28 / 04 / 2024

Bingöl İçmeler TOKİ Konutları'nın altyapı sorunu mecliste!

Bingöl İçmeler TOKİ Konutları'nın altyapı sorunu mecliste!

Bingöl İçmeler TOKİ Konutları'yla ilgili HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy'un meclise sunduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konutlarda sorun olmadığını bildirdi.



Bingöl İçmeler  TOKİ  Konutları'nda yaşayan vatandaşlar, konut alanında kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi sorunu yaşandığını belirterek, sorunun çözülmesi konusunu defalarca gündeme getirdiler. Bodrum katları birçok kez su basan konutlardaki sorunların çözülmesi istenirken, HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy da konuyu meclise taşıdı. 


Özsoy, meclise verdiği soru önergesinde, TOKİ tarafından 2012 yılında yapılan konutların kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesisinde yaşanan sorunların bölge halkı tarafından defalarca gündeme getirildiğini belirterek, binaların bodrum katlarında biriken lağım suları nedeniyle mahalle sakinlerinin rutubet ve çevreye yayılan pis kokular nedeniyle evlerinde yaşayamaz hale geldiklerini ifade etti. İçmeler TOKİ bölgesinde alışveriş merkezi, cami ve okul ihtiyacının da olduğunu belirten Özsoy, bölgede lise yapımı konusunda çalışma olup olmadığını sordu. 


"ARITMA SORUNU YOK" 


Özsoy'un önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen cevapta, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisinde sorun olmadığı bildirildi. Bakanlığın TOKİ ve belediye başkanlıklarından aldığı bilgiler doğrultusunda verdiği cevapta, "TOKİ Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, İçmeler Mahallesinde toplamda 1.256 konut ve sosyal donatı ihalesi yapılmıştır. Bingöl Merkez Güveçli Köyü 388 konut ve altyapı işi kapsamında arıtma tesisi yapılmıştır. C1 blok bodrum katta bulunan 2 dairenin atık su sorunu, kot farkından dolayı pompajlı sistem ile çözülmüştür. Ancak işletme maliyetinden dolayı talep üzerine fosseptik ile çözüm yapılmıştır. Bingöl Merkez Saray Mahallesi 256 konut, mevcut paket arıtma sistemine bağlantısı yapılmıştır. İşin kesin kabulü ile tüm devir ve teslim işlemleri tamamlanmıştır. Bingöl Genç ilçesi Güveçli Köyü 612 konutun kesin kabulü yapılmış ancak henüz onaylanmamıştır. Bölgede kanalizasyon hattı bulunmadığı için yapılan konutların atık su sorunu paket arıtma ile çözülmüştür. Konut sayısı arttığı için arıtmanın kapasitesi yapılan son ihale (7.000 kişi kapasiteli) ile artırılmıştır. Bingöl İl Özel İdaresi'nin belirlediği yerde tüm imalatlar yapılmış ve paket arıtma sistemi çalıştırılarak devreye alınmıştır. Paket arıtma tesisi Bingöl Belediyesi'ne devredilmesi sırasında belediyenin, projede olmayan imalat talepleri nedeniyle devir işlemi gerçekleşmemiştir. Bu talepler TOKİ Başkanlığı tarafından değerlendirilmiş imalatlara başlanılmıştır. Paket arıtma tesisi yüklenicinin sorumluluğunda hali hazırda çalışmaktadır" denildi. 


BELEDİYEDEN ALINAN 


GÖRÜŞ Belediye görüşünde ise şu ifadelere yer verildi: "Bingjl İli İçmeler Mahallesindeki kanalizasyon sistemi ve Atıksu Arıtma tesisi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılmış ve söz konusu mahalledeki kanalizasyon sistemi Bingöl Belediye Başkanlığınca teslim alınmıştır. Her türlü bakım onarımı Bingöl Belediye Başkanlığının ekipleri tarafından yapılmaktadır. 


Ancak yine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan paket atıksu arıtma tesisinin verimli çalıştırılabilmesi için gerekli saha düzenlemeleri, mekanik ve elektriksel sistemlerinde görülen eksiklikler Bingöl Belediye Başkanlığınca TOKİ Başkanlığına yazılı olarak bildirilmiş olup, söz konusu yazısına istinaden eksikliklerin giderilmesi için atıksu arıtma tesisi yüklenici firması tarafından çalışmalara başlanılmış olup, eksikliklerin giderilmesiyle beraber tesis randımanlı olarak çalışacaktır. Ayrıca paket atıksu arıtma tesisinin giriş ve çıkış hatlarındaki arızalar giderilerek, olası taşkınları engellemek amacıyla bypas hatları dizayn edilerek devreye alınmıştır. Söz konusu atıksu arıtma tesisinden dolayı atıksuların çevredeki binalara zarar vermesi engellenmiştir. 


İçmeler Mahallesindeki kanalizasyon sistemindeki görülen eksiklikler Bingjl Belediye Başkanlığınca tamamlanmış olup, paket arıtma tesisindeki 1. maddede belirtilen; mekanik ve elektriksel eksikliklerin tamamlanması için çalışmalar devam etmektedir. Ancak bypas hatların yapılması nedeniyle yerleşim alanlarına atıksuların zarar vermesi önlenmiştir." 



Bingöl Kent Haber


Geri Dön