05 / 05 / 2024

Bina oturum alanı nedir?

Bina oturum alanı nedir?

Bina oturum alanı, arsa üzerinde bir yapının nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını belirliyor. Buna karşılık bina oturum alanı nedir? Bina oturum alanı nasıl hesaplanır?



Bina oturum alanı nedir?

Bina oturum alanı, inşa edilecek bir yapının kaç katlı olacağı ve ne kadar alanı kaplayacağı ile doğrudan ilişkili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Bina oturum alanı hesabı için, TAKS sayısı ve arsa alanı ile işlem yapılıyor.


Bilindiği üzere TAKS, yani taban alanı katsayısı; söz konusu arsanın imar planı kapsamında belirtiliyor. Yani TAKS değeri, belediyece belirlenmiş oluyor.


Belirlenen TAKS değeri ile arsa alanının çarpılması halinde bina oturum alanı bulunuyor. "Bina oturum alanı nasıl hesaplanır?" sorusunu bir örnek ile yanıtlamak gerekirse:


Bina oturum alanı nasıl bulunur, örnek..

TAKS değeri: 0,50

Arsa alanı: 2.000 metrekare

Bina oturum alanı: 1000 metrekare


Eğer, imar durum belgesi nde TAKS değerine karşılık, 0,15 ile 0,40 olarak belirtildiyese, bu sınırlar dahilinde taban alanı katsayısını kendiniz belirleyebiliyorsunuz.


Buna karşılık taban alanının büyümesi halinde kat sayısı azalırken; taban alanının küçülmesi halinde ise kat sayısı artıyor.



TAKS Taban alanı kat sayısı nedir?
Taban alanı nedir?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön