29 / 07 / 2024

Binalar yüzde 30'a varan doğalgaz tasarrufu yapacak!

Binalar yüzde 30'a varan doğalgaz tasarrufu yapacak!

Erensan Isı Sanayi, merkezi ısıtmada yeni bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Yer ve duvar tipi kendinden yoğuşmalı Eurowall'un verimi yüksek bir kazan olduğunu söyleyen Erensan Şirketler Grubu Genel Müdürü Efkan Çeviker, "Eurowall, Ar-Ge birimimiz tarafından geliştirilen bir ilk. Bu sistemle binalar yüzde 30'a varan doğalgaz tasarrufu yapabilirler. Bu sayede kullanıcılar da daire başına yaklaşık 100 TL daha az fatura ödeyecekler" dedi.

Yeni kazanın yüzde 109 performansla çalıştığını kaydeden Çeviker, "Bu sistemin bir başka özelliği de binalarda çatı katına kurulabiliyor olması. Euromatic Kaskad Kontrol Paneli sayesinde ister ofisten, ister yolda arabanızdan ısıyı ayarlayabiliyorsunuz" dedi.

2010 yatırımları
Bu arada Erensan'ın Yozgat fabrikasının iki yeni hol eklenerek büyütüldüğünü kaydeden Efkan Çeviker şunları söyledi: "Yozgat fabrikamızın yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırımla büyütüyoruz. Tesis inşaatları tamamlandığında yaklaşık yüzde 20 istihdam artışı yaşayacağız. Erensan olarak 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanında Erensan kazanları kendi markası ile çalışıyor."
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kazancılarla, kombicilerin binalarda metrekare savaşı  
 
Bin metrekare ve üzeri alana sahip binalarda merkezî ısıtmayı mecburiyeti, 1 Nisan'da 2 bin metrekareye çıkarıldı. İlk düzenleme kombi üreticilerini, değişik hali ise kazan imalatçılarını kızdırdı. Kazan üreticisi Eransan'ın Müdürü Çeviker, "1 Nisan şakası gibiydi. Dava açtık." dedi. 

Aralık 2009'dan itibaren binalarda merkezî ısıtma mecburiyeti getiren bin metrekarelik alana sahip olma şartı, 1 Nisan 2010 günü yayımlanan yeni yönetmelikle 2 bin metrekareye çıkarıldı. Aralıktaki bin metrekarelik alan 8 daireli bir apartmana denk düşerken, nisandaki haliyle 20 daireli binaya çıktı. İlk çıkan yönetmelik dairelerdeki bireysel ısıtıcı cihazı üreten kombicileri üzerken, ikinci yönetmelik ise merkezî ısıtmanın tedarikçisi kazan üreticilerini kızdırdı. Kazan üreticileri derneği ve bazı müteahhitler, merkezî ısıtma şartını net 2 bin metrekareye çıkaran 2. yönetmeliğin iptali için idare mahkemesine başvurdu.

Kazan üreticisi şirketlerden Erensan'ın Genel Müdürü Efkan Çeviker, "Aralıktaki brüt bin metrekarelik yönetmelik ortak akıl olarak çalıştaylar sonucu ortaya çıkmıştı. Bize 1 Nisan şakası gibi gelen 1 Nisan tarihli ikinci yönetmelik birkaç kişinin imzasıyla değiştirildi. Mecburi ısıtma şartı alanını nette 2 bin, brütte 2 bin 500 metrekareye çıkaran bu yönetmeliğin iptali için idare mahkemesine kazancılar derneği olarak dava açtık." dedi.

Değişen yönetmelikle ilgili gazetecilere bilgi veren Efkan Çeviker'e göre yılda 200 milyar kilovatsaat olan Türkiye'nin elektrik tüketimi, 2015'te 300 milyar kilovatsaate çıkacak. Bunun için de elektriği verimli kullanması gerekiyor. Eğer kullanmazsa rekabet ve dünyada büyük ekonomi olma şansını yitirecek. Halihazırda Almanya'da 0,127 olan petrol eşdeğeri enerji verimliliği oranı Türkiye'de 0,387. Aradaki fark 3 kat. Merkezî ısıtma sistemi de enerji verimliliği yolunda atılmış büyük adımlardan biri. Bireysel kullanıma göre yüzde 30 oranında tasarruf sağlıyor.

Türkiye'de satılan kombilerin saç kısmı dışında neredeyse tamamının yurtdışından ithal edildiğini belirten Çeviker, kazan üreticilerinin ise tam aksine yüzde 85 oranında katma değer üreterek ihracat yaptıklarını ifade etti. 5 milyar Euro'luk pazara sahip olan Türkiye'de kriz yılı olan 2009'da 600 bin kombinin satıldığını ifade eden Çeviker, 150 Euro'luk parça değişimi ve yenileme ihtiyacı nedeniyle de 2 milyar Euro'luk ayrı bir pazar doğduğunu kaydetti. Avrupa 5 daireli binalara getirdiği merkezî ısıtma mecburiyetini geçtiğimiz aylarda 2 daireye düşürdü. Almanya 2010 Şubat ayında 6 adet 500 megavatlık yeni kömür santrali yapımını 2 milyar Euro karşılığı ihale etti. Aynı enerjiyi rüzgardan elde etseydi 22 milyar Euro harcayacaktı. Çeviker, Amasra ve Bozcaada dışında rüzgardan enerji eldesinin Türkiye'de verimli olmadığını ileri sürdü.

KAZANLAR ÇATIYA ÇIKIYOR

200 yıllık rezerve sahip Türkiye'nin kömürün elektrik üretim santrallerinde, sanayide ise kül ve kükürtten arındırılmış olarak tüketilmesini isteyen Çeviker, kazan üreticilerinin evde doğalgaz kullanılmasını desteklediğini kaydetti. Çeviker, merkezî ısıtmada kullanılan, akıllı kazanların doğalgazla çalıştığına dikkat çekti. Cep telefonu ile uzaktan da kumanda edilebilen Erensan'ın doğalgazla çalışan yeni ürünü Eurowall, çatı katına da kurulabiliyor. Çatıda kazanın daha güvenli olduğuna işaret eden Çeviker, kombili inşa edildiği için bodrum katında kazan dairesi olmayan apartmanların da çatıya bu kazanları kurabileceğini açıkladı. Binadaki daire sayısına göre kazan sayısı ayarlanabiliyor. Merkezî ısıtmayı sağlayan kazanların teknolojik yenilikleri sayesinde konulan pay ölçerlerle, her daire vanasını açtığı, kullandığı kadar ücret ödüyor.
Zaman/İbrahim Balta

 


Geri Dön