Binalarda yapılan tadilat hataları, ölüme götürüyor: Bir delik bile açılmaması gereken kolonlar kesiliyor!
İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer binalarda gerçekleştirilen ölümcül tadilat hataları ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında mega kent İstanbul'da kendiliğinden çöken binalar olduğunu anımsatan Süer, kritik uyarılar da yaptı.
İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden sonra İçmimarlar Odası yöneticileri olarak bölgeye gittiklerini ve binalardaki hasarlara ilişkin rapor hazırladıklarını dile getirdi.
Herdem Süer yaptığı açıklamada, yapıların taşıyıcı unsurları olan kolon ve kirişlerin kesilmesinin, deprem esnasında yapıların çökmesinde önemli etkenlerden biri olduğunu dile getirdi.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İzmir, Van ve Elazığ depremlerindeki inceleme ve araştırma sonuçlarına da değinen Herdem Süer, meydana gelen bütün depremlerde kolonları ve kirişleri kesilmiş çöken binalarla karşılaştıklarını dile getirerek, "En alt katta bir market, kafe ya da bir galeri yapıyorlar ve taşıyıcı unsurlara da müdahale ediyorlar. Kolonlara tek bir delik bile açılmaması gerekirken kolon, kiriş kesilmesine kadar, yani komple yok edilmesine kadar giden süreçleri ne yazık ki gördük." dedi.
İstanbul Anadolu Yakası Kartal'da 2019 yılında yerle bir olan Yeşilyurt Apartmanı gibi İstanbul'da kendiliğinden çöken binalar olduğunu anımsatan Herdem Süer, "Şöyle düşünün. Bir binanın dört ayağı var. Bunlardan bir tanesini kestiğiniz zaman o binanın ayakta kalması mümkün olmuyor. Bir yapının altında 10 tane, 20 tane kolon bulunuyor. Söz konusu bu kolonlardan bir tanesini bile kesmiş olduğunuz zaman o yapının bütün direncini bitirmiş oluyorsunuz. Bu da tabi ki ne kadar dirençli olsa da o yapının yıkılmasına neden oluyor." dedi.
Açıklamasında son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde mevcut binaların revizesi esnasında iç mimarlara danışılması taleplerini de dile getiren Herdem Süer, binalarda iç mimari projesinin kullanılması neticesinde maliyetlerin azalması, ergonomik tasarımların oluşması ve toplum sağlığının korunabilmesi için gerekli olduğunu dile getirdi.
TADİLATLAR İÇ MİMARİ PROJEYLE YAPILMALI
Beşiktaş Gayrettepe'de bir gece kulübünde 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangının tadilat esnasında yaşandığını kaydeden Herdem Süer, şöyle konuştu: "Buralarda görmüş olduğumuz şey aslında bir iç mimari projenin olmayışı ve iç mimarların da kontrolör olmayışı. İstanbul Gayrettepe'den bir örnek vermek gerekirse işçi, elinde bir kaynak makinesiyle çalışıyor ve burada akustik malzemeler de alev alıyor. Orada iç mimarın kontrolör olması gerekli ki buna müdahale edebilsin. İç mimari projeler olsa belediyeler de ruhsatları verirken bilecekler, 'Burada şu şekilde bir proje var, taşıyıcı unsurlara müdahale edilmiş ya da edilmemiş' diye konu ile ilgili bir bilgi sahibi olacaklar. İç mimar taşıyıcı unsura müdahale etmez buna müdahale etmemesi gerektiğini de bilir. Orada o an nasıl bir yönlendirme yapacağını, söz konusu bu süreci nasıl yöneteceğini bilir. Bu anlamda da tüm binada tadilat projelerinde iç mimari proje kullanılması zorunlu duruma gelmesi gerekli. Biz bu talebimizi sık sık söylüyoruz. Eğer iç mimari proje olursa hem kent estetiğine hem insan sağlığına daha yararlı bir kent oluşturabiliriz. Çünkü depremlerde can kayıplarının yüzde 40'ı kolon, kiriş kesilmesi nedeniyle oluyor."
PTT ve İŞKUR'dan 15 bin 880 TL yardım müjdesi! Nisan 2024 için başvurular resmen başladı!