27 / 04 / 2024

Binalarda demir, kolon ve zemin önemsenmezse yıkılır!

Binalarda demir, kolon ve zemin önemsenmezse yıkılır!

İzmir'de yaşanan deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini yeniden gündeme getirdi. Peki Türkiye bu büyük depremlere hazır mı? Yıkılan binaların sorumluları neden ortaya çıkmıyor?



İzmir'de yaşanan deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini yeniden gündeme getirdi. Depremler sonrasında 'Deprem değil bina öldürür' deniliyor, yıkılan binalarda bilimin ve yasanın ihlal edilerek yapıldığı görülüyor. İzmir'de de binaların zemin katlarındaki kolonlar kesilmiş, garaja, işyerine alan açılmış. Taşıyıcı duvarlar yıkılmış metrekare yükseltilmiş. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Şeref Oğuz, bugünkü köşesinde İzmir'deki depremi kaleme aldı. 

İşte, Şeref Oğuz'un 'Ekranlar uzman dolu ama ortalıkta sorumlu yok' başlıklı yazısı...

Her depremde olduğu gibi şimdi de deprem haberleriyle dolu gündem…  İzmir  depreminde ölü sayımız artıyor. Ekranlar uzmandan geçilmiyor. Ancak ortalıkta sorumlu yok…

Fay hatları, deprem tahminleri, enkaz görüntüleri, ölenlerimiz, yaralılar ve kurtarma gayretlerimiz… Hala toprak altında canlarımız var ve onları sağ çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz. Bunlar; her depremin ardından tekrarlanan rutinlerimiz.

Peki, felaketlerde hayatta kalma becerimizi; felaketi önlemede kullanamaz mıyız? Elbette… O halde sorun nedir? Sorun şu ki felakete giden yolu ya iyi niyet taşları veya gaflet parkeleriyle örüyoruz.

Misal deprem felaketi… Deprem değil bina öldürür diyoruz da yıkılan binalara bakınca; bilimin, vicdanın, yasanın ihlal edildiğini görüyoruz. Zemin katlardaki kolonlar kesilmiş, garaja, işyerine yer açılmış. Taşıyıcı duvarlar yıkılmış metrekare kazanılmış.

Bu binaları projelendiren, inşa eden, ruhsat veren ve satın alan herkes; aynı ortak günahın tarafı oluyor. Belediye; rüşvet ile denetlemez, mal sahibi daha fazla rant için kolon kemirir, satın alan manzaraya odaklanır zemine bakmak ise, sonuç felaket olacaktır.

Ekranda uzman izlemekten bıktık. Sorumlu arıyoruz. Denetlemeyeni arıyoruz. Ruhsat vereni arıyoruz. Sorumsuz davrananları arıyoruz. Çıkıp bu ortak günahlarımızı anlatsınlar ki felaketler yinelenmesin… Deprem yinelenecek zira…

DEPREM SEBEBİ: CEHALET AÇ GÖZLÜLÜK VE KOLON KANSERİ

Deprem değil bina öldürür diyoruz. Aslında bina değil, cehalet ve aç gözlülük öldürür. Dükkân açmak için kolon kesilir mi? Kolon kanseri olmuşçasına kolondan tesisat geçirilir mi? Demirden çalarsan, kolonu kemirirsen, zemini umursamazsan, bina da yıkılır insanlar da ölür.

Darbeden sonra demokrat, krizden sonra ekonomist, depremden sonra jeolog olmak… Bu sıralamada sorun yok mudur sizce?

Beton yapılar 50 yılda bir yıkılmalı ve yenisi yapılmalı!

Ahmet Ercan: İzmir'de yıkılan binaların ortak yanları çok!

Oğuz Gündoğdu :Yıkımın sebebi eski binalar!


Geri Dön