02 / 05 / 2024

Binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?

Binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?

Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, aşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?



Binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?

Anagayrimenkulde birden çok bağımsız bölüm bulunuyorsa arsa paylarına bakılmaksızın apartman aidatı toplanıyor. Kat maliklerinden toplanan bu para belirli ortak masraflar için kullanılıyor.


Kat malikleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlü oluyor.


Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor.  Peki, binalarda bakım onarım masraflarını kim öder?


Ana taşınmazın temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ev sahibinin ödemesi gerekiyor.  Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire sahibine ait oluyor.


Kiracılarım bakım-onarım adı altında ödedikleri para için dava açma hakkı bulunuyor ve  son 5 yılda ödedikleri parayı geriye dönük faiziyle birlikte alabiliyorlar. 



Vergi kaçıran ev sahibi nereye şikayet edilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön