Bilimsel ölçekte kent planları yapılmalı!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve toplantıda Marmara Depreminin yıldönümü sebebiyle açıklamalar yaptı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve toplantıda Marmara Depreminin yıldönümü sebebiyle açıklamalar yaptı.
Dünya Gazetesi'nden Fikri Cinokur'un haberine göre; Türkiye’nin deprem bölgesinde bulunmasına karşın ders alınmadığına dikkat çeken Balcı, Marmara depreminden sonra 22 senenin boşa geçtiğine vurgu yaptı. Mustafa Balcı, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Bu 22 yılı boşa geçiren tüm sorumluları bugün de uyarmaya ve uyandırmaya çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçen 1999 Gölcük depreminin üzerinden 22 yıl geçti. Ülkemizin yapı stokunun durumu maalesef belirsizliğini korumaktadır. Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planına (UDSEP) göre 2017 yılında tamamlanması öngörülen bina envanteri çalışması tamamlanamamış, dahası resmi kurumlar hariç başlanamamıştır. Bunun sonucu olarak mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi de mümkün olmamaktadır."
Geride kalan 22 senede, kayıp olarak gördüklerine vurgu yapan Balcı, şunları kaydetti:
"Önemli mevzuat değişiklikleri yaptık. Yapı denetimi sistemini getirdik, geliştirdik. Deprem yönetmeliğimizi iki kez değiştirdik. En azından yeni yapılar için 18 yılda önemli çabalar gösterdik, ciddi mesafeler kat ettik. Ancak son iki yılda yolun sonuna geldik. Kent suçunun diğer yüzü İmar Affı ile maalesef son 20 yılı da kaybettik. İmar affı toplumun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını belirsizliğe sokmaktadır."
Deprem bilinci konusunda geniş bir seferberliğe ve geniş bir iş birliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Balcı, yapılması gerekenlere ilişkin konuştu. Balcı, şunları aktardı:
"Bilimsel ölçekte kent planları yapılmalı, mesleki yetkinliğe dayalı yapı denetim sistemi kurulmalıdır. Nitelikli mühendislik eğitimi koşulları sağlanmalı, mühendislik hizmetlerindeki kalite yükseltilmeli. İnşaat Mühendisliği Bölüm ve Programlarıyla ilgili kontenjanlar azaltılmalıdır. 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasanın değiştirilmesi ve meslek alanımızla ilgili olarak bir 'Meslek Yasası' çıkarılması zorunludur."
Afet anı ve sonrasına odaklanmaktan daha çok, afet öncesine, Risk Yönetimine odaklanmak gerektiğini vurgulayan Balcı, "Depremin doğal afete dönüşmesini önlemenin yolu, planlama-kentleşme, tasarım, uygulama ve yapı denetim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesinden geçmektedir. Mevcut yapı stokumuzun deprem riskini ortaya çıkarabilmek adına Deprem Master Planı yapılmalı, Risk ve Afet Yönetimi ile ilgili çalışmalara öncelik verilmeli ve tüm vatandaşlarımız bu çalışmalara katılmalı" diye konuştu.