13 / 05 / 2024

Bilim insanları peş peşe açıkladı! Deprem bölgeleri 1 yılda yeniden inşa edilebilir mi? 

Bilim insanları peş peşe açıkladı! Deprem bölgeleri 1 yılda yeniden inşa edilebilir mi? 

İngiliz Financial Times gazetesi, geçtiğimiz hafta meydana gelen depremlerde yıkılan binaların yeniden inşa edilmesi ile ilgili çarpıcı bir habere yer verdi. Bilim insanları peş peşe açıkladı! Deprem bölgeleri 1 yılda yeniden inşa edilebilir mi? 



Sözcü'nün aktardığına göre; Financial Times'a açıklamalarda bulunan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bir yıl içinde yıkılan binaları yeniden yapıp teslim edeceğiz” sözleri için de “gerçekçi değil” yorumununda bulundu. 

British Columbia Üniversitesi'nden Profesör Sara Shneiderman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 ay içinde yeniden inşa sözü için "Fantastik… Yeniden inşa yıllar sürecek bir şey" diye konuştu. 

Bilim insanları peş peşe açıkladı! Deprem bölgeleri 1 yılda yeniden inşa edilebilir mi? 

University College London'dan Deprem Mühendisliği Profesörü Tiziana Rossetto da, inşaat maliyetinin çok büyük olacağının altını çizerek, depremzedelere verilen inşa sözü ile ilgili "Bir yanda binaları geçmişte yaptıkları gibi yeniden inşa etmek var, bir yandansa binaları daha güvenli yapmak da bir seçenek" açıklamasında bulundu. 

Haberde, deprem bölgelerine yardımın geç ulaştırılması ve imar affı konusunun da eleştirildiğine dikkat çekildi. 

Bilim insanları peş peşe açıkladı! Deprem bölgeleri 1 yılda yeniden inşa edilebilir mi? 

Financial Times'a konuşan Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, depremden etkilenen 3,4 milyon binanın yarısının yıkılmasının gerekebileceğine vurgu yaparak "Bu binaları yeniden yapmak için altyapı ve kamusal tesisleri de inşa etmeniz gerekir. Yani yeniden inşa için tahmini 100 milyar dolarlık bir maliyetten bahsediyoruz" şeklinde konuştu. 

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, binalarda meydana gelen hasarın doğrudan maliyetinin 25 milyar doları aşabileceğine, bunun da Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 2.5'i olduğuna ilişkin açıklamada bulunmuştu. 

Profesör Sara Shneiderman, devletin yeniden inşa sürecinin hızlı olmasının halkın bölgeye geri dönmesini sağlamayacağının altını çizdi ve tepeden inme bir inşa süreciyle evlerin yapılabileceğine ancak insanların istediği olmayacağına dikkat çekerek "Böylece büyük bir parayı yanlış harcamış olursunuz" ifadelerini kullandı. 

Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gencay Serter de, 1999 depreminin ardından bazı kent alanlarının büyük şehirlere doğru şekilde bağlanmadığına vurgu yaptı ve "Acele kararlar sonucu kentlerle bağlantısı olmayan alanlar ortaya çıktı ve bu da toplumsal sorunlara yol açtı" ifadelerini kullandı. 

Fabrikalar çalıştıracak işçi bulamıyor! Kahramanmaraş’ta maaşlar 12 bin TL’ye çıkarılsın çağrısı!

Yapı denetiminden geçmeyen binalara iskan veriliyor! İmar barışında sıkıntı var!

İstanbul depremiyle ilgili çarpıcı uyarı: Binaların yüzde 5'i bile yıkılsa 825 bin kişi enkaz altında kalacak!


Geri Dön