03 / 05 / 2024

Binalara kimlik kartı düzenlemesinde son durum!

Binalara kimlik kartı düzenlemesinde son durum!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskiyle ilgili açıklamalarında her bina kimlik kartı verilmesinin önemini vurguladı. CHP’nin ısrarına rağmen söz konusu düzenleme Meclis gündemine alınmadı. CHP’li Mahmut Tanal’ın hazırladığı kanun teklifi, henüz beklemede. 



Yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskine dikkat çekerken devletin her binaya bir kimlik kartı şartı getirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kimlik kartında binanın temel çatı özellikleri, yani iskeleti özellikleri, zemin özellikleri ve hangi boyutta depreme dayanıklı olup olmadığı o kimlik kartında belli olmalı. Kiraya gelecek insan, daire satın alacak insan ev sahibinden bu kartı istemeli” diye konuştu. 

Deprem uzmanı Görür’ün önemini vurguladığı binalara kimlik kartı verilmesi düzenlemesi, henüz Meclis gündemine getirilmedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın binalara kimlik kartı verilmesi için 26. Dönem’de TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve 27. Dönem’de yenilediği kanun teklifi Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda bekletiliyor. 

Tanal’ın hazırladığı teklifin yasalaşması durumunda deprem riski taşıyan binaların takibi kolaylaşacak. Kimlik kartı sistemi sayesinde her bir binanın kim tarafından hangi tarihte yapıldığı, teknik şartları, kullanılan malzeme, binayı denetleyenler, onay ve ruhsat verenler, binanın zeminini, kalitesini, konumunu kontrol edenler, yapım süresi ve tüm sorumlular herkes tarafından bilinebilecek. 

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’nin deprem fay hatları bakımından yüksek risk taşıyan bir konumda olduğu vurgulanmıştı. Kaçınılmaz şekilde beklenen depremlerden korunmak aamcıyla ancak tedbirlerin ciddi bir tavır ve yaptırımlarla alınması gerektiğine dikkat çekilen gerekçede, yaşanan depremlerde görüldüğü üzere ölümcül olanın depremler değil yapılar olduğu ifade edilmişti.

YAPILARA AYNI BİR İNSAN GİBİ…

Depremde yanındaki bina ayaktayken yıkılmış bina örnekleriyle her seferinde karşılaşıldığının dile getirildiği dilekçede, “Bu nedenle binaların hafriyat aşamasından iskan ve sonrasında kullanılmasına, sonrasında ise periyodik olarak kontrolüne kadar geniş kapsamlı bir denetim mekanizması gerekmektedir. Yapılara aynı bir insan gibi, doğumundan ölümüne kadar takip edilebilecek bir kimlik kartı verilmesi, bu neticeye ulaşmak için pratik ve kökten çözüm getirecek ve sonuca götürecek bir uygulama olacaktır. Bu nedenle binalara bir kimlik kartı çıkarılmalı ve bu kartın tıpkı her insanın yanında taşıdığı kimliği gibi binanın üzerinde taşımasını sağlayarak, sadece inşa aşamasında değil sonrasında da vatandaşlarımızın oturacakları, kullanacakları yapıların denetiminin yapıldığını bilmesi ve yapının ne durumda olduğu hakkında fikir sahibi olması açısından önemlidir. Ayrıca araştırma neticesinde değil, isteyen herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanmış olacaktır” ifadelerine yer verilmişti. 

CHP’li Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin madde gerekçesinde ise her yapının bir kimlik kartına sahip olması ile denetim mekanizmasının herkes tarafından kontrol edilebileceği, bu kimlik kartına sahip binalara ait bilgilerin gerek fiziksel, gerekse dijital ortamda tutulması, saklanması ve güncellenmesi ile sağlam niteliklere sahip yapıların inşasının sağlanacağı, bu sayede deprem ve sonrasında yaşanan kayıpların önüne geçebilecek bir mekanizmanın kurulmuş olacağına dikkat çekilmişti.

Prof. Dr. Naci Görür: Devlet her binaya bir kimlik kartı şartı getirebilir!

Tüm binalara kimlik verilmeli!

 


Geri Dön