02 / 05 / 2024

Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?

Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?

Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinden alınan binanın enerji tüketimi ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye bina enerji kimlik belgesi deniyor. Peki, bina enerji kimlik belgesini kimler alabilir?




Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?


5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin esaslarına göre binalarda enerji kimlik belgesi çıkartılmak zorunlu hale geliyor. Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için gerekli görülüyor. 


Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin arttırılması  Enerji Verimliliği Kanunu'nun amaçları arasında sayılıyor.


Enerji kimlik belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor. Hesaplama yapılırken  binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgiler ele alınıyor. Hesaplamalar A ile G arasında değerlerle ifade ediliyor. Eğer referans bina standartlarından daha iyi yapı, mekanik, elektrik veya yalıtım özelliklerine sahipse B ve A sınıflarına yükselebiliyor. Standartları sağlayamıyor ise D, E, F, G enerji sınıflarından birini alıyor.



Enerji kimlik belgesi alabilmek için iki ayrım söz konusu oluyor. Yeni yapılarda EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi düzenleyebiliyor. Mevcut yapılarda ise Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor. Peki, enerji kimlik belgesini kimin alması gerekiyor?


Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?


Enerji kimlik belgesi olmayan binaların 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. Binanın yöneticisi bunun için yukarıda belirtilen  yerlere başvuru yapılıyor. Yeni binalarda ise binanın enerji kimlik belgesini müteahhitin alması gerekiyor.


Enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön