Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?
TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?
Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?
TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. TAKS, inşaatın parsel üzerinde kaplayacağı maksimum alanı ifade ediyor. Bina sahası, imar planında yazılan taban alanı katsayısından büyük olamıyor.
Taban alanı; Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak tanımlanıyor.
TAKS (Taban Alan Katsayısı) = 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı niteliği taşıyor. Arsa alanını bu katsayı ile çarpılması halinde bina oturum alanı bulunuyor.
Bina oturum alanı hesabı...
İmar durum Belgesinde yer alan taks değeri ile arsa alanını çarparak bina oturum alanı hesaplanabiliyor. Örneğin; 2000 metrekare bir arsanın imar durum belgesinde taks değeri 0,20 ile 0,50 arasında gösteriliyorsa inşaat taban alanını 0,20 ile 0,50 aralığında dilediğiniz oranları uygalayabilirsiniz.
Yalnız şu unutulmamalıdır taban alanı büyütülürse kat sayısı azalır, taban alanı küçültülürse kat sayısı azalır. En düşük 2000m2 * 0,20 = 400m2 taban alanına sahip bir bina yapabilirsiniz. En yüksek 2000m2 * 0,50 = 1000m2 taban alanına sahip bir bina yapabilirsiniz.
Taks alanına dahil olmayan alanlar!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com