23 / 12 / 2024

Binanızın nüfus cüzdanı var mı?

Binanızın nüfus cüzdanı var mı?

Enerji Verimliliği Yasası’na göre, 1 Ocak 2011 itibariyle her binanın "Enerji Kimlik Belgesi" olarak adlandırılan nüfus cüzdanı olması gerekiyor



İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya’da ve özellikle Anadolu’nun birçok bölgesinde kışın soğuk yazın da sıcak geçmesi nedeniyle tüm binalarda sağlık açısından yalıtım sisteminin bulunması gerektiğini söyledi.

Enerji tasarrufu dendiğinde akla binaların dış cephelerine uygulanan yalıtımın geldiğini anlatan Çınar, "Binalarda uygulanan yalıtım; ısı, su, ses ve yangın olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanmaktadır. En azami şekilde enerji tasarrufunu sağlayan ise ısı yalıtımıdır" dedi.

Türkiye’de enerjinin neredeyse yüzde 30’unun binalarda kullanıldığını anlatan Çınar, "Ancak üzülerek söylemek gerekiyor ki bugün yalıtım uygulaması yapılmış binaların oranı yüzde 10’u geçmiyor" dedi.

Çınar, uygun yalıtım malzemeleri kullanarak Almanya’nın yüzde 50, Amerika’nın yüzde 60, İsveç’in yüzde 73 tasarruf yapabildiğini vurgulayarak, "İzolasyonun yararların anlaşılmasıyla birlikte 2005 yılından beri binalarda bu sisteme ilgi artıyor. Yalıtım uygulamasının her binada özellikle konutlarda mutlaka olması gerekiyor. Örneğin Konya’da 2008 yılından bu yana yalıtımsız bina yapılmamaktadır" dedi.

-ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE BİNALARIN NÜFUS CÜZDANI-
Türkiye’nin mevsim şartlarında yalıtımlı binaların yalıtımsız binalara göre yaklaşık yüzde 70 enerji tasarrufu sağladığını bunun da kayda değer bir oran olduğunu vurgulayan Çınar, şunları kaydetti:

"2008 Ekim ayında Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile binalarda uygulanacak yalıtımın teknik şartları net bir şekilde ortaya konuldu. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Yasası ise söz konusu yönetmeliğin uygulanmaması durumunda sorumlulara ağır cezai yaptırımları getirdi. Enerji Verimliliği Yasası’na göre, her binanın "Enerji Kimlik Belgesi" olarak bilinen nüfus cüzdanı olacak. Yeni imalatı gerçekleştirilen binalarda 1 Ocak 2011 itibariyle, mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Bu kimlik belgelerinde, tıpkı buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaların üzerindeki sınıflarını belirten A, B, C gibi harflerle, izolasyon durumuna göre işaretlemeler bulunuyor. Bu belgede, binanın yapımında kullanılan malzemelerden kimler tarafından yapıldığına, statik açıdan özelliklerinden mimari özelliklerine, yalıtımındaki detaylı özelliklerinden aydınlatma ve enerji giderlerine kadar birçok bilgi bulunacak."

Çınar, söz konusu etiketleme sistemiyle hem binaların denetiminin kolaylaşacağını hem de ev alacak ya da kirada oturacak kişilerin, binanın durumu hakkında kolaylıkla net bilgilere sahip olabileceğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön