29 / 04 / 2024

Bir AVM bölgedeki 100 esnafı yutuyor!

Bir AVM bölgedeki 100 esnafı yutuyor!

Küçük esnafın yüzde 70'i borç içinde. Yüzde 20'si siftahsız dükkan kapıyor, yüzde 30'u masrafını çıkaramıyor. Bölgede açılan bir AVM ise onun sonu oluyor



TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Mahmut çelikus Esnafın yüzde 80'inin sıkıntılı günler geçirdiğini belirtip, 'Yüzde 20'si siftahsız yüzde 30'u ise masrafını çıkarmadan kepenk indiriyor. Bu arada her dev market açılışı o bölgede yaklaşık 100 esnafın ya sonu oluyor, ya da bitkisel hayata sokuyor' dedi. 10 yıl içinde bir milyonu aşkın esnafın kepenk kapattığını kaydeden çelıkus,'Hükümet öncelikle Parekende Yasası'nı çıkarıp esnafı bitkisel yaşamdan kurtarsın. Esnafın yüzde 70'i borç içinde. Borç soluyan esnafın feryadına artık kulak verilsin. Onlar yaşama döndürülsün' diye konuştu.

ZORLU GÜNLER
Esnafın nefes alması için hükümettin piyasaları canlandırmasının şart olduğunu belirten çelikus, 'Vatandaş ne kadar alış-veriş yaparsa piyasalar o ölçüde canlanır. Esnafı canladıracakta işçi, memur ve emeklidir. Onlar ise verilen zamlardan şıkayetçi'diye konuştu. çelikus, 'Esnaf küçük sermayeli ayakta durmaya çalışan kişidir. Ancak dev marketler bu kişileri yutmaya başladı. AB'de bu konuda yasalar var. Türkiye'de de artık bu yasalar çıkarılsın. Biz AVM'lerin kapanmasını değil, küçük esnafın yaşamasını istiyoruz. Onların bitkisel hayattan çıkmasını arzuluyoruz' dedi.

VERGİ BOLLUĞU
Kredi kartlarında takibe düşüp kara listeye girenlerin tekrar veresiye defterine döndüğünü belirten çelikus, 'Vatandaş alım güçlüğü çektiği için veresiye defterleri yine tezgah üzerine çıktı. Defterler yavaş yavaş şişmeye başladı' diye konuştu. çelikus, esnafın 21 çeşit vergi ödediğini belirtip, 'Bu kadar çeşit vergi olmaz. Morali bozuk esnaf bir de kırtasiyecilikle uğraşıyor. Bunlar azaltılmalı'diye konuştu.
Güneş


Geri Dön