Kira tespit davası masraflarını kim öder?
Son dönemde kira anlaşmazlığı yaşayan mülk sahibi ve kiracılar, kira tespit davası için harekete geçiyor. Peki, Kira tespit davası masraflarını kim öder? İşte detaylar...
Mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda açılan davalardan bir tanesi de kira tespit davasıdır. Söz konusu dava, kiracı ile mal sahibinin kira konusunda anlaşamaması durumunda açılıyor.
Bu durumda dava sonucunda mahkeme tarafından kiranın ne düzeyde olacağı belirleniyor. Genellikle son zamanlarda bu tür olaylara sıklıkla rastlanırken, mahkeme tarafından emsal kararlar alınabiliyor.
Gayrimenkul hukukunun en önemli konuları arasında yer alan kira bedelinin tespiti davası, ekonomik dengesizliklerin artması ile sıklıkla ön plana çıkıyor. Çünkü kira bedeli her dönemde, enflasyon, ÜFE ve TÜFE’ye göre belirlenir. Ancak hükümet fahiş kira bedellerinin önünü kesmek için yüzde 25 zam sınırı uygulamasını devreye aldı.
Söz konusu uygulama 2024 Temmuz ayına kadar devam edecek.
KİRA TESPİT DAVASI ŞARTLARI
Türk Borçlar Kanunu’nun 344 ve 345. maddelerinde bulunan kira tespit davası, belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda görülüyor. İşte Ahddurakhukuk'ta yer alan detaylara göre o şartlar:
Kiracının kira bedeli ile ilgili fahiş fiyat şikayeti kapsamında açılan bu davanın herhangi bir süre şartı bulunmuyor.
Eğer kira ücreti yabancı bir para pirimi üzerinden belirlenmiş ise, bu durumda 5 sene geçmeden kira bedeli tespiti için dava açılamıyor.
Eğer kiracı ile mülk sahibi arasında ortak bir karara varılamamış ve 5 senenin altında bir kira sözleşmesi gerçekleşmiş ise, TÜFE’ye göre 12 aylık ortalama çerçevesinde yeni kira bedeli belirleniyor.
Örnek olarak alınan kira bedelleri üzerinden bir kira bedeli belirleme sürecine gidiliyor.
Dava noktasında arsa gibi taşınmazlar yer almıyor. Söz konusu davanın görülebilmesi için konut ya da çatılı bir iş yerinin bulunması gerekiyor.
Yeni kira dönemi başlamadan 30 gün öncesinde kira tespit davası açılırsa, bu şekilde yeni dönem gelmeden kira bedeli tespiti sağlanabiliyor.
Aksi halde yeni döneme yetişemiyor.
Yukarıdaki şartlar, kira bedeli tespit davasında gereklidir. Bu koşullar dikkate alınarak düzenleme gerçekleştiriliyor.
KİRA TESPİT DAVASI BEDELİNİ KİM ÖDER?
Açılan davanın masraflarını, davayı açan taraf öder ve dava süresince belirli zararlara katlanması gerekir. Kira tespit davalarında ise aynı durum geçerli olur. Kiracı bu davayı açarsa, masraflara katlanır fakat mülk sahibinin belirttiği fiyattan daha uygun bir fiyata kira ödeyeceği için amorti etmesi çok uzun sürmez.
Kiracı ile mülk sahibi arasında gerçekleşen anlaşmazlıklarından biri kira bedeli tespit davası olduğundan, sıklıkla davalar açılarak kira bedeli belirlenmeye çalışılmaktadır.
İzmir'deki Kültürpark 1936 yılında 1 milyon TL'ye mal olmuş!