisi olmayan yerleşim yerleri için ise proje ve inşaat çalışmalarının başlatıldığını belirtti. 




Konya Büyükşehir Belediyesi, 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında hizmet alanına giren yeni yerleşim yerleri ile birlikte atıksu arıtma tesisi sayısını 72'ye çıkardı. 67 atıksu arıtma tesisinde bakım, onarım ve revize çalışmaları başlatılırken, geriye kalan 5 atıksu arıtma tesisinin işletilmesine devam ediliyor. Öte yandan 4 atıksu antma tesisinin projesi hazırlanırken, 5 atıksu arıtma tesisinin yer tahsisiyle ilgili çalışma yürütülüyor. 2 yeni atıksu arıtma tesisinin de inşaatına başlandı. 




Konu ile ilgili bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, suların çeşitli kullanımlar sonucunda atıksu haline dönüşerek yitirdikleri fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırabilmek ve boşaltıldıkları ortamın doğal fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirebilmek, tarım şehri Konya'da, atıksuların arıtılarak sulamada kullanılmak üzere yeni kaynak oluşturmak, kötü koku ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla atıksu antma tesislerinin kurulmasına büyük önem verdiklerini belirtti.



 

İŞLETMEYE ALINAN TESİSLER 

Bakım, onarım ve revizyon çalışmaları tamamlanan atıksu arıtma tesislerinin faaliyetlerine başladığını dile getiren Başkan Akyürek, "Verimli bir şekilde işletilemeyen Ereğli Atıksu Arıtma Tesisi, tarafımızca yapılan bakım ve temizlik çalışmaları devam etmektedir. Arızalı olan bazı ekipmanları tamir edilen Kulu Atıksu Arıtma Tesisi tekrar devreye alınmıştır. Öte yandan Cihanbeyli Atıksu Arıtma Tesisi'nin eksiklikleri de giderilerek tarafımızca işletme alınmıştır. Bozkır ilçe merkezi ile birlikte Sorkun, Dere ve Çağlayan mahallelerinden kaynaklanan atıksuların arıtımını sağlayan Bozkır Atıksu Arıtma Tesisi ise inşaat yapım kabulü ile bünyemizde hizmet vermeye başlamıştır." dedi. 



Güneysmır Atıksu Arıtma Tesisi'nin de elektrik ekipmanlarında yapılan yenilenmenin ardından işletmeye alındığını kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: "Ayrıca Tuzlukçu Atıksu Arıtma Tesisi tarafımıza teslim edildiği andan itibaren işletmeye alınmıştır. İnşaat ve tasarım eksikliklerinden dolayı verimli olarak işletilemeyen Doğrugöz Atıksu Arıtma Tesisi'nin eksiklikleri giderilerek faaliyetine başlamıştır. Verimli bir şekilde işletilemeyen Akören Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakım ve revizyon işleri tamamlanmış ve tesis tekrar işletmeye alınmıştır. Çamlık Atıksu Arıtma Tesisi'nde arızalı olan bazı ekipmanlar tamir edilerek tesis atıl olmaktan çıkarılmıştır." 



YAPIM AŞAMASINA GETİRİLEN TESİSLER 

Başkan Akyürek, "Sarayönü merkez mahallelerinin yanı sıra Ladik, Kurşunlu ve Ertuğrul mahallelerine hizmet verecek olan Sarayönü İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, proje aşamasına getirilmiştir. Hüyük merkez mahallelerinin yaııı sıra Mutlu, Suludere, Pınarbaşı, İlmen ve Çavuş mahallelerine hizmet verecek olan Hüyük İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Derbent İleri Biyolojik Atıksu Antma Tesisi, Seydişehir İlçesi Ortakaraören Mahallesi ve Ahırlı İlçesi Akkise Mahallesi yerleşim yerlerinden kaynaklanan atıksulann antılması için ileri biyolojik atıksu antma tesisinin projeleri tamamlanmış, yapım aşamasına getirilmiştir. Atıl durumdaki Beyşehir Atıksu Antma Tesisi ise mevcut haliyle çalıştırılmaz halde olduğundan, yeniden çalışır hale getirilmesi amacıyla revizyon ve bakım işleri devam etmektedir" diye konuştu. 



DEVRALINACAK VE YENİ YAPTIRILACAK TESİSLER 

Devralınacak ve yeni yaptırılacak olan atıksu arıtma tesislerinden de bahseden Başkan Akyürek, "Yüklenicinin zorunlu 1 yıllık işletme süreci sona erdikten soııra Yunak Atıksu Antma Tesisi KOSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından devralınacak. Diğer yandan stabilizasyon havuzu olarak inşa edilen fakat ihtiyaca cevap verememesinden dolayı işletilemeyen Akşehir Atıksu Antma Tesisi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonları (İPA) çerçevesinde tekrar inşa edilmesi planlanmıştır. Toplam bütçenin yüzde 85'i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KOSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından karşılanacaktır. Aynı şekilde Seydişehir Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapımı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taralından Avrupa Birliği Katıhm Öncesi Mali Yardım Fonları (İPA) çerçevesinde yürütülmektedir. Tesisin, yüzde 85'i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ile Genel Müdürlüğümüz tarafından karşılanacaktır" ifadelerini kullandı. 



Beyşehir İlk Haber


Geri Dön