25 / 11 / 2024

Binalarda iskana dikkat! 

 Binalarda iskana dikkat! 

Ev tapusunda ‘kat irtifakı’ veya ‘kat mülkiyeti’ gibi ifadeler bulunabiliyor. Tapudaki ‘kat irtifakı’ ifadesi, inşaat ‘resmen’ tamamlanmadığını yani iskanının alınmadığını belirtir. Peki iskan almamış bir konut almanın riskleri nelerdir?




Bir ev satın alınacağında, tapusunda ‘kat irtifakı’ ya da ‘kat mülkiyeti’ gibi ifadeler bulunabiliyor. Bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alan vatandaşlar da var. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanına ilişkin kullanılır. İnşaat ‘resmen’ tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesi kullanılır. İskan almamış bir konutu satın almanın ise riskleri vardır.

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, ev alırken iyi araştırma yapılması gerekiyor. Gözden kaçan en ufak bir detay, ileride büyük sorunlara sebep olabilir. Örneğin, mal sahibinden bir ev alınacak, tapusuna baktığınızda ‘kat irtifakı’ ya da ‘kat mülkiyeti’ olarak farklı ibareler gördünüz. Bu ikisinin arasında önemli farklar var. Kat irtifakı, inşaatın başladığını ancak bitirilmediğini, kat mülkiyeti ise inşaatın tamamlandığını belirtir. İnşaat bitmiş, oturum başlamış ve tapu kat irtifakından kat mülkiyetine çevrilmemişse o binanın iskanı alınmamış anlamına gelemektedir. Bu durum da ileride sorun çıkarabilir.

Belediyeye sorun

Kat irtifakı, arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkını tanımlar ve henüz tamamlanmamış inşaatlarda hak sahiplerinin paylarını belirtir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakının inşaat bitirildiğinde kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir.

Bunun için müteahhit belediyeye iskân ruhsatı için başvumalı. Eğer ‘kat irtifakı’ tapulu bir ev satın alınıyorsa, öncelikle belediyeye giderek, iskan müraacatının yapılıp yapılmadığını ve inşaatın projeye uygun olup olmadığı öğrenilmelidir. Belediyeden alınan bilgiye göre hareket etmek daha doğru olacaktır.

Yıkım bile çıkabilir

Eğer henüz iskan müracaatı yapılmamışsa, temkinli olmak faydalı. Çünkü birçok sorun çıkabilir. Örneğin, müteahhit proje dışında hareket etmişse, belediye yıkım kararı alabilir.

Yapı projeye aykırıysa banka, ekspertiz raporunu hazırlarken, bu bilgiyi görüp kredi vermez. İskanı olmayan bir evde yaşarken, kullanılan elektrik ve su da şantiyeden bağlanır. Bu da normal değerlere göre daha fazla fatura ödenmesine sebep olur.

Müteahhit sorumlu!

Bazı müteahhitler, iskanı olmayan dairelerde yaşam başladıktan sonra iskan başvurusu yaparken, burada oluşacak bedeli ev sahiplerinden talep edebiliyor. Yani ev masrafınızın üstüne bir de iskan masrafı karşınıza çıkabilir.

Ancak binanın iskanının alınmasından müteahhit sorumludur. Bu masrafları kat malikleri kabullenmeyeceği için sonradan iskan almak daha zor. Eğer müteahhit proje dışında inşaat yapıp, belediyeden iskan alamıyorsa, ev sahipleri olarak Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde bunu tespit ettirip, aykırılıkların giderilmesi talep edilebilir. 

Ev mi satın alacaksınız? O zaman dikkat!

Ev alacaklar bu 10 maddeye dikkat!


Geri Dön