28 / 04 / 2024

Big Mac endeksine göre TL'nin dolar karşısında değeri ne kadar olmalı?

Big Mac endeksine göre TL'nin dolar karşısında değeri ne kadar olmalı?

The Economist dergisi tarafından yayımlanan ve ismini de ünlü hamburger Big Mac’ten alan Big Mac endeksine göre 2024 yılının Ocak ayında Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 14,83 daha az...



Dünyada McDonalds'ın bulunduğu ülkelerde enflasyonun ölçümleri için kullanılan Big Mac endeksine göre Türk Lirası dolar karşısında olması gerekenden daha az değerli.

The Economist dergisi tarafından yayımlanan ve ismini de ünlü hamburger Big Mac’ten alan Big Mac endeksine göre "reel kur" hesabı yapılıyor.

Sözcü'de yer alan habere göre dünyanın her yerinde aynı standartta üretildiği için normal koşullarda fiyatının her yerde aynı olması beklenebilecek bir ürün olan Big Mac, dolar/TL'deki kur hareketine bağlı şekilde Türk Lirası'nın reel değerindeki değişimleri anlamak için yol gösterici oluyor.

Yalnızca tek bir ürün üzerinden kur hesabı yapmak anlamlı olmasa da kur seviyelerine ilişkin bir fikir vermesi açısından da bu hesap kullanılıyor. Ayrıca söz konusu bu endeks, aynı ürün olsa da ülkeden ülkeye üretim maliyetleri ciddi farklılıklar gösterdiği için fiyatların farklı olabileceği açısından da oldukça eleştiriliyor.

Big Mac endeksine göre TL nin dolar karşısında değeri ne kadar olmalı?

TÜRK LİRASI YÜZDE 14,83 DAHA AZ DEĞERLİ

Bu yılın Ocak ayı itibarıyla ABD'de ortalama Big Mac fiyatı 5,69 dolar. 
Ülkemizde ise bu fiyat mağazadan mağazaya farklılık gösterse de kendi internet sitesinde 150 Türk Lirası. Buradan hareketle, dolar/TL kurunun 26,36 seviyelerinde olması gerekiyor. Fakat söz konusu kur şu an 30,27 seviyesinde. Yani Big Mac kuruna kıyasla, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 14,83 daha az değerli. 

The Economist'in 2023 yılı Ocak ayı verilerine göre de Türk Lirası olması gereken değerden yüzde 25,6, Ocak 2022 verilerine göre ise daha azdı.

2023 yılının Ocak ayında Big Mac'in fiyatı Türkiye'de 75 Türk Lirası, ABD'de ise 5,36 dolardı. Güncel dolar/tl kuru ise 18,81'di. Fakat Big Mac endeksine göre söz konusu kurun 13,99 TL şeklinde olması gerekiyordu. Yani Big Mac kuruna kıyasla, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 25,6 daha azdı.

Big Mac'in fiyatı 2022 yılı Ocak ayı verilerine göre ülkemizde 24,99 Türk Lirası, ABD'de ise 5,04 dolardı. The Ekonomist verilerine göre o dönemde dolar/TL kuru 13,42 iken Big Mac endeksine göre dolar/TL'nin 4,96 şeklinde olması gerekiyordu. Yani Türk Lirası olması gerekenden yüzde 63 daha az değerliydi.

 

Ev almayı düşünenler dikkat! Gayrimenkul uzmanı açıkladı, fiyatlar işte bu tarihte artacak!

Asgari ücretlinin konut hayalinde 22 yıl detayına çok şaşıracaksınız!

Kiracılar dikkat! İşte ev sahibiniz hesabını kapatırsa yapmanız gerekenler!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön