01 / 05 / 2024

Binalarda yakıt ödemeleri nasıl yapılır?

Binalarda yakıt ödemeleri nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda kat maliklerinin yakıt ödemelerini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalarda kat maliklerinin yakıt ödemelerini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "24 daireli bir binada oturmaktayım. Isınmak için merkezi sistem kömür yakıyoruz. Ancak bazı kat malikleri yakıt bedeli ödemek istemiyor. Buna hakları var mı? Nasıl önlem alırız?" sorusunu yöneltti.

Binalarda yakıt ödemeleri nasıl yapılır?

*****

Bir binada ortak sistemler vardır, ısınma sistemi de bunlardan biri. Bazı binalarda proje dahilinde her katın ısınma sistemi müstakil olarak tesis olunduğu halde, pek çok binada merkezi sistem bulunmaktadır. Merkezi sistemde gider, ortak giderdir. Ortak tesislerin gideri de bağımsız bölüm malikleri arasında bölüştürülür. Bu husus yasa hükmüdür. Ortak giderler, yönetim planında başka türlü öngörülmemiş ise arsa paylarına göre bölüştürülür. Şimdi bu anlatımımdan ısınma giderinin esasları da umarım belirlendi. Yani okuyucumun binasında ısınma sistemi merkezi sistem olduğuna göre yönetim planında bir başka paylaşım öngörülmemiş ise kömür bedeli bağımsız bölümlerin arsa payına göre bölüştürülecek. Her hangi bir kat maliki ‘ben katılmıyorum’ diyemeyecek.

Binalarda yakıt ödemeleri nasıl yapılır?

*****

Bazı kat malikleri kendilerine mahsus ısınma sistemi kurup, ‘ben kendi imkanlarımla ısınıyorum, kömürlü sistemle ısınmayı terk ettim, yakıt ortak giderine katılmıyorum’ diyemez. Bunu yapan bir kişi dahi yakıt ortak giderine katılacaktır. Hatta karşısına şöyle bir durum çıkar, hem kendi imkanları ile kurduğu sistemin ısınma giderine katlanır hem de merkezi sistemle hesabına düşen ortak gideri öder. Yani ısınma için iki kat masrafa katlanmak zorunda kalır. Hiç kimse de bunu istemez. İşte bu nedenle bir kimse ‘ben merkezi sistemden ayrılıyorum’ diyemez. Ortak gideri ödemeyenler için de icra takibi yapılarak bu para icra marifeti ile alınır.

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Kentsel dönüşümde arsa payı değiştirilebilir mi?


Geri Dön