Genel

Bir evin iskanı yoksa ne olur?

İskan raporuna dair pek çok soru yöneltilmektedir. Onlardan biri de “Bir evin iskanı yoksa ne olur?” sorusudur. İşte iskana dair merak edilen detaylar!

Bir evin iskanı yoksa ne olur, İskan belgesi nasıl alınır, İskan raporu almak zorunlu mudur? şeklindeki sorulara vatandaşlar cevap aramaktadır.

İşte İskan belgesi olmayan eve dair sorulan soruların ayrıntılı yanıtları…

BİR EVİN İSKANI YOKSA NE OLUR?

İskan alınmayan evde oturmanın bazı olumsuz yanları bulunmaktadır. İskansız evler alım satıma konusunda kişilerin karşısına çıkabilir. Mevzuatı gereği, iskansız evler, bazı kamu hizmetlerinden yararlanamıyor. Bunlar eve alınan abonelikler verilmemektedir. İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği, İSKİ aboneliği verilmez. Aynı zamanda iskansız bina ve binadaki bağımsız bölümlere elektrik ve telefon bağlantısı da yapılamaz.

İSKAN BELGESİ NASIL ALINIR?

Yapı kullanım izin belgeleri, yani iskan belgesi, binaların bağlı bulunduğu belediyeler tarafından veriliyor. İnşaat firması ya da yetkilisi tarafından, belediyeye dilekçe form ile müracaat edilerek alınabilir. Başvuru sonrasında inşaatın tamamlanması durumunda tüm prosedürlerin ruhsat ve eklerine göre tamamlanmış olması istenmektedir.

İSKAN RAPORU ALMAK ZORUNLU MU?

Yapı Kullanım İzni olmayan yapılar, resmi olarak inşaat halinde nitelendiriliyor. Dolayısıyla, iskansız yapılarda yapılan satışlar daire olarak değil arsa hissesi satışı olarak yapılıyor. İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor. Elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin alınabilmesi için iskan belgesinin olması şarttır.

YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ ŞARTLRI NELERDİR? İSKAN BELGESİ ALMANIN ŞARTLARI NEDİR?

Bir bina için iskan raporu alınabilmenin şartlarından biri; inşaat çalışmalarının tamamlanmış olmasıdır. Yapı ruhsatları; belgenin verildiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde başlamış ve aynı tarihten başlayarak 5 sene içerisinde tamamlanmış olması şartı bulunmaktadır. Yapı ruhsatına ve projeye uygunlukla tamamlanan binaların inşaatları tamamlandığında, bitirildiğinde iskan belgesi için müracaat işlemlerine başlanabilir.

Emeklilere büyük jest! 12 ay süre ile sadece başvuru yapanlara özel olacak!

Hangi saatlerde elektrik tasarrufu yapılır? Elektrik kullanımı hangi saatlerde ucuz?

Tapuda 65 yaş üstü satış yapabilir mi?