Bina güçlendirmelerine talep arttı: Ev boşaltılmadan güçlendirme yapılabilir mi?
Uzmanlar, ülke genelinde konut kiralarında yaşanan artış sebebiyle depremlerin ardından güçlendirmelere talebin arttığına dikkat çekti. Peki ev boşaltılmadan güçlendirme yapılabilir mi?
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, konuya ilişkin açıklamasında, binasının riskli olduğunu düşünen ya da depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak, bina dayanıklılık testi yaptırabildiğinin altını çizdi.
Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyelerin, meslek odalarının, kamu kurumlarının, üniversitelerin ve özel kuruluşlar ile firmaların yer aldığını vurgulayan Sinan Türkkan, ısa sürede çıkan bu raporun binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını belirlediğini söyledi.
Türkkan, bu raporun, binanın yıkılıp tekrar inşa edilmesine ya da güçlendirilmesine ilişkin sonucu da ortaya çıkardığının altını çizdi ve "Ülkemizde 6-7 milyon arasında riskli konut olduğu belirtiliyor. Şiddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonunun güçlendirmeyle kurtarılabileceğini daha önce açıklamıştık. Maliyetlerdeki yükseliş, güçlendirmeye talebi artırdı" ifadelerini kullandı.
Sinan Türkkan, tamamen bilimsel metotlarla yapılan ve dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde uygulanan güçlendirme ile binaların hızlı ve düşük maliyetle depreme karşı dayanıklı hale getirildiğini vurguladı.
Son senelerde karşı karşıya kalınan yüksek kira probleminin "binanın boşaltılmadan güçlendirilmesine" talebi artırdığına dikkat çeken Türkkan, "Bu güçlendirme yöntemi de dünyaca kabul görmüş bilimsel metotlar ve mühendislik ilmi sayesinde çok rahat bir şekilde uygulanabiliyor. İçeride bina sakinlerinin yaşaması herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bunu yaptıran vatandaşlarımızın memnun olduğunu görüyoruz" açıklamasında bulundu ve dönnüşümün minimum 2 sene sürdüğünün, güçlendirmenin ise 6 ay sürdüğünün altını çizdi.
Daire bazında güçlendirmenin daha da kısa sürdüğünü aktaran Türkkan, açıklamasını "Vatandaşlarımız taşınmadan, kira ödemeden riskli binasını güçlendirebiliyor" diyerek sonlandırdı.
Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Nihat Şen de son senelerde özellikle İstanbul'da kiraların aşırı hızlı yükselmesi sebebiyle vatandaşların riskli binalarını tahliye etmekte güçlük çektiğine dikkat çekti.
Yüksek kiralar ve maliyetler sonucunda, vatandaşların binalarını depremde güvenli hale getirmek amacıyla güçlendirme metoduna yöneldiğini aktaran Nihat Şen, "Gönül ister ki riskli binalar alan bazlı dönüşsün, şehre değer katan projeler sosyal donatı alanlarıyla birlikte inşa edilsin. Ancak özellikle inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle ve konut kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle kentsel dönüşüm yavaşladı" dedi ve Bakanlığın hayata geçirdiği Yarısı Bizden Kampanyası'na vatandaşlardan gelen ilginin bu alandaki istediği gösterdiğini belirtti.
Şen, bazı vatandaşların artık yüksek kiralar sebebiyle güçlendirme yapılırken evde oturmak istediğine vurgu yaparak, "Vatandaşlarımız bu süreçte konforlarından taviz vereceklerini unutmamalı. Güçlendirme projeleri için ehil şirketler ve kişiler belirlenmeli" ifadelerine yer verdi.
Tüm binalarda uygulanabilir mi?
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden doktor inşaat yüksek mühendisi Mustafa Bozyiğit de tüm binaların boşaltmadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
Açıklamasında "Mesela güçlendirme yaparken bazı duvarları yıkıp yeniden yapmanız gerekiyor. Böyle bir durumda içeride yaşam çok mümkün olmuyor. Ayrıca sıvadan boyaya kadar bir sürü işlem yapılıyor, iskele kuruluyor. Yeri geliyor kapıyı kapatmak, kilitlemek mümkün olmayabiliyor" ifadelerini kullanan Bozyiğit, binanın tahliye edilmeden güçlendirilmesinin güvenlik ve sağlık açısından tüm yapılar için uygun olmadığını söyledi.
Diğer yandan vatandaşlara merpen altı güçlendirme firmalarından uzak durmalarına ilişkin uyarı yapan Bozyiğit, ciddi bir mühendislik yapılmadan uygulanan güçlendirme projesinin yarardan çok zararının olacağına vurgu yaptı.
Bozyiğit, söz konusu açıklamasını "Yapının gerçekten güçlendirmeye ihtiyaç olan kısmının tespit edilmesi ciddi bir mühendislik çalışması ve deneyim gerektirir. Bu nedenle vatandaşlarımızı iyi araştırma yapmaları konusunda uyarıyorum" diyerek tamamladı.
Prof. Dr. Naci Görür, depremde en tehlikeli alanı açıkladı! Eviniz buralarda bulunuyorsa dikkat!
Sıcak gelişme peş peşe zam! Vergilerde artışa gidildi: Hangi vergi ne kadar arttı?