Kent Haberleri

Bina risk analizi ne kadar? Hemen bakın, fazla para ödemeyin

​​​​​​​Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından vatandaşlar yapılarını sağlamlığını merak ediyor. Risk tespitinde büyük soru işaretleri insanların kafasını karıştırıyor. Binaların risk analizi için verilen fiyatlar arasında büyük farklar oluşuyor. Bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı önerenler de var

Deprem endişesini suiistimal edip aynı yapı için 50 bin TL fiyat veren de var, 800 bin TL veren de… Burada tek amaç ise daha fazla para kazanmak istemek. Bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı önerenler de var. İnsanlar da yapılarının durumu öğrenmek isterken risk içinde riske giriyor.

Peki, yapılacak testler yönetmeliğe aykırı mı? İnsanlara yönetmeliklere uymayan yöntemler mi öneriliyor? Binalarda risk tespit analizi nasıl ve hangi metotla yapılıyor? Vatandaşların deprem endişesi suistimal mi ediliyor? İnsanlara yönetmeliklere uymayan yöntemler mi öneriliyor?

İşte İnşaat mühendisi Rıdvan Durmaz'ın açıklamaları:

"Deprem performans analizi Kahramanmaraş ve Hatay merkezli felaketten sonra ciddi anlamda gündeme geldi. Bu analizlerin yapılmasında birkaç metot var. Riskli yapı tespiti 6306 sayılı yasa çerçevesinde yapıdan çeşitli sayıda zemin ve bodrum katlardan karot numuneleri alınarak bir analizle yapının sağlamlığının tespiti gerçekleştiriliyor. Bu deprem performansından daha ayrı bir husus olarak yer alıyor.

Burada insanların oturduğu yapının deprem karşısında gerekli performansı sağlaması gündemimiz. 2018 yönetmeliği çerçevesinde hemen kullanım, can güvenliği konularımız var. Bu kapsamda, yapıda deprem anından sonra tahribatlı ya da tahribatsız yöntemlerle yine Türkiye Bina Yönetmeliği 2018/Bölüm 15 çerçevesinde bulunan bilgi düzeyleri oranında yapıdan numune alınması, yapının malzeme test sonuçlarının yapılması, yapının statik projesine uygunluğunun kontrolü daha sonra yapılan bu işlemlerin bilgisayar programları ile modellenerek bu modeller neticesinde yapının deprem performansını sağlayıp sağlamadığına bakılıyor.

İşte detaylar...

 

İŞİNİN EHLİ İNSANLARIN YAPMASI GEREK

Tüm bunlarla ilgili olarak yetkili kurumlarla irtibata geçildikten sonra yetkili şirketler bu hizmeti veriyor. Bu konu işinin ehli bireylerce yapılmak zorundadır. Burada yapıdan tahribatlı yöntemle örnekler alınıyor. Bu işlem düzgün yapılmazsa donatı tespit cihazıyla yapılmadan yapının demirlerinin kesilmesi gerek karot numune yerlerinin boş bırakılması sıyırma veya tamir harcıyla kapatılmadan yapının terk edilmesi yapının taşıyıcılığına zarar verdiği için ehil firmalar tarafından yapılmalıdır. Kesinlikle karot numunesi daha önceden almış konun uzmanı inşaat mühendisleri orada destek vererek yönetmeliğin öngördüğü söz konusu yerlerden alınması gerekir.

RİSK ANALİZİ NE KADAR?

Fiyatlar bakımından bize de gelen bazı olumsuz yorumlar söz konusu. Buna ilişkin yaklaşık şeyler söylemek zorundayız. Yapının bulunduğu konum, yapının eni ve boyu, modellenme şekli, taşıyıcılık kapasitesini iyi analiz etmek gerekiyor. Yani 100 metrekare bir dairede yaklaşık olarak on adet kolon olduğunu varsayarsak yönetmelik belli kısımlarda tarama ve sıyırma yapmamızı öngörüyor. Yaklaşık karot maliyetinin yapı başında deprem hesaplarıyla beraber yapılmasının ortalama olarak daire başı 5 bin TL ila 7 bin TL gibi bir rakam mevcut.

Burada yapının modellenme şekli ve yapılmasına ilişkin yapıya verilecek hizmet kapsamı değerlendirilmeli burada. Yapının can güvenliğinin hangi seviyede olduğu, alınacak karot sayısı, yapılacak mühendislik yorumları ve hesapları süreleri fiyata etkili oluyor. 10 katlı bir yapıda 20 daire olduğu farz edilirse, yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerinden yol izlenirse 100 bin TL ila 150 bin TL arasında değişen rakamlar var. 800 bin TL ila 1 milyon TL gibi rakamların doğru olmadığını üzülerek takip ediyoruz.”

SGK’dan çok kritik bir duyuru geldi! Karşılıksız verilen bu parayı hemen almanız istendi!

Bankalar şaha kalktı, kampanyaları peş peşe açıkladı! Haberi alanlar şubelerin önünde kuyruk oluşturuyor!

Dünyaca ünlü bankadan çıldırtan dolar tahmini! Dolar adeta dibi görecek! Doları olanlar hemen döviz bürolarına koştu!