28 / 10 / 2024

Binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

Binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

Bina inşaatlarında son zamanlarda radye temeller ve fore kazıklar ön plana çıkıyor. Peki binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 




6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, bina inşaatlarındaki yanlış uygulamalar ve eksiklikler dikkatleri çekti. Yanlış teknikler kullanılan ve eksik malzeme ile inşa edilen binalar binlerce kişinin hayatına kaybetmesine neden olmuşken, binaları yapanlar ile ilgili davalar sürüyor. 

Bina inşaatlarında son zamanlarda radye temeller ve fore kazıklar dikkatleri çekiyor. Peki binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

İnşaat mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi Atakan Bakılan, https://x.com/atakanbakilan resmi X sosyal medya hesabından binalarda kullanılan radye temeller ile ilgili bir paylaşım yaptı.

Atakan Bakılan, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Radye temeller betonarme yapılarda sıklıkla kullanılan güvenli bir temel tipidir. Uygulamasında projesinde belirtilen çap ve aralıkta donatı kullanımı çok önemlidir. 

Projesine göre 1 cm bile fazla aralıkla döşenmesi durumunda ciddi bir eksiklik ortaya çıkabilir. 

Örneğin, 300 metrekare bir temelde alt-üst Q16/11 aralık kullanılması durumunda tek yönde ortalama 159 çubuk donatı olması gerekir, toplamda ise yaklaşık 18 ton donatı kullanılır. Sadece 1 cm fazla aralık ile yani Q16/12 uygulanması durumunda ise çubuk sayısı 145’e, toplam ağırlık 16.5 tona düşer. Bu da projeye göre ciddi bir eksiklik demek. 

Bu yüzden ölçüm yapılırken mutlaka donatı merkezinden donatı merkezi veya donatının dışından diğer donatının iç kısmı ölçülerek kontrol edilmelidir. Toplam adet sayılarak da teyid edilebilir. 
Görseller inşaa ettiğimiz betonarme bir yapının radye temel uygulamalarına ait. (Metrajlar 300 metrekare tam kare bir radye temele göre sehpa donatıları hariç, yaklaşık olarak hesaplanmıştır.)
"

Binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

Peki radye temeller ile ilgili neler söylendi? İşte Bakılan'ın o paylaşımına gelen yorumlar...

Binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

Binalardaki radye temel uygulamalarında nelere dikkat edilmeli? 

2025 memur zammı ile ödemeler değişiyor! Evde bakım maaşı alanlar hemen yeni rakamlara bakın!

‘Afet Yeniden İmar Fonu’nda 1.5 yıldır para toplanıyordu: Ne kadar para toplandığı, nerelere harcandığı bilinmiyor!

Altın mı, gümüş mü? 'Bunu bir kenara yazın' diyen İslam Memiş açıkladı! 2025'in kralı o olacak!


Geri Dön