Doğan Mimarlık, kentsel dönüşümü mahallelere taşıyor!
Mersin'de riskli binaları tespit ederek bu yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesine olanak tanıyan Doğan Mimarlık, apartman ya da site yerine, ada bazlı çalışarak mahalleleri kentsel dönüşüme açmayı hedefliyor.
Mersin'de riskli binaları tespit ederek bu yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesine olanak tanıyan Doğan Mimarlık, apartman ya da site yerine, ada bazlı çalışarak mahalleleri kentsel dönüşüme açmayı hedefliyor.
Kentteki binaların büyük bölümünün eski ve riskli yapılar olduğunu anlatan Doğan Mimarlık Mühendislik Kentsel Dönüşüm Lisanslı Kuruluş Mersin Bölge Temsilcisi Asuman Üredi Çalışkan, "Ruhsatsız bina da çok fazla.
Eski binaların büyük bölümünde deniz kumu kullanılmış. Bu da demirleri çürütüyor. Şehir merkezinde balkonları çürüyüp çöken binalar var. Bu nedenle Mersin için kentsel dönüşüm çok önemli" dedi. Önceki yıl İstanbul'un kentsel dönüşüm konusunda pilot il seçildiğini anımsatan Çalışkan, "Mersin'de ise bir yıllık bir oluşum. Biz de bir yıldır faaliyetteyiz. İlk 6 ayımız müteahhitlere kentsel dönüşümü anlatmakla geçti" diye konuştu. Mersin'de iki ofisleri olduğunu ve çalışmalarını 10 kişi ile sürdürdüklerini anlatan Çalışkan, önümüzdeki yıllarda Tarsus başta olmak üzere ilçelerde de şubeleşmeyi düşündüklerini açıkladı. Önce kendi evini dönüştürdü Geçen yıl kendi arsasındaki riskli bir binanın kentsel dönüşüme tabi tutulması için araştırma yaparken sektörle tanıştığını anlatan Çalışkan, daha sonra çevresindeki çok sayıda kişinin bu konuda kendisinden bilgi almak istediğini söyledi.
Ardından belediyelerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında, tapu evrak alışverişi, prosedür konusunda tecrübe sahibi olduğunu aktaran Çalışkan, "Bu tecrübelerimden yararlanmak isteyen kişi sayısı artınca da bu işe girmeye karar verdim" dedi. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın Mersin için çok gerekli bir yasa olduğunu vurgulayan Çalışkan, bu yasa üe deprem riski taşıyan binaların temizlendiğini ve kentte ruhsatsız bina bırakılmadığını söyledi. Yeni binalara kimlik numarası verildiğini anımsatan Çalışkan, "İnsanların can güvenliğini koruyan binalar oluşturuluyor. Ruhsatları, oturma izin belgeleri oluyor ve çarpık kentleşmeyle de mücadele ediliyor" ifadelerini kullandı. Mersin'in çarpık kentleşmenin yoğun yaşandığı illerden biri olduğuna işaret eden Çalışkan, kentin Türkiye'de 16. sırada olduğunu belirterek, bu nedenle kentsel dönüşümün ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Dünya