29 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi kimler verebilir?

Enerji kimlik belgesi kimler verebilir?

Bina Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını gösteriyor. Belge, binalar için 2 Mayıs itibari ile zorunlu olacak. Peki, enerji kimlik belgesi kimler verebilir? Nereye başvurmak gerekir?



Bina Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını gösteriyor. Bina, A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfına dahil oluyor. 


A verimli binayı, G ise verimsiz binayı sembolize ediyor. Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa C enerji sınıfını alıyor. Bu nedenle yeni biların en az C sınıfına girmeleri, buna göre tasarlanmaları gerekiyor.


Enerji kimlik belgesi 2 Mayıs 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe giriyor. Herhangi bir süre uzatımı olmazsa, bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesi olmayan binalar alım-satım, kiralama gibi işlemlere konu olamayacak.


Enerji kimlik belgesi kimler verebilir?

Yeni yapılar için EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyor. 


Mevcut yapılarda ise  için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor.  


Enerji kimlik belgesi alma sürecinde, firmanın yetkisinin kontrol edilmesi, mağduriyet yaşanmaması adına faydalı olacaktır.


Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi 10 yıl olup, 10. yılın sonunda bu belgenin yeniden alınması gerekiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön