04 / 05 / 2024

Binaların deprem riski nasıl öğrenilir?

Binaların deprem riski nasıl öğrenilir?

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de çok sayıda konut depreme dayanıklı değil. Peki bir binanın depreme dayanıklılığı nasıl test edilir? İşte detaylar...



Deprem ülkesinin en önemli problemlerinde ve çözüm sunulması gereken konuların başında geliyor. Bu nedenle Türkiye'de yaşayan herkesin deprem tedbirlerini alması gerekiyor. Timetürk'te yer alan habere göre; alınacak en önemli deprem tedbirleri arasında, binaların depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması yapıyor. 

Evin dayanıklılığı öğrenilmeli 

Oturulan binanın depreme dayanıklılığı, depremden zarar görüp görmeyeceğini belirleyen en önemli unsurlardan biri. Dayanıklı binalar, yüksek şiddetli depremlerde bile ayakta kalabiliyor ve böylece can ve mal kayıpları engellenebiliyor. 

Binaların depreme dayanıklı olup olmadığının anlaşılması için uzman bir ekibin evin kolonlarını, zeminini ve duvarlarını detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor. Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri ya da belediye ekipleri tarafından yapılıyıor. Uzman ekip tarafından gerçekleştirilenn araştırma sonuçlarına göre rapor hazırlanıyor ve belediyeye sunuluyor. Eğer bina depreme dayanıklı ise herhangi bir işlem yapılmıyor. Binanın riskli olması halinde ise belediye ve apartman sakinlerinin koordineli çalışmasıyla binanın tahliye, yıkım ve yeniden inşa süreçleri başlatılıyor.

Binaların deprem riski nasıl öğrenilir?

Dayanıklılık kriterleri neler? 

Binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda karar uzman ekiplerin araştırmaları sonucunda veriliyor. Detaylı analizlerden önce binan hakkında genel bir fikir edinmek istenen durumunda ise dikkat edilen detaylar bulunuyor. Binanın kolonlarını kontrol etmek ilk koşul. Eğer binanın ara katlarında ya da giriş bölümünde kolonların kesilmiş olduğunun tespit edilmesi halinde belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Kolonların kesilmesi, binaların depreme dayanma ihtimalini tamamen ortadan kaldırıyor. Sıvası ve betonu dökülmüş, demirleri yamulmuş kolonlar da binanın deprem konusunda riskli olduğu anlamını taşıyabiliyor.Bu gibi durumlarda kolonların güçlendirilmesi, binanın depreme hazır olması için yeterli. Duvarların fazla ince olması, duvarlarda derin çatlaklar bulunması, binanın bataklık zemine yapılması ve binanın genel duruşunda esneme, yamulma gibi gözle görülebilir problemler bulunması da dayanıksızlık belirtisi olarak kabul ediliyor. 

Binaların deprem riski nasıl öğrenilir?

Risk faktörünü sorgulama yöntemi

Riskli bina sorgulaması,belediyelere başvurularak kolayca yapılabiliyor. Belediye sorgulamalarında binaya ait risk raporu bulunmaması, binanın güvenli olduğu anlamına gelmiyor, deprem testinin yapılmamış olması da belediyede risk kaydı çıkmamasına yol açabilir.Bina için herhangi bir çalışma yapılmamışsa bu testler için başvuru yapılması öneriliyor. Fay hattı sorgulama işlemleri ise internet üzerinden kolayca yapılıyor. Yaşam alanının altından ya da yakınlarından fay hattı geçtiğini fark edersen deprem önlemlerini almaya hız kazandırmada fayda var. Binaya deprem dayanıklılık testi yaptırmak ve bina riskli bulunursa tahliye işlemlerini başlatmak için tüm kat maliklerinin ortaklaşa hareket etmesi bu noktada devreye girmesinde oldukça etkili. 

Bina kaç yıllık olmalı?

Binaların yaşları, depreme dayanıklılık kousunda önemli bir kriter. 1999 yılsenesinde yaşadığımız deprem felaketinin ardından değiştirilen deprem yönetmeliği, binaların daha güçlü bir şekilde inşa edilmesini zorunlu kılıyor ve bu nedenle de 1999'dan sonra inşa edilen binalar, eski binalara göre daha dayanıklı bir yapı sergiliyor. Binanın yaşlı olması,depreme dayanıksız olduğu anlamını taşımıyor. Yüksek kalitede inşa edilen pek çok eski bina, kimi genç binalardan daha dayanıklı bir yapı sergileyebilir. Yaşlı binalarda oturan kişilerin de uzman görüşüne başvurması ve binası için deprem dayanıklılık testi yaptırması önerilebiliyor.

İstanbul’da her 3 binadan 1'i depreme dayanıksız!


Geri Dön