28 / 04 / 2024

Bilim insanlarından köy evleri için 'çelik yapı' önerisi geldi!

Bilim insanlarından köy evleri için 'çelik yapı' önerisi geldi!

Bilim insanlarından köy evleri için 'çelik yapı' önerisi geldi. İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdul Hayır, konuya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 15-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nda çarpıcı bir detay dikkat çekti. 

"Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nda en dikkat çekici konulardan biri, bilim insanlarının köylerin kentsel dönüşümü konusunda çelik ev yapımını önermesi oldu. Gerçekteştirilen araştırmalar da çelik konstrüksiyonla inşa edilen tek katlı konutların hem daha hızlı tamamlandığını hem de en şiddetli depremlere karşı bile dirençli olduğunu ortaya koyuyor.

ÇELİK EVLER DAHA HIZLI, DAHA GÜVENİLİR

Sabah'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılış konuşması yapılan şura kapsamında toplam 6 komisyon çalışma yürüttü. 

Alanında uzman özel sektör temsilcilerinden bilim insanlarına kadar pek çok kesimden katılımcının yer aldığı çalışmalarda Türkiye'nin deprem gerçeği masaya yatırıldı.

Şurada konuşan bilim insanları, özellikle tek katlı evlerin tercih edildiği köy ve kırsal yerleşimlerde "çelik ev" önerisini gündeme taşıdı. Çelik karkastan yapılan bu yapıların, sahip oldukları statik sayesinde en şiddetli depremlerde dahi zarar görmediğine ve daha güvenli olduğuna vurgu yapıldı.

Gerçekleştirilen araştırmalar da çelik yapıların afetlere karşı daha dirençli olduğu ortaya çıkarken, inşa süreçleri de daha hızlı tamamlanıyor. 

Mantolama tekniği ile inşa edilmesi önerilen bu yapılarda taş yünü kullanıyor. Böylece evin ısısı hem iklime duyarlı biçimde dengede tutuluyor hem de ses yalıtımının önüne geçiyor.

Bilim insanlarından köy evleri için çelik yapı önerisi geldi!

ÖZELLİKLE TEK KATLI EVLER OLABİLİR

Köy evleri için gündeme taşınan öneriye destek veren İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdul Hayır, "Tek katlı yapıların yaygın olduğu köylerin kentsel dönüşümü konusunda çelik yapılar mantıklı gözüküyor" dedi.

Daha hızlı inşa edilir ve daha dayanıklı yapısı olacağına dikkat çeken Hayır, tek katlı yapılar için değerlendirilebileceğini belirtti.

Bu yapıların kalitesine de dikkat etmek gerektiğine vurgu yapan Hayır, "Evin yapılacağı köyün coğrafi şartlarını hesaba katarak, artısını- eksisini detaylı şekilde ele alarak bir planlama yapmak daha olumlu sonuçlar doğuracaktır" şeklinde konuştu.

Babadan emekli maaşı nasıl alınır? Dul ve yetim maaşı başvurusu 2023! Birikmiş yetim maaşı nasıl sorgulanır?

BİM'de Kütahya Porselen 48 parça yemek takımı 2 bin 249 TL'ye, 30 parça çatal kaşık bıçak takımı 1.179 TL'ye satılacak!


Geri Dön