03 / 01 / 2025

Bimeks teknoportla büyüyor bir yenisi açılıyor!

Bimeks teknoportla büyüyor bir yenisi açılıyor!

Bimeks, gerçek bir hızlı. Son 10 yılın en hızlı büyüyen şirketi. Bunun ödülünü de aldı. Tescilli bir büyüme bu



Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, SPK'nın başına geçince, yönetim düzeyinde değişiklikler oldu. Genel Müdürlüğe Arif Bayraktar atandı. Bayraktar, uzun yıllardır Bimeks'te. Bugünlerde global krizle ilgili sıkıntılar var ama şirketi büyütmeye kararlı. Bunun için en önemli kozlarından biri teknoportlar. İkisini açtı, üçüncüsünü açıyor. Büyük illerde yenilerini açacak.

Teknoportlar çok özel bir konsept. Bir kere çok büyükler. Yeşilköy teknoport 7 bin metrekare. Bu sadece müşteriye bol çeşit sunmak avantajı getirmiyor. Müşterinin bütün ihtiyaçlarını gözeten bir sistemi ifade ediyor.
Bimeks, beyaz eşya satmıyor. Televizyon ve küçük ev aletleri reyonlara konuldu. Beyaz eşya gelir mi, şimdilik böyle bir karar yok. Ama genç yönetimi fırsatlara açık. Şirketin bir özelliği de kriz dönemlerinde hızını kesmemesi...

İsterseniz önce biraz Bimeks'in kuruluşundan başlayalım. Ne zaman kurulmuş Bimeks?
Bimeks 1990'da kurulmuş. Sektörün en eski şirketlerinden biri. Gerçek anlamda enformasyon teknolojileri (IT) perakendeciliği yapan ilk şirket. Ben üçüncü satış eleman olarak girdim şirkete. Başında Murat ve Mehmet Akgiray kardeşler vardı. Yurtdışı örneklerden bu işin geleceğini görmüşlerdi.

İlk mağaza nerede ve ne zaman açılmış?
1996'da Kozyatağı Carrefour'da, bir alışveriş merkezinde bulunan ilk IT mağazasını açtık. 149 metrekarelik bir mağaza kiraladık. Nasıl dolduracağımızı soruyorlardı. O zaman böyle zorluklar vardı. Bugün bu metrekare çok çok küçük kalıyor. Carrefour mağazası işin yüzde 75'ini yapar oldu. Hala da IT mağazaları içinde rakiplerimiz dahil, metrekare başına en iyi iş yapan mağazadır.

Arkası nasıl geldi?
2001 krizine kadar 5 mağazaya ulaştık. Kriz tabi etkiledi. O arada rakip zincirler geldi. Büyük mağazalar açtılar. 70 mağazalara çıktılar. Krizle birlikte kayboldular ortalıktan. Biz bu sektörün geleceğine inandığımız için 2001 yılında rakiplerin kan kaybını da görerek hızlı bir mağazalaşma sürecine girdik.
2007'de teknoportlar geldi

Krizi fırsata dönüştürmek bu...
Evet. O sırada bir değişim oluyordu dünyada. Bunu da hissettik. Notebook geliyor, PC işi bitiyordu. Bu iş bizi büyüttü. Türkiye'de satılan her 100 notebook'tan 8'ini Bimeks sattı. 2008'de 100 bine yakın notebook sattık.

Mağaza konsepti de değişti mi?
Değişikliği 2007'de yaptık. Yeşilköy'de Bimeks Teknoport adı altında yeni bir konsept ortaya çıkardık. Kendi alanımızda en iyi ve en çok çeşit bizde olacak, servis hizmetleri satış anında olacak. Aileler çocuklarını getirdiklerinde onları rahatlıkla bırakabilecekler.
Teknobar konsepti oluşturduk. Müşteri ekiple konuşsun bilgi alsın. Şov alanı yaptık. Spor aktiviteleri koyduk. İki tane dev ekran var. 40-50 kişi dinleyebiliyor... Öyle bir ortam. Kırk gün kırk gece kampanyasını yaptık.
O sene Yeşilköy mağazamız işimizin yüzde 25'ini yaptı. Starbucks var yanında. Metrocity'ye de illy geliyor.

Beyaz eşya yok

Sizin mağazalarınızın özelliği ne, diğerlerinden nasıl ayrılıyor?
Biz de bilişim ürünleri var, beyaz eşya yok. TV vardır. Kişisel bakım ve küçük ev aletleri koyduk. Full çeşit olarak değil şimdilik ama yavaş yavaş çeşidi tamamlayarak giriyoruz.

Pazardaki durumunuz nedir?
En yaygın firmanı arkasından ikinci sıradayız. Türkiye'nin 13 ilinde varız. Doğu ve Güneydoğu'da yokuz. Anadolu'daki yayılmamıza devam edeceğiz. Diyarbakır'da da açacağız.

Büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Yaygınlaşarak mı?
Teknopot konseptini geliştiriyoruz. Krize rağmen Metrocity'de açtık. Doğru alışveriş merkezlerinde 300-400 belki 500 metrekarelik mağazalar açmaya da devam edeceğiz. Bu yıl ekimde Pendik Neomarin'de üçüncü teknoport geliyor. Doğru olmayan yatırımlardan  uzaklaştık. 5 mağaza kapattık.

Kaç mağaza oldu?
Toplam 26 mağaza, iki teknoport.  Ankara  ve İzmir'de de teknoport açma niyetimiz var.  2001 krizinden sonra niye hızlı büyüdük? Yaygınlaşma ve notebook demiştim. Bir de yetişmiş elemanlarımızı tutuyoruz. Şu an Bimeks'in yetişmiş kadroları yerinde duruyor.
Müşterinin güveni çok önemli. Rekabetçi bir ortam. Herkes bir fiyat çıkıyor. En iyisi bende diyor. Biz aşağı yukarı 5 yıldır en iyi fiyat garantisi uyguluyoruz. Rakiplerimiz yapamadı.

Bimeks'in ortaklık yapısı nasıl?
Bir buçuk yıl önce RP Capital Group Bimeks'e ortak oldu. Ekim 2009'a kadar yüzde 49'una kadarını alma hakları var. Şu anki ortaklığı yüzde 10'dur. İki yılın sonunda minimum yüzde 32 olabilir, maksimim 49 olabilir veya 10'da kalıp devam edebilir.
Murat Akgiray şirketin 70'ine sahiptir. 75'i Akgiray ailesinde.

Vedat Akgiray bey SPK'nın başına geçti... Sizi halka açar muhtemelen...
Evet, hem yönetiminden ayrıldı hem de hisselerini devretti. Halka açılmaya gelince, ufkumuzda var. Ama biraz daha beklememiz gerekir. 2012-13 gibi gündemimize gelebilir.

Peki çok büyük global şirketler var pazarda. Siz geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Bu sektörün liderlerinden biri olmak istiyoruz. Bakış açımız hiç değişmedi. Bilgi birikimimiz, insan altyapımız var. İyi bir marka değerimiz var, iyi bir ismimiz var. Tekrar bir ekonomik canlanma bizi de hızlı büyümeye götürür.

İstihdam, ciro ne kadar?
450 istihdam var. Neomarin'de açılacak mağazadan sonra bu 500'ü geçer. Üçüncü çeyrekte 3 mağaza projemiz var, onlarda bir gecikme olmazsa istihdama 100 kişilik bir ilave daha olur.
GFK'ya dört yıldır rakam veriyoruz. Son 10 yıldır Bimeks'in ciddi tempolu bir büyümesi var. Son 10 yıldır sektörün en hızlı büyüyen şirketiyiz. 2008'i 210 milyon dolar ciroyla kapattık. Yüzde 3-5'lik büyüme oldu.

Peki Bimeks bir çatı şirket mi, başka şirketler var mı grupta?
İki şirketimiz daha var. Servis şirketi Serbim, bir de Yazbim var. Yazılımlarımızı üretiyor. Yazılım mühendisleri çalışıyor.
Şimdi sadece bize çalışıyor ama ilerleyen günlerde dışa açabiliriz.

Son yıllarda, bir ürün alındığında ve sorun çıktığında, teknoloji marketleri müşteriyi üreticiye yönlendiriyor ve aradan çıkıyorlardı. Ama şimdi bazıları böyle yapmıyor. Bizzat kendileri üstleniyorlar. Siz de sistem nasıl?
Bimeks olarak bizden ürün aldığınızda 21 gün içinde kutusunu açmazsanız iade edip parasını geri alabiliyorsunuz. Bu pişmanlık hakkı. Belli çerçevede, ürünü açtıysanız, kutusunu, köpüğünü düşerek geri alabiliyoruz. Bunu da ufak bir bedelle yapabiliyoruz.
Cepte geçerli değil bu. Çünkü  aktif hale getiriyorsunuz. Geri alırsanız ikinci el oluşuyor. Müşterinin aldığı malda 30 gün içinde problem çıkarsa kendi malımız gibi takip ediyoruz. Ürünün değişimi konusunda tüketiciyle birlikte hareket ediyoruz.
30 gün sonrası problem var. Tüketici ürünü bırakıyor, merkeze gelmesi, servise gitmesi 3 gün alıyor. Servis o üç günü sayıyor. Bu nedenle tüketiciye direk yetkili servisle muhatap olmasını tavsiye ediyoruz. Ama bunun dışında müşteriyle her zaman muhatabız, müşteri memnuniyeti açısından buna katlanmaya devam edeceğiz.

Tüm personeli eğittik

Teknoloji perakendeciliğinde eleman çok önemli. Tüketici fazla anlamadığı bir ürün almak sorunuyla karşı karşıya. Güvenmek istiyor...
Tüketicinin ürünün teknolojisini bilme zorunluluğu yok, mümkün de değil. Eleman onu anlamalı ve ihtiyacını en rasyonel şekilde karşılamalı. Biz Soysal'la anlaştık. İki grup eğitim aldı. Satış ekibi eğitildi. Her yıl eğitim aldırıyoruz. Ağustos sonuna kadar tüm personel eğitimden geçecek. Artı, yeni bir teknoloji çıktığında firmadan eğitim istiyoruz. Gruplar halinde eğitim alıyoruz.
Bizde personel sirkülasyonu azdır. Araştırmalarda bizim personelimiz çok bilgili çıkıyor. Ben mağaza hep aynı muhatapla karşılaşmak isteyen müşteri bizde karşılığın bulur. Mağaza müdürü değişiyor, müşteri de mağazasını değiştiriyor.

Peki bir de teknoloji tutkunu, varlıklı, her yeni çıkan ürünü almak isteyen, belki biraz da şımarık bir müşteri kitlesi vardır. Bunlar için özel bir mağaza konsepti var mı aklınızda...
Bu müşteri kitlesine yakın teknoport mağazalarımız var. Bizim bu mağazalar her gruptan müşteriyi karşılayabilecek yapıda. En yeni teknolojiyi hızlı bir şekilde getirebilirseniz mesele yok. Bağdat Caddesi'ne açtık. O tip müşteri rahat ulaşım istiyor. Teknoport'lara çocuk oyuncakları da koyduk.

Sektör büyük kayıp yaşadı

Yurtdışında mağazalar açmayı düşünmüyor musunuz?
Gidenler oldu ama sonuçlar iyi değil. Bir kere bölgenin en güçlü ülkesiyiz. Bizdeki potansiyel hepsinden fazla. Yabancılar bunu görerek geliyor. Bizim de bunu değerlendirmemiz gerekiyor.
Bu güce eriştikten sonra dış adımları olabilir. Düşünüyoruz, niyetlendik ama bunu belki 3 yıl sonra olabileceğini düşünmek lazım. IT işinde hakikaten güçlüyüz. Yeni öğrendiğimiz alanlarda da iyi iş yapmaya çalışıyoruz. Geçen yıl 50 bine yakın TV sattık.

Peki kriz nasıl etkiledi?
Son çeyrek kayıp oldu. 2008'i küçük bir büyüme oranıyla kapattık. Bu yıl daha çok etkiliyor kriz...
Muhtemelen ikinci çeyrek de benzer bir tabloyla gidecek. 2001'deki gibi yine bu sektörün büyüyeceğini öngörüyoruz. Yerimizi koruyacak ve büyüyeceğiz. 2009 birinci çeyrek sektördeki küçülme yüzde 40'ı bulur. Bizde de yüzde 25 civarında satış düşüşü vardır. Kira ve personel maliyeti gibi kredi kartı komisyonlarını çok dikkatli takip ediyoruz. Personelde avantaj oldu. Dolar arttı. Personel maliyetleri zıplamadı.

Rakamlarla Bimeks
- Murat Akgiray şirketin 70'ine sahip. Toplam 75'i Akgiray ailesinde.
- RP Capital Group'un halen yüzde 10 hissesi var. İsterse bunu yüzde 49'a çıkarmak üzere anlaşması bulunuyor.
- Şirkette 450 kişi çalışıyor.
- 2008'i 210 milyon dolar ciroyla kapattı.
- Gruba bağlı Serbim AŞ ve Yazbim AŞ adıyla iki şirket daha var.
- Bimeks 1990'da kuruldu.
- İlk mağazasını 1996'da Kozyatağı Carrefour'da açtı.
- PC'den notebook'a geçişi iyi yakalayarak büyük sıçrama yaptı.
- 2007'de Yeşilköy'de ilk Bimeks Teknoport'u açtı.
- Metrocity'de ikinci teknoport mağazası geldi. Bu konsepti büyütmek istiyor.
- Yaygınlık açısından pazarda ikinci, 13 ilde var.
- Doğu ve Güneydoğu'ya girmek istiyor. İlk adım Diyarbakır'dan gelecek.
- Toplam 26 mağaza, iki teknoportu var.
- Ankara ve İzmir'de de teknoport açacak.

9.90 liraya çekap
Bu aralar krizle mücadele etmek için özel kampanyalar düzenliyor musunuz?
Çekap kampanyası başlattık. Bilgisayarınızı getiriyorsunuz, virüs temizliği, işletim sistemi kontrolü, fan, pixel, giriş çıkış aygıt kontrolü, memory, hard disk kontrolü gibi birçok açıdan genel bir bakım yapıyor, elden geçiriyoruz. Hangi bilgisayar olursa olsun. Bizden alınmış olması şart değil. Bunu 9 lira 90 kuruşa yapıyoruz. Ara bilgisayarcılara filan götürseniz bir sürü para alınan bir iştir. 31 Temmuz'a kadar böyle bir kampanya yürüteceğiz.

Arif Bayraktar kimdir?
Arif Bayraktar, 1 Nisan 2009'da Bimeks Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Bimeks'te 2007'den beri İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Arif Bayraktar 1968 doğumlu. 1991'de Hacettepe Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Teknoloji Perakendeciliği sektöründe 18 yılını dolduran Bayraktar, Bimeks'teki görevine 1991 yılında satış temsilcisi olarak başladı. 2007 yılında Bimeks'in İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı pozisyonuna getirildi. Arif Bayraktar evli ve 5 çocuk babası.
İbrahim Ekinci /Milliyet


Geri Dön