Bingöl'ün 2016 yatırımları açıklandı!
Genç-Kocabey, Erzurum-Karlıova-Bingöl yolu sathi kaplama bölünmüş yol yapılacak. Bingöl-Muş Solhan yolu 98 km BSK yapılacak. Kiğı barajı deplase yolları ve Genç demiryolları yapımına devam edilecek.
Gözeler ve Genç’te depolama ve sulama projeleri sürecek. Merkez ve Genç’e afet konutları yapılacak. Jandarmaya lojman yapılacak. Üniversite altyapısı için doğalgaz dönüşümü, hayvan hastanesi, fıtness merkezi, makine teçhizat ve basın yayın alımı gerçekleşecek.
2016 Yılı Yatırım Programı, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi yayımlandı.
Yatırım Programı hazırlıklarında sektörel bazda eğitim, sağlık, içme suyu ve kanalizasyon, sulama, bilim teknoloji, bilişim ve başta demiryolu, liman, lojistik merkezleri olmak üzere ulaştırma sektörlerine öncelik verilmiştir.
Kamu yatırımları, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı ve bölgesel gelişme potansiyelini değerlendirmeyi hedefleyen alanlara yönlendirilmeye devam edilmiştir. Bu kapsamda kentsel gelişme odaklı projelerin yanı sıra, GAP bölgesinde üretken özel sektör yatırımlarını destekleyecek ekonomik ve sosyal altyapı projelerine, DAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde de eylem planlarıyla önceliklendirilmiş projelere ağırlık verildi.
Yatırım Programında en yüksek payı % 30,6 ile ulaştırma sektörü alıyor. Eğitimin payı % 18, tarımın payı % 12,2, sağlığın payı % 8,2 ve enerjinin payı ise % 7,5.
2016 Yatırım Programı kapsamındaki 64,9 milyar TL’lik yatırım ödeneğinden en yüksek payı yüzde 30,6 ile ulaştırma sektörü alırken, eğitim sektörünün payı yüzde 18, tarım sektörünün payı yüzde 12,2, sağlık sektörünün payı yüzde 8,2 ve enerji sektörünün payı yüzde 7,5’dir. Madencilik, imalat, turizm, konut, içmesuyu ve kanalizasyon, teknolojik araştırma, çevre gibi diğer sektörlerin toplam payı ise yüzde 23,5’dir.
Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 8,5 milyar TL ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 8 milyar TL ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 6,1 milyar TL ile Milli Eğitim Bakanlığı, 4,8 milyar TL ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmuştur. Kamu İktisadi Teşebbüslerinde ise en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 5,3 milyar TL ile TCDD Genel Müdürlüğü ve 2,5 milyar TL ile TEİAŞ Genel Müdürlüğü olmuştur.
2016 Yılı Yatırım Programında, izleme amacıyla toplama dahil edilmeden yer alan projeler hariç olmak üzere, toplam yatırım tutarı 543,3 milyar TL, 2015 sonuna kadar toplam kümülatif harcaması 239,4 milyar TL ve 2016 yılı ödenek toplamı 64,9 milyar TL olan 3.008 adet proje yer almaktadır.
Yatırım Programında yer alan projelerin ortalama tamamlanma süresi 3,7 yıla düşürülmüştür. Yani mevcut proje stoku için sonraki yıllarda da aynı seviyede ödenek ayrılması durumunda, proje stokunun tamamen bitirilebilmesi için 2016 sonrasında 3,7 yıllık ilave bir süre gerekecektir. Söz konusu süre 2002 yılında 8,5 yıl iken bu seviyelere düşürülmüş, kamu yatırım programının etkinliği artırılarak rasyonel bir yapıya kavuşması sağlanmıştır. Yıl içinde sağlanabilecek ilave kaynaklarla kamu yatırımlarının ortalama tamamlanma süresinin daha da azaltılması söz konusu olabilecektir.
Bingöl Gazetesi