Bilal Doğan: Karabağlarda kentsel dönüşüm şart!
Doğan: Karabağlarda kentsel dönüşüm şart Trafik temiz sokaklar ve doğalgaz temini gibi sorunlar AK Parti'den Karabağlar Belediyesine aday adayı olan Bilal Doğan'ın önceliklerini oluşturuyor. Ayrıca, kadınlara iş olanağı yaratılması üzerinde duruyor...
Doğan: Karabağlarda kentsel dönüşüm şart Trafik temiz sokaklar ve doğalgaz temini gibi sorunlar AK Parti'den Karabağlar Belediyesine aday adayı olan Bilal Doğan'ın önceliklerini oluşturuyor. Ayrıca, kadınlara iş olanağı yaratılması üzerinde duruyor .
Yenigün Tv'de yayınlanan Ahmet Özsoy ve Özenç Aygün Otyam ile "Adaylarla Başbaşa" Programının konuğu AK Parti Karabağlar Belediye Başkan aday adayı Bilal Doğan; ekonomi, katılıma yönetim ve Karabağlar için çok özel projelerine kadar bir çok konuda düşüncelerini izmirliler ile paylaştı.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1958 Adıyaman doğumluyum.
Ankara'da Maliye Bakanlığı'na bağlı Maliye Meslek okulunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye Anabilim dalında eğitim gördüm. 18 yıl Maliye Bakanlığı'nda çalıştım. Şu an gazetecilik, ekonomi danışmanlığı, iş adamlığı ve politikacılık yapıyorum.Izmir Ticaret Odası Meclis Üyesiyim.
Saym Kocaoğlu Çiğli'de yaptığı bir konuşmada "izmir hep veren şehir olmuştur" dedi. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Devlet iki tür vergi alıyor. Genel bütçeden toplanan vergiler kentin nüfusuna göre gönderilir. Belediyeler aldıkları bu parayı o kentte yaşayan vatandaşlann ihtiyaçlarına göre kullanır. Kanuna göre bunun dışında para gönderilemez. Belediye bunu trafik için kullanabilir, park olarak, mezarlık olarak, ışıklandırmada, yüzme havuzlarında kullanabilir. Belediye nin inisiyatifinde... Ancak belediye başkanının ekibi maharetli ise düzgün bir şeyler ortaya çıkar. Rakamlara bakacak olursak izmir için; mesela 4 lira vergi gitti 1.5 lira geldi. Bu demek ki genel bütçeden izmir'e pay gelmedi.
Evet doğru ama sen hangi projeyi hükümete götürdiin de para gelmedi?
Siz projelerle gideceksiniz ki hükümet gerekli desteği versin. Bu açıdan baktığınızda hükümet izmir'den gelen makro projelere 'hayır' demedi, izmir ne turizm kenti, ne ticaret kenti oldu. izmir Ticaret Odası Güzelbahçe'de üniversite yapalım dedi izmir Büyükşehir Belediyesi karşı çıktı.
Orada üniversite olacağı yerde şimdi koyunlar otluyor.
İlçe belediyesi ile il belediyesi farklı parti olursa sıkıntı olur mu?
Demokrasi farklı partilerden oluşur, istanbul'da CHP'li belediyeler de var uyum içersinde çalıştıklanm görüyoruz. Ama izmir'de olmadı.
Baymdır belediye başkanımız Aziz Kocaoğlu'ndan yakınıyor. Bize adil, eşit davranılmadığını söylüyor. AK Parti belediyeciğinde ayran olmadı, olmayacak da.
Diyelim ki öyle proje hazırladınız ki bütçeniz yetmedi nereden temin edersiniz?
üçe belediyeciği il belediyesinin şubesi gibidir. Üçe belediyelerinin büyükşehir ve hükümet ile hareket ettiği sürece sorun olacağmı sanmıyorum.
Nüfusu oranında para geliyor dediniz, neden şikâyet ediliyor o zaman?
Bazı büyük projelerin hükümet tarafından finanse edildiği söylendi.
Merkezi hükümet büyük projeleri tamamlayalım dediğinde büyükşehir tepki koyuyor. Biz de diyoruz ki belediyenin makul projelerle gelip merkezi hükümetten oram arttırma imkanı var.
Karabağlarda kendi enerji kaynaklarınızı üretme ile ilgili projeleriniz var mı?
Bu yoğun kış günlerinde Karabağlar'a gittiğinizde yoğun bir hava kirliliği var. Bence Karabağların temiz enerji olan doğalgaza geçmesi gerekiyor. ilk yapılacak iş kimseyi yerinden komşusundan etmeden kentsel dönüşüm olmalı. Isıtması da temiz enerji doğal gaz olmalı. Karabağlar bölgesinde rüzgâr ve güneş enerjisi üretecek yer, pek yok gibi... Gerçekçi olmak gerekiyor.
Karabağlar'daki kentsel dönüşümü biraz açar mısınız?
Örneğini Ankara'da gördük.
Belediye kimseyi yerinden etmeden, mağdur etmeden yerinde konutlar yapmış. Okulu, karakolu, parkı, yeşil alanı hepsi var. Hem konutu değer kazanmış, hem karakolu, okulu, yolu olmuş. Bununla birlikte başka bir örnek vermeye gerek yok. Karabağlafda halkın bu kentsel dönüşüme hazır olduğunu ve çok istekli olduğunu görüyorum. Yeter ki düğmeye bas başla.
Ne kadar süreye ihtiyacı var Karabağlar'ın?
Belediye başkanının ilk dönem 5 yıllık bir süresi var. Kentsel dönüşüm 5 yıllık sürede büyük oranda tamamlanır. ikinci dönem tamamen biter.
Sadece gecekonduların olduğu yerlerde değil, eski binalarda da yapılmalı kentsel dönüşüm ve TOKI ile birlikte yapılmalı. TOKI, birlikte çalışalım diyor, izmir'in hiçbir belediye başkanı çalışmak istemiyor. Belediyenin önerisine bakınca bir 50 senede kentsel dönüşüm olur herhalde.
Karabağlar'da gördüğünüz başka sorunlar nelerdir?
Dar sokakları, ciddi manada trafik sorunu var. Yeteri kadar çöp toplanmadığım söyleyebilirim, yeteri kadar yeşil alan yok.
Bilal Doğan başkan olursa sokaklarımız her yıl birkaç sefer kazılacak mı?
Bir planlama yapılır herkes görüşünü söyler, nerde neyin geçeceği, bütün kurumlarla birlikte konuşulur ve tek seferde kazılır biter. Bu merkezi planlama ile yapılmalı. Kâğıt üzerinde var ama uygulanmıyor. Benim dönemimde bir defa kazılacak, tek seferde çözülecek.
Şu an hali hazırdaki esnafla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Esnaftınız için ben Karabağlar'a alışveriş merkezi getirmeyeceğim.
Semt pazarlarını arttıracağız. Hiçbir zamanda Karabağlar'da küçük esnafın nefesini kesecek Alışveriş merkezlerinin olmaması gerekir diye düşünüyorum.
Belediye Meclisi nasıl olmalı sizce?
Belediye meclisinde öncelikle cinsiyet ayrımı olmamalı. Karabağlar Belediyesi Anadolu'nun küçük örneği.
Hiç kimseyi ayrıştıncı bir yapı olmamalı. Hemşeri demekleri, sivil toplum örgütleri ile birlikte bir araya gelip belediye meclisi oluşması gerekiyor. Tabi kadın ağırlıklı olmasını isteriz.
Çok önemli bir konuya değindiniz. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Karabağlar ile ilgili verilerine baktığımda nüfusun yüzde 51'i kadınlardan oluşuyor. Bununla birlikte kadınlara yönelik proje oluşturmanız gerekiyor. Benim iş yerimde çalışanların yüzde 70i bayanlardan oluşuyor ve ben çok memnunum... O bölgedeki kadın seçmenlerimizin büyük bölümünü çalışmayan bayan oluşturuyor. Ne yapılabilir diye düşündüğümde "kadın kooperatifi" oluşturulabilir.
Bu kooperatifte kadınlar cüzi bir oranda ortak oluyor. Semt semt kurulacak bu kooperatife ortak olan hanımefendi kardeşlerimizin yarım gününü alacağız. Topluma ve ilgi alanlarına yönelik eğitimler vereceğiz. Bu arada hiçbir çalışanımız yerinden edilmeyecek, oradaki personelimizden de yararlanacağız bu eğitimlerde... Üretilen ürünler kooperatif vasıtasıyla satılacak ve ortak hanımefendi kardeşlerimize verilecek getirişi. Yaşlılara yönelik olarak da ailelerinden koparmamak kaydıyla yaşlı bakım evi yapacağız. Yaşlılarımız sabah aracımızla evinden alınacak yaşlı bakım evine getirilecek, güzel vakit geçirmesi sağlanacak akşam da aracımızla evine bırakılacak.
Yenigün İzmir