03 / 10 / 2024

Bilgili Holding İstanbul'da 4. oteli yapmaya hazırlanıyor!

Bilgili Holding İstanbul'da 4. oteli yapmaya hazırlanıyor!

Vahap Munyar: BİLGİLİ Holding Yönetim Kurulu Serdar Bilgili ile İstanbul Akaretler’e kazandırmayı planladığı yeni kimliği konuşmak üzere buluştuk...  




 BİLGİLİ Holding Yönetim Kurulu Serdar Bilgili ile İstanbul Akaretler’e kazandırmayı planladığı yeni kimliği konuşmak üzere buluştuk, konuya önce otellerden girdik:

- Başta Akaretler’deki W Otel olmak üzere İstanbul’da şu anda 3 otelimiz var. Şimdi 4’üncü otelin hazırlığını yapıyoruz.
- 4’üncü otel nerede olacak
- ABD’nin Tepebaşı’ndaki eski İstanbul Konsolosluğu binasını otel yapmak üzere aldık.
- Satın mı aldınız
- 51 artı 51 yıllık kiralama sistemiyle devraldık.
- Kim devretti
- Orası ABD’nin mülkü. Hatta ABD’nin parasını ödeyerek satın aldığı ilk konsolosluk binasıymış. Tarihi 1850’lere dayanıyor.
- İhale mi yaptılar
- Davet sistemiyle ihale yaptılar. Kalkavanlar (İhsan Kalkavan) birinci, biz ikinci olduk. Onlar vazgeçti, ihale bize kaldı.
- Projeye ne zaman başlıyorsunuz
- Orada 3 tarihi bina var. Onları restore edeceğiz. Ek bina da yapacağız. Çalışmalara 2011 Şbat ayında başlarız.
- Ne zaman hizmete açmayı planlıyorsunuz
- 2012 Eylül ayı gibi açarız.
- ABD’ye ne kadar kira
öedeyeceksiniz
- Aramızda gizlilik anlaşması var. Peşin öedeme yaptık. Ayrıca yıllık küçük ödemeler de olacak.
- Projeye ne kadar harcamanız olacak
- 40 milyon Euro’yu bulacak.
Serdar Bilgili, ardından İstanbul’daki bir başka projesine geçti:
- Orman Bakanlığı, Park Orman’ı da kapsayan Fatih Ormanları’nı kiralamak için ihaleye çıktı. 29 yıllığına kiraladık.
- Ne yapacaksınız
- Londra’da Hyde Park,
New York’ta Central Park çok önemli nefes alma noktalarıdır.
Fatih Ormanları’nı da aynı İstanbullu’nun kullanımına açmayı planlıyoruz.
- Ne anlamda
- Birara Park Orman kullanıldı, iyi de oldu. Ancak, orası da 2.5 yıldır kapalıydı. Şimdi biz Fatih Ormanları’nı da buna dahil edip, doğal dokuya zarar vermeden, bazı noktalara cafe’ler koyarak, Park Orman’ın bulunduğu noktayı konser alanı olarak düzenleyerek kullanıma açacağız.
- Ağaç kesmek söz konusu olacak mı
- Asla olmayacak... Orada ne yapacağımızı planlarken ABD ve Avrupa’da son 1 aydır parkları geziyorum. İstanbullulara orada nefes aldırmak için elimizden geleni yapacağız.
Net Holding’in ilk adımı attığı, sonra Garanti Bankası’na geçen ve uzun süre sürüncemede kalan Akaretler’i kimilerinin “delilik” gibi gördüğü bir kararla 75 milyon dolara canlandıran Bilgili, şimdi ABD Konsolosluğu binasını otele dönüştürme ve Fatih Ormanları binasını neredeyse eş zamanlı yürütecek...
Bakalım iki proje İstanbul’a neler katacak
Mağazalar kapandı diye Akaretler’i başarısız görenler kanıma dokundu

BİLGİLİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Akaretler projesinin ofis, rezidans ve otel bölümünde başarıyı yakaladıklarını, ancak aynı durumun mağazalar için geçerli olmadığını vurguladı:
- Mağazalarda hata yaptık. Beşiktaş Çarşısı’na birden bire lüks markaları getirip koyduk. Tam kriz ortamında satışlar da durunca zarar ettiler.
- Boyner Grubu buradan çekilmek zorunda kaldı.
- 12 mağaza yeri onlardaydı. Allahı var, Cem Boyner bizimle vedalaşırken hiç sorun yaşamadık. Çok güzel ayrıldık. 2.5 yıl iyi dayandılar.
- Sonra ne yaptınız
- Biz Akaretler’in mağazalar bölümüne sanat galerilerini çekme planı yaptık. Bunda başarılı da olduk.
Bilgili, galerilerden örnekler verdi:
- Rampa (Leyla Tara), Galerist, Arton, Arlimits, Alta Fine Art (Ali Güreli, Tarık Yoleri), Paul Kismann (İlk görüşmeleri yaptıktan sonra Arzu Komili’nin orada çalıştığını öğrendim. Geçen hafta çok da güzel bir açılış gerçekleşti), Otoban.
- Kiralar nasıl değişti
- Başlangıçta mağazaların metrekaresi 100-110 Euro’ydu. Şimdi 50-60 Euro’ya düştü. Eski değerini 5 yıl sonra bulabilir.
- Akaretler’i İstanbul’da sanatın yeni merkezi gibi mi görüyorsunuz
- Öyle olacak... Talebin sürmesi de bunu gösteriyor. Belki bazı galerileri ikinci katlarda göreceksiniz. Çünkü, giriş katlarında başka galeriye yer kalmadı.
Bilgili, bu bölümü noktalarken, şu noktanın altını çizdi:
- Mağazalara ayrılan alan topu topu 2 bin 500 metrekare. Oralardaki başarısızlığı, “Akaretler başarısız oldu” şeklinde değerlendirenleri gördüm. Bu durum kanıma dokundu.
- Projenin gidişatından memnunsunuz yani...
- Elbette...
- Yatırdığınız para ne kadar sürede çıkabilir
- 8-9 yılı bulur...
Akaretler ve sanat el ele iyi yürüyecek gibi görünüyor...
Yabancılarla birlikte yeni projelere girmek istiyorum

BİLGİLİ Holding, Bodrum’da 25-30 milyon Euro’luk, İstanbul Hadımköy’de de 35 milyon dolarlık iki ayrı konut projesini yürütürken, Serdar Bilgili yabancı sermaye çekme planlarına odaklanmış:
- İstanbul’da gayrımenkul işine girmek isteyen çok yabancı var. Önümüzdeki dönemde yabancılarla ortak projeler yapabiliriz.
Bilgili, İstanbul’daki fiyatlara dikkat çekti:
- Avrupa’yla karşılaştırınca bizde inşaat maliyetleri epey düşük. İstanbul’daki metrekare satış fiyatına Avrupa’da inşaat maliyeti var.
Ardından ekledi:
- İstanbul’da gayrımenkulde gidece daha çok yol var... Biz de planlarımızı ona göre yapacağız.
Bilgili’nin ortaya koyduğu tablo, İstanbul’da yeni projelerin sayısının giderek artacağını gösteriyor...
Kayseri’de 7 yaşında Toyota’ya İstanbul’da sıfır Mercedes’e biner

GEÇEN hafta gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayserililer’in bir özeliğini anlattı:
- Çoğu işadamı nazardan korktuğu için Kayseri’de 7 yaşında Toyota’ya biner. İstanbul’a gidince sıfır Mercedes’i seçer.
Kendisi de Kayserili olan Yıldız, hemşehrisi işadamlarının kullandığı bir yöntemi de aktardı:
- Sıfır Mercedes kendi
adına görünmesin diye, “Ayda 1800 Euro vereyim, Mercedes’i kiralık kullanayım” formülünü de seçenler var...
Hürriyet/Vahap Munyar

Basında yer alan diğer haberler:

 

Serdar Bilgili İstanbul’un Hyde Park’ını yapmaya soyundu

Londra’da Hyde Park’ı, New York’ta Central Park’ı görüp de “İstanbul’da neden böyle nefes alacak bir yer yok Her bulunan boşluğa bir bina dikiliyor” demeyen yoktur sanırım. Beşiktaş Kulübü’nün eski başkanlarından Serdar Bilgili, Maslak’ta eski ParkOrman’ın da içinde yer aldığı Fatih Ormanı’nı 29 yıllığına kiraladı. Bilgili, “Burayı hayatın içine sokmak istiyoruz. Projeye sosyal sorumluluğumuz olarak bakıyoruz” dedi.

2000 yılında, henüz 36 yaşındayken Beşiktaş’a başkan oldu. 3 büyük kulüpte başkanlık yapmış kişiler arasında ‘en genç başkan’ ünvanını aldı. 100’üncü yaşında 2002-2003 sezonunda şampiyon olma başarısını gösteren kulübün başkanı olarak haklı bir gururun sahibi oldu.

Geçen hafta içinde Akaretler’de W Otel’de Serdar Bilgili ile bir akşam yemeğinde buluştuk. Ben de iflah olmaz bir Beşiktaşlı olduğumdan başlangıçta bir miktar Beşiktaş’ı konuşsak da masadaki diğer gazeteci arkadaşların uyarısı ile akşamın asli meselesine hızlı bir dönüş yaptık.

Serdar Bilgili, 2004’te başkanlıktan ayrıldıktan sonra Bilgili Holding çatısı altında hızla gayrimenkul sektöründe yoğunlaştı. Akaretler Sıraevler projesi’ni Aija Otel ve Radisson Blu otel yatırımları izledi. Konut alanında da mimari özellikleri ile dikkat çeken ayrıcalıklı projelere imza attı. Ortaköy’deki One Ortaköy, Büyükçekmece’deki West Blocks ve Yalıkavak Tilkicik Koyu’ndaki Bodrum Bodrum projeleri ile dikkat çekmeye devam ediyor.

2 yeni projeden söz etti Bilgili. Bunlardan biri ayrı bir kutu açtığım Beyoğlu’nda eski ABD Başkonsolosluğu olan binada yapacağı otel projesiydi. Ancak bir başka projeden söz etti ki ben de gerçekten çok heyecanlandım. Londra’da Hyde Park ya da New York’da Central Park’ı gezip ‘Neden İstanbul’da böyle bir park olmaz’ diye eminim siz de hayıflanmışsınızdır. Belgrad Ormanı bu anlamda bir alternatif ancak şehirden oldukça uzak. 

Serdar Bilgili, Orman Bakanlığı tarafından aldığı bir davetle Fatih Ormanları’nın 29 yıllığına işletilmesi ihalesine girmiş ve sessiz sedasız bu ihaleyi kazanmış. Yemekte büyük bir heyecanla, sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüğü bu projeden söz etti: 

“Bu ihale için davet aldığımızda heyecanlandım. Zira İstanbullu’nun Hyde Park, Central Park ya da Chicago’daki Millennium Park kalitesinde nefes alabileceği bir alan yok Fatih Ormanları 500 dönümlük bir alan. Eskiden ParkOrman olarak işletilen bölüm, bunun içinde 70 dönümlük bir alan olarak kalıyor. Ancak bu bölümün dışında çok geniş bir araziden söz ediyoruz. Projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Burada halkın koşabileceği, yürüyebileceği, kafelerinde restoranlarında oturabileceği bir konsept yaratacağız. Çok özel bahçeleri olacak. Bir Osmanlı ve Japon bahçesi düşünüyoruz. Ormanı hayatın içine sokmak istiyoruz. Yine burada açık hava konserlerinin gerçekleşebileceği bir alan da olacak. Konseptin tam anlamı ile hayata geçmesi 2-3 yılı bulabilir. Ancak biz en azından bu yaz 15 bin kişinin izleyeceği bir açık hava konserini burada düzenlemek istiyoruz.”

Bilgili tek bir ağaç kesilmeyeceğini, ParkOrman döneminde yer alan havuz konseptini ise yeni yapılacak projede düşünmediklerini sözlerine ekledi.

ABD Başkonsolosluğu 110 odalı butik otel oluyor

Serdar Bilgili’nin yine özel davetle katıldığı bir başka ihale ise Beyoğlu’nda ABD Başkonsolosluğu binası için yapılan ihale. Palazzo Corpi adı ile bilinen bina 1937 ile 2003 yılları arasında ABD Başkonsolosluğu olarak kullanıldı. Bu bina ABD Hükümeti’nin dünyada sahip olduğu ilk diplomatik mülk olarak biliniyor. Binanın mülkiyeti ABD Hükümeti’nde ve tarihsel olarak anlamı büyük. 9 metre tavan yüksekliği ile dikkat çekiyor. 5 dönüm içinde 3 ayrı bloktan oluşan bina Bilgili Holding bünyesinde 110 odalı çok özel butik bir otele dönüşecek. Serdar Bilgili 40 milyon euro yatırım yapılacak oteli 2012 Eylül ya da Ekim ayında açmayı planladıklarını ancak henüz işletmeci konusunda karar vermediklerini söyledi.

Arsan tam bir enerji şirketi oldu, devirle kendini farkettirecek

Serdar Bilgili aile şirketi olan Arsan Tekstil’in yönetiminden uzun süre önce çıkmıştı. Şirketi kuzeni yönetiyor ancak hissedar olarak faaliyetlerle yakından ilgileniyor ve şirketin son dönemde tam bir enerji şirketi haline geldiğini, AKEDAŞ’ın Adıyaman ve Kahramanmaraş elektrik dağıtım işini alması ile birlikte bu özelliğini pekiştireceğini söylüyor: “Son ihalelerde elektrik dağıtım şirketlerinin nasıl fiyatlar ettiğini görüyoruz. Arsan Tekstil, Adıyaman ve Kahramanmaraş elektriğini dağıtacak AKEDAŞ’ın yüzde 22 ortağı. Devrin bu yıl sonuna kadar yapılmasını bekliyoruz. Daha önce yine aynı bölgede doğalgaz dağıtım işi yapan Armadaş’a yüzde 40 oranında ortak olmuştu. 

Doğalgaz ve elektrik şirketleri Arsan Tekstil’in kârlılığına çok önemli katkılar yapacak. Henüz yatırımcı bunu farketmedi ancak devirle Arsan Tekstil’in stratejisi ve yeni kimliği daha net anlaşılacak. Bu bölgede kayıp kaçak oranı çok düşük ve daha da önemlisi devirden önce zaten yapılması gereken yatırımların çok büyük bölümü yapıldı.”

Akaretler, modern sanat galerileri ile şehrin yeni sanat merkezi haline gelecek

Serdar Bilgili, mezbele görüntüsünden çıkarıp ekonomiye kazandırdığı Akaretler Sıraevler’in uğradığı eleştirilerden bir hayli rahatsız. Boyner’in kira sözleşmesini yenilememesi sonrası projenin genel olarak başarısız olduğu ve kiracılarına zarar ettirdiği iddia edilmişti. Serdar Bilgili Sıraevler’in bürüneceği yeni imajla ilgili olarak şu ayrıntılara dikkat çekti: “Ofisler, otel ve mağazalardan oluşan 55 bin metrekarelik projede 2 bin 500 metrekarede yaşanan aksilik tüm alana fatura edildi. Oysa mağazalar projenin çok küçük bir bölümüydü. Orada kronolojik olarak bir hata yapılmış olabilir. Belki önce sanatsal dokuyu geliştirerek başlamalı, sonra lüks butiklere yer açmalıydık. Şimdi o konsepte geri dönüyoruz.” İstanbul’da modern sanat büyük bir gelişme içinde ve galerilerin toplu olarak yer aldığı bir bölge yoktu. Şimdi Sıraevler’de Paul Kasmin Gallery, Autoban, Galerist, Rampa Sanat Galerisi, Artlimits gibi galeriler buluşmuş görünüyor. Galerilerin yanısıra Corvus Wine&Bite gibi güzel şarap içilebilecek alanlar da yaratılıyor. Bilgili’ye bu değişimin maliyetini de sordum: “Daha önce metrekare kiraları 100-120 euro civarındaydı şimdi 50-60 euro mertebesine düştü. Ancak 5 yılın sonunda eski seviyesine geleceğine inanıyoruz.”
Vatan/Ercan

İnanFatih Ormanı 29 yıl Bilgili'nin

Serdar Bilgili, Orman Bakanlığı'ndan Fatih Ormanı'nı 29 yıllığına kiraladı. "Tek bir ağaç kesilmeyecek" sözü veren Bilgili "Burası şehrin park projesi olacak" dedi

Beşiktaş başkanlığını bıraktıktan sonra gayrimenkul işine yüklenen Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, sürpriz projelere bir yenisini daha ekledi. Bilgili, Orman Bakanlığı'nın davet usulü gerçekleştirdiği ihalede istanbul'daki Fatih Ormanı'nı 29 yıllığına kiraladığını açıkladı. Bilgili "Burası şehrin parkı olacak" derken önemli bir sözü vermeyi de unutmadı: "Tek bir ağaç kesilmeyecek. Üstelik orman içinde Osmanlı Bahçesi, Japon Bahçesi gibi botanik parkları barındıracak."

Faaliyeti sona eren Park Orman'm işlettiği bölümün yine bir konser alanı olarak planlandığını ifade eden Bilgili "Konser alanı açılır kapanır bir yer olacak. Bu yaza konserler için yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak projenin tamamı için hâlâ çalışmalarımız sürüyor, istanbullunun nefes aldığı bu ormanları koruyup kollayacağız, istanbullulara daha medeni şartlarla gezi imkânı sunmayı planlıyoruz" dedi.

Eski konsolosluk binasını otel yapacak

Bilgili, ABD'nin ülke dışındaki ilk konsolosluk binası olan istanbul'daki eski tarihi binasını 51 yıllığına kiraladıklarını belirtirken "Bu ihaleyi ilk Kalkavan Grubu almıştı. Ancak vazgeçtiler. kinci sırada biz vardık. Şu an bizde. Buraya 40 milyon Euro'luk yatırım planlıyoruz. Uluslararası dev bir otel zinciri ile görüşmelerimiz sürüyor. 2012 gibi oteli açabiliriz. ilk yatırıma şubatta başlayacağız. 110 odalı 3 bina var burada" dedi

Sıra Evler İstanbul'un yeni sanat merkezi olmaya talip

2009'da Boyner Grubu'nun mağazalarını kapatması ile sarsılan istanbul Akaretler'deki Sıra Evler son dönemde sanat galerilerinin mesken tutması ile farklı bir yola girdi. Bilgili, "Boyner ile çok tatlı ayrıldık. 12 mağazaları vardı. Ekonomik krizin sonucu o mağazalarda cirolar düştü. Biz de yerine başka bir tekstil mağazası getiremezdik, istanbul'da sanatta boşluk yaşandığından yola çıkarak bu mağazaların yerini Leyla Tara'nın Galeri Rampa, Galerist, Paul Kasmin Gallery gibi sanat galerileri almaya başladı. 100-150 Euro'luk metrekare başı kira gelirlerimiz 50-60 Euro'lara indi ama zamanla değerini bulur" dedi. Akaretler'e 75 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anımsatan Bilgili "Bunu 8-9 yılda çıkarabiliriz" diye konuştu. 
Habertürk



 


Geri Dön